BANCI | Stirea Zilei

Romania are cea mai mare crestere din Europa la creditele ipotecare si depozitele bancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-26 22:31

Avansul PIB-ului Romaniei cu 3,5% in 2013, 3% in 2014 si 3,8% in 2015, unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere din Europa, s-a simtit foarte bine si in buzunarele romanilor si conturile firmelor, care au castigat mai multi bani pentru consum si investitii, ceea ce le-a permis sa obtina mai multe credite, dar si sa faca economii.

In raportul anual privind tendintele de consum publicat de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE) sunt prezentate si statisticile privind evolutia creditarii si economisirii in tarile europene, in care Romania se afla, cum ne-am obisnuit, la extreme.

Astfel, bancile romanesti au inregistrat in ultimii doi ani (2014-2015) cel mai ridicat ritm de crestere a volumelor de credite ipotecare din Europa, de peste 15%, in timp ce in Ungaria imprumuturile scadeau cu 10%, in Bulgaria stagnau iar in Polonia ritmul de crestere era de doar in jurul a 5%.

Cehia, Slovacia si Austria au inregistrat si ele cresteri ale creditelor ipotecare de peste 10%, pe fondul cresterii economice si a pietei imobiliare.

Cresterea puternica a creditelor ipotecare din Romania s-a datorat programului Prima Casa, prin care statul a garantat creditele ipotecare, impunand in schimb bancilor sa practice un avans de doar 5% din pretul unei locuinte, fata de standardul de minim 15%, precum si dobanzi cu marje de maxim 2% plus indicele ROBOR la 3 luni al pietei interbancare, cu minim un punct sub nivelul creditelor standard.

Avansul scazut si dobanzile mici, care au ajuns la sub 3% pe an, pe fondul scaderii indicelui ROBOR la doar 0,75%, a permis si celor cu venituri mai mici sa se incadreze pentru un credit ipotecar, astfel ca programul Prima Casa s-a bucurat de o popularitate foarte ridicata.

In acelasi timp insa, tara noastra se situeaza pe ultimul loc, dupa cum se vede in grafic, la indicatorul privind ponderea creditelor ipotecare in PIB, de sub 10%, un nivel apropiat de cel din Ungaria si Bulgaria, dar departe de Polonia si Cehia, cu peste 20%.

Interesant este ca Romania se afla pe primul loc din Europa si privinta ritmului de crestere a depozitelor bancare, cu peste 25% in ultimii doi ani, urmata de Ungaria, Bulgaria, Croatia si Polonia.

Insa, ca si in cazul creditelor ipotecare, tara noastra se afla tot pe ultimul loc in privinta volumului de depozite bancare raportat la PIB-ul tarii.

In concluzie, ritmul de crestere mai ridicat al creditelor si depozitelor bancare din Romania poate fi justificat de volumul redus al acestora comparativ cu alte tari, insa o accelerare prea rapida ar putea provoca riscuri pe care le-am mai vazut in perioada de euforie dinaintea izbucnirii crizei din 2008.

Taguri: Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii