BANCI | Stirea Zilei

ROBOR-ul s-a asezat la locul lui langa dobanda BNR, in timp ce cursul scade

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-05-14 22:50

ROBOR, indicele pietei interbancare in functie de care se calculeza dobanzile variabile la imprumuturile in lei, inclusiv creditele Prima Casa, si-a reluat locul langa dobanda de referinta a BNR, dupa majorarea acesteia cu un sfert de punct, la 2,5%, la inceputul acestei saptamani.

Astfel, ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,75% pe an, cu 20 de puncte de baza (0,2%) peste nivelul ratei de referinta, de 2,5% pe an, la fel cum s-a intamplat si luna trecuta, cand BNR urcase dobanda la 2,25%, iar ROBOR s-a pozitionat in jurul a 2,45% pe an.

Diferenta dintre dobanda de referinta si ROBOR, de aproximativ 0,2%, este asemanatoare cu cea existenta si in Cehia si Polonia, tari cu care Romania a inceput de ceva vreme sa se compare in privinta indicatorilor financiari. (vezi aici dobanda)

BNR regleaza in prezent nivelul dobanzilor din piata interbancara prin intermediul operatiunii de atragere de depozite, prin care sterilizeaza excesul de lichiditati, astfel incat dobanzile sa nu scada cu mult sub nivelul dobanzii de referinta.

Astazi, Banca Nationala a innoit licitatia saptamanala la operatiunea de atragere de depozite, majorand suma oferita bancilor la 10,9 miliarde lei, fata de doar 3 miliarde lei la cat scazuse progresiv saptamana trecuta, dupa ce la prima licitatie din 23 aprilie suma oferita a fost de 18,6 miliarde lei, redusa usor apoi in urmatoarea saptamana la 18 miliarde lei, iar apoi la 7,8 miliarde lei.

La toate licitatiile, intreaga suma oferita a fost adjudecata integral, ceea ce reprezinta un indiciu ca in piata interbancara exista un exces important de lichiditati, pe care bancile nu reusesc sa-l plaseze integral in credite, titluri de stat sau alte tipuri de investitii.

Indicatorul pentru evaluarea excesului de lichiditati din sectorul bancar este facilitatea permanenta de atragere de depozite oferita de BNR, al carei stoc a scazut in aprilie la 9,1 miliarde lei, de la 17,3 miliarde lei in martie si 19,9 miliarde lei in februarie.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a avertizat ca excesul de lichiditate, datorat in mare parte de resursele Trezoreriei statului, care are conturile al Banca Nationala, se va reduce treptat pe parcursul anului, odata ce statul va incepe sa-si cheltuiasca disponibilitatile.

Bancile au bani in exces in conturi

Pe de alta parte, volumele ridicate de depozite atrase de BNR de la banci arata ca si acestea, nu doar statul, dispun de sume importante in exces in conturile clientilor, persoane fizice si firme, in conditiile in care ritmul de crestere a depozitelor este superior creditelor. Astfel, cresterea anuala a depozitelor in martie a fost de doar 6,1%, in timp ce depozitele au avansat cu 10,8%, un ritm aproape dublu.

In aceste conditii, bancile nu prea au motive sa plateasca dobanzi prea mari pentru depozitele clientilor, de care dispun in exces.

Dobanda medie la depozitele noi pentru populatie era in martie de doar 0,97%, iar la depozitele firmelor de 1,1%.

In minuta sedintei de politica monetara a BNR din 7 mai, “a fost evidențiată și tendința de mărire în primul trimestru a ecartului dintre rata dobânzii la creditele noi și cea aferentă depozitelor noi la termen, anticipându-se însă că aceasta se va inversa, pe măsura consolidării efectelor întăririi de către BNR a controlului exercitat asupra lichidității de pe piața monetară, implicând și o creștere a competiției între bănci pentru atragerea de rezerve, eventual potențată de inițiativa Ministerului Finanțelor Publice de a emite titluri de stat pentru populație. Din această perspectivă, s-a considerat că transmisia efectelor asupra pieței a măsurilor de politică monetară adoptate în lunile anterioare nu s-a epuizat încă.”

In aceste conditii, depozitele atrase de BNR sunt si foarte profitabile pentru banci, intrucat Banca Nationala le plateste dobanda de referinta, de 2,5% pe an, de peste doua ori mai mult decat platesc bancile pentru depozitele clientilor.

Cursul scade, datorita dobanzii ridicate

Dupa o perioada buna de depreciere, cursul euro/leu a inceput o tendinta de scadere brusca in ultima saptamana, dupa ce BNR a majorat dobanda cu un sfert de punct, la 2,5%.

Guvernatorul Isarescu a subliniat la prezentarea raportului asupra inflatiei ca tendinta de crestere a cursului euro/leu din ultimele luni a fost in dezacord cu monedele din regiune, care au avut o tendinta de apreciere, pe fondul cresterii apetitului investitorilor straini fata de aceasta regiune.

Leul s-a depeciat, probabil, din cauza tensiunilor politice si a inrautatirii indicatorilor macroeconomici, mai exact cresterea deficitelor gemene, bugetar si de cont curent.

Mugur Isarescu a mai precizat ca o crestere a dobanzii de referinta poate atrage mai multe investitii straine, ceea ce conduce la aprecierea leului, fenomen care se pare ca s-a petrecut in ultimele zile.

Ramane de vazut daca evolutia cursului va ramane in sens descendent sau daca va fi influentat de alte evenimente, precum zgomotul politic tot mai intens din ultimele zile, pe fondul scandalului dintre presedintele Iohannis si premierul Dancila.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAltex, Flanco si Cetelem nu respecta legea in privinta afisarii costurilor totale ale unui credit (DAE)

Altex, Flanco si Cetelem incalca legea care obliga bancile si institutiile financiare nebancare sa afiseze in orice forma de publicitate toate costurile unui credit, atat rata, dobanda si comisioanele, cat si Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui detalii

BRD a pierdut 10.000 de clienti in primele trei luni din acest an

BRD, subsidara bancii franceze Groupe Societe Generale, a pierdut 10.000 de clienti in primul trimestru din acest an, ceea ce inseamna ca zilnic peste 100 de clienti si-au inchis conturile la aceasta banca. BRD a raportat un numar total de 2,317 milioane de clienti activi la finalul detalii

Legea bancilor pentru locuinte s-a schimbat, dar intrebarea e daca se vor schimba si bancile

Cele doua banci pentru locuinte (BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) sunt acuzate de Curtea de Conturi ca au primit subventii publice pe care le-au utilizat pentru a obtine profituri, investindu-le in principal in titluri de stat, in loc sa le plaseze in credite detalii

Legea insolventei persoanelor fizice trebuie modificata inainte de a se putea aplica, la trei ani de la adoptare

Legea 151 din 2015 privind insolventa persoanelor fizice, initiata de deputata PSD, Ana Birchall, este atat de greu de aplicat incat nici dupa trei ani de la adoptare autoritatile nu reusesc sa o puna in practica, ba mai mult, trebuie modificata si completata. Autoritatea Nationala detalii

Ultimele Comentarii