BURSA | Ultima Ora

Romgaz devine prima companie romaneasca listata la Londra. Statul vinde, conform acordului cu FMI, 15% din actiunile producatorului de gaze

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-18 15:51

Constantin Nita, ministrul Energiei, a declarat vineri, la finalul sedintei de guvern, ca de luni va incepe listarea a 15% din actiunile companiei Romgaz Medias la Bursele din Bucuresti si Londra. Pretul actiunilor a fost stabilit in intervalul 24 şi 32 de lei pe acţiune. Este vorba de prima companie romaneasca din istorie care se listeza la bursa londoneza, a precizat el.

Prospectul ofertei a fost aprobat vineri noaptea de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Constantin Nita: "Prin programul de vânzare de acţiuni stabilit cu FMI şi cu Comisia Europeană, anul acesta noi am făcut două listări: Transgaz şi Nuclearelectrica, şi începând, probabil, de luni va începe listarea ROMGAZ Mediaş. Este una dintre cele mai importante companii româneşti. Sperăm să avem succes, aşa cum am avut şi la celelalte companii.

Astăzi am stabilit, sigur, preţul, sau intervalul de preţ, prin care se va începe listarea. Vindem un număr de acţiuni, aşa cum bine ştiţi, de 57.813.000 de acţiuni, ceea ce reprezintă 15% din capitalul social, la un interval de preţ între 24 şi 32 de lei pe acţiune.

Este o cotaţie stabilită după rapoartele de premarketing făcute de consorţiu. Nu este o cotaţie apropiată de cea a PETROM şi sigur că sperăm ca, pornind de la acest interval, să obţinem un număr cât mai mare de acţionari şi, sigur, un preţ cât mai bun.

Desigur că aici avem, la tranşe, 15% investitori mici şi 85%, tranşa alocată investitorilor instituţionali. La investitorii mici vom acorda discount-uri. Cei care vor investi până la 10.000 de acţiuni, în prima săptămână vor obţine un discount de 5%, iar în a doua săptămână, de 3%.

Sigur că listarea acestei companii la Londra este un element de noutate. Este prima societate românească listată la Londra. Sper să aibă succes în acest sens, ceea ce va da posibilitatea şi altor companii româneşti din domeniul energiei să fie listate la Londra. Este un lucru bun, este un proces de internaţionalizare a companiilor româneşti, un proces de funcţionare a acestor companii în sistem corporatist, ceea ce va da posibilitatea acestora să joace un rol regional în domeniul energiei."

Mecanismul listarii la Bursa din Londra

Gabriel Dumitraşcu, seful departamentului de privatizare din Ministerul Energiei, a precizat: "Certificările de depozit sunt, din punctul nostru de vedere, mecanismul ideal pentru a lista o companie nouă românească la Bursa din Londra. În fapt, ce înseamnă: la baza fiecărui certificat stă o acţiune ROMGAZ. Certificatul în sine va purta un nume care va fi legat de ROMGAZ, va identifica ROMGAZ ca o companie listată la Londra.

Iniţial, cel care subscribe, subscrie pentru o acţiune, cu opţiunea de a o transforma în certificat de depozit global, în GDR. Mecanismul este simplu: intervine o bancă depozitară, de aici intervine şi un avantaj pentru ROMGAZ. În general, sunt două tipuri de certificate: unele "agreate" de emitent şi altele “neagreate” - pentru că, trebuie menţionat, orice posesor de acţiuni poate să-şi investească cu un certificat de depozit propriul pachet de acţiuni. În cazul de faţă vorbim despre nişte certificate pe care ROMGAZ le-a agreat, motiv pentru care banca depozitară va plăti anual companiei ROMGAZ o sumă, care nu este chiar mică.

Profilul companiei Romgaz

Romgaz este cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România și, conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, a deținut, în 2012, o cotă de 50,1% din producția internă de gaze naturale și a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea și producția de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane și producția de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Compania operează în prezent 3.257 de sonde de producție în România care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum și 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz deținea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi și rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent — DeGolyer & MacNaughton.

Societatea deține acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafață totală de aproximativ 17.650 km2. În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde m3 în termeni de producție cumulată), ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate.

Romgaz a încheiat o serie de parteneriate și alte acorduri de investiții comune pentru explorarea și dezvoltarea perimetrelor licențiate, atât în străinătate, cât și în România. În Slovacia și Polonia, societatea deține cote de participare de 25% și 30% în parteneriate și, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea și producția a cinci perimetre de explorare. Pe teritoriul României, societatea deține participații (cuprinse între 37,5% și 50%) în două alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy și Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere (joint — venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalații din România și din străinătate.

Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România. Societatea operează șase depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde mc și, potrivit ANRE, în 2012, a avut o cotă de piață pentru înmagazinare subterană a gazelor naturale în România de 90%. Societatea a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziționarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW.

Romgaz a înregistrat, în primele șase luni ale anului 2013, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozit, depreciere și amortizare) de 1,1 miliarde lei (342 de milioane de dolari), comparativ cu 1,2 miliarde lei (371 milioane de dolari), în primele șase luni din 2012 și venituri de 3,8 miliarde lei (1,16 miliarde de dolari), 4,2 miliarde lei (1,27 miliarde de dolari) și 3,5 miliarde lei (1,06 miliarde dolari), în exercițiile financiare încheiate la 31 decembrie 2012, respectiv 2011, 2010.

Compania înregistrează marje de EBITDA ridicate în mod constant, acestea atingând 48,3% în 2012 și 58,7% în prima jumătate a anului 2013, comparativ cu 46,2% în 2011.

Legislația din România privind distribuirea profitului înregistrat de companiile deținute de stat prevede ca cel puțin 50% din profitul realizat de companie să fie distribuit sub formă de dividende. Pentru anii 2011 și 2012, Romgaz a înregistrat rate de distribuție a dividendelor de 79%, respectiv 95%. Romgaz estimează să plătească dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, în funcție de poziția financiară și necesitățile de investiții ale companiei.

România este a doua cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, după Polonia, cu un consum cifrat la 13,5 miliarde de metri cubi în 2012.

Guvernul român a demarat procesul de liberalizare a prețurilor la gaze. Ca parte a acestui proces, consumatorii au deja posibilitatea de a-și alege furnizorul. Guvernul intenționează să încheie procesul de liberalizare a prețului gazelor pentru clienții non-casnici până în decembrie 2014 (cu posibilitatea prelungirii până la finele anului 2015) și pentru consumatorii casnici până la sfârșitul anului 2018.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii