PENSII PRIVATE | Analiza

Romania, a doua piata a pensiilor private obligatorii din Europa de Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-15 10:38

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) dã publicitãtii Raportul de Activitate pe Anul 2007.

În raportul anual, CSSPP prezintã activitatea desfãsuratã, împreunã cu celelalte autoritãti ale Statului, pentru reformarea sistemului de pensii din România si implementarea pensiilor private, descrie activitatea desfãsuratã de cãtre fiecare departament al CSSPP, pe parcursul anului 2007, precum si obiectivele strategice propuse pentru anul 2008.

Raportul prezintã, totodatã, evolutia pietei pensiilor private în anul 2007, evolutia indicatorilor specifici, atât din perspectiva procesului de aderare initialã în sistemul Pilonului II cât si din perspectiva rezultatelor obtinute de administratorii si fondurile de pensii private din sistemul Pilonului III.

Prin implementarea efectivã a celor douã tipuri de pensii private, respectiv pensiile facultative si pensiile obligatorii administrate privat, anul 2007 a reprezentat un moment decisiv pentru reforma sistemului de pensii private în România.

Având în vedere obiectivul general al CSSPP, acela de a promova stabilitatea, securitatea si buna guvernare a fondurilor de pensii private si de a proteja interesele participantilor, CSSPP a actionat pe parcursul anului trecut în douã directii:
- continuarea constructiei cadrului legislativ secundar care reglementeazã organizarea si functionarea entitãtilor de pe piata pensiilor private precum si reglementarea si supravegherea prudentialã a administrãrii acestor fonduri, în asa fel încât sã sistemul sã devinã operational:
pensiile administrate privat – declansarea procedurii de aderare initialã în a doua jumãtate a anului 2007
pensiile facultative – colectarea contributiilor în prima jumãtate a anului 2007
- definitivarea constructiei sale institutionale, premisã a îndeplinirii misiunii si obiectivelor sale

2007 a fost anul pensiilor obligatorii – Pilonul II si al procesului de aderare initialã la acest sistem. Pe piata pensiilor facultative, Pilonul III, atentia administratorilor si a participantilor a fost directionatã în principal cãtre segmentul Pilonului II. Odatã cu finalizarea constructiei sistemului de pensii private obligatorii, Pilonul II, este de asteptat ca atentia operatorilor din domeniu sã fie directionatã într-o mãsurã din ce în ce mai mare cãtre segmentul pensiilor facultative.

În cursul anului 2007, pe segmentul Pilonului II nu s-au înregistrat contributii, în conditiile în care procesul initial de aderare a participantilor a fost demarat la 17 septembrie. Numãrul participantilor în sistemul Pilonului II a ajuns la 4.156.316 de persoane, dupã finalizarea procesul de repartizare aleatorie a celor 332.706 de persoane care nu au aderat la un fond de pensii administrate privat, desi aveau aceastã obligatie, sau care au semnat acte de aderare pentru mai multe fonduri.Circa 34% din cei 4,16 milioane de participanti care au aderat la fondurile de pensii private (Pilonul II) au între 35 si 45 de ani, adicã au intrat în sistem fãrã sã fie obligati de lege. Acest element, dar si numãrul total al actelor de aderare care a depãsit orice asteptãri initiale sustin succesul procesului de aderare initialã în sistemul Pilonului II.

Din punct de vedere al numãrului de participanti, România (cu 4,16 milioane de participanti) a devenit a doua piatã de pensii private obligatorii din regiunea Europei Centrale si de Est, dupã Polonia (13,3 milioane) si a depãsit deja alte piete din zonã, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria.

În anul 2007, în sistemul pensiilor facultative – Pilonul III, s-au efectuat primele autorizãri de administratori si fonduri încã din luna aprilie 2007. Primele contributii s-au înregistrat începând cu luna mai 2007. Numãrul de fonduri de pensii a crescut la 7, la final de an.

Fondurile de pensii facultative au reusit sã atragã, în 2007, 50.887 de participanti si active de aproape 14,38 milioane de lei (cca. 3 milioane de euro).

2008, marcat de demararea colectãrii contributiilor participantilor la Pilonul II, va fi anul în care sistemul pensiilor private de deveni complet functional, atât prin componenta pensiilor obligatorii cât si prin cea a pensiilor facultative.

Bilantul Pensiilor Facultative - Primul Trimestru 2008 poate fi descãrcat de pe pagina www.bancherul.ro (documentul atasat).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii