BANCI | Ultima Ora

Romania si alte 10 state europene, avertizate de Comisia Europeana sa transpuna in legislatiile nationale Directiva privind redresarea si rezolutia bancara (BRRD), care prevede salvarea bancilor prin mecanismul bail-in, fara bani de la bugetul de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-29 09:28

Comisia Europeană a cerut României și altor 10 state membre (Franta, Italia, Olanda, Suedia, Cehia, Bulgaria, Polonia, Lituania, Luxemburg si Malta), să implementeze complet Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare (Bank Recovery and Resolution Directive - BRRD), care ar fi trebuit transpusa in legislatiile nationale pana la finalul anului 2014.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este responsabila in Romania pentru netranspunerea legislatiei europene la termenul stabilit, intrucat BNR este autoritatea de supraveghere si rezolutie care va implementa Directiva BRRD.

Directiva (2014/59/EU) este un element central al Uniunii bancare, ce are ca scop consolidarea sectorului financiar-bancar european în urma crizei economice și financiare, anunta institutia intr-un comunicat.

Directiva BRRD asigura autorităților naționale instrumentele și competențele necesare pentru a atenua și gestiona pericolul ca o banca sa intre faliment.

Obiectivul este acela ca băncile aflate pe punctul de a deveni insolvente sa poata fi restructurate fara a se folosi fondurile publice stranse de la platitorii de taxe. In schimb, actionarii si creditorii băncilor vor fi cei care vor suporta costurile salvarii unei banci, printr-un mecanism tip "bail-in".

Solicitarea din partea Comisiei are forma unui aviz motivat, a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor legale. Dacă statele membre vizate nu iau măsurile necesare în termen de două luni, Comisia ar putea decide transmiterea cazului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Cele mai multe state membre au implementat directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare până la data limită de 31 decembrie 2014.

În urma neîndeplinirii acestei obligații, Comisia Europeană a decis declanșarea procedurii de infringement împotriva Bulgariei, Republicii Cehe, Franței, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Țărilor de Jos, Maltei, Poloniei, României și Suediei.

Context

Începând din 2008, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri pentru a asigura stabilitatea serviciilor financiare și bancare. Adoptată în primăvara anului 2014, Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare pune la dispoziția autorităților mecanisme cuprinzătoare și eficace pentru a gestiona la nivel național situația băncilor care intră în dificultate, precum și mecanisme de cooperare pentru a face față situațiilor de dificultate ale băncilor transfrontaliere (a se vedea IP/12/570).

În temeiul Directivei privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare, băncile sunt obligate să întocmească planuri de redresare pentru a depăși dificultățile financiare.

Autorităților li se atribuie, de asemenea, anumite competențe pentru a interveni în operațiunile băncilor și a le ajuta pe acestea să evite intrarea în dificultate.

Dacă totuși intrarea în dificultate nu poate fi evitată, autoritățile dispun de instrumente și competențe extinse pentru restructurarea instituției în dificultate, distribuind pierderile la nivelul acționarilor și al creditorilor, conform unei ierarhii bine stabilite.

Autoritățile au competența de a pune în aplicare planuri de rezoluție a băncilor care au intrat în dificultate, astfel încât să păstreze cele mai importante funcții și să nu îi oblige pe contribuabili să salveze băncile respective.

Există dispoziții precise privind modul în care autoritățile din țara de origine și cele din țara-gazdă ar trebui să coopereze în toate etapele rezoluției transfrontaliere, de la planificarea procesului la rezoluția în sine; în acest context, Autoritatea Bancară Europeană are un rol important de coordonare și mediere în eventualitatea unui dezacord.

De asemenea, sunt în curs de creare fonduri de rezoluție naționale. În cazul statelor membre din zona euro, aceste fonduri vor fi înlocuite de Fondul unic de rezoluție începând din 2016.

Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare este completată de norme tehnice elaborate de Autoritatea Bancară Europeană pe mai multe teme, cum ar fi cerința de informații concrete pentru planurile de redresare și de rezoluție și asigurarea unei evaluări corecte a activelor și a pierderilor în momentul rezoluției.

Pentru mai multe informații, a se vedea MEMO/14/297 și MEMO/14/597.

Comentarii

curios
Analiza de presa?
As fi curios din partea redactiei site-ului dvs. daca puteti comenta sau analiza aceasta situatie. Ce s-a intamplat de fapt ca am primit aceasta procedura de infringement (?) pe tema acestei directive? Cum comentati? Ce parere aveti - cine are dreptate - noi/BNR sau ei/Comisia Europeana? Care este miza in acest caz?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii