BANCI | Analiza

Reteta de succes pentru ca o banca sa redevina profitabila: majorarea imprumuturilor cu 50% si reducerea cu 40% a provizioanelor pentru creditele neperformante; cazul OTP Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-19 00:32

OTP Bank a anuntat obtinerea unui profit net de 24,2 milioane lei in prima jumatate a acestui an, comparativ cu o pierdere de 33,7 milioane lei in aceeasi perioada a anului precedent. Cum a reusit banca sa revina pe profit? Si-a majorat substantial, cu 56%, creditele de consum acordate clientilor, din care a incasat dobanzi suplimenare de 22 milioane lei. Insa acestea nu ar fi fost suficiente pentru a reveni pe profit, daca banca nu si-ar fi redus cu 40%, respectiv 31 milioane lei, provizioanele pentru creditele neperformante.

Pentru a reveni pe profit, OTP Bank a beneficiat, in primul rand, de o crestere importanta, de 20%, a veniturilor obtinute din dobanzile si comisioanele platite de clienti pentru credite si alte servicii bancare.

Concret, OTP Bank a reusit in prima jumatate a acestui an sa-si majoreze castigul din dobanzile pentru creditele acordate clientilor cu 22 milioane lei, in timp ce a incasat mai mult cu aproape 3 milioane de lei sub forma de comisioane pentru diversele servicii prestate, precum acordarea de credite, plati, transferuri, etc.

Veniturile totale ale bancii in prima jumatate a anului au fost de 165 milioane lei, cu 22 milioane lei (15%) mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand erau de 143 milioane lei.

Banca a reusit sa-si reduca usor, cu 5%, si cheltuielile, care s-au ridicat la numai 93,7 milioane lei, astfel ca profitul operational (diferenta dintre venituri si cheltuieli) a ajuns la 71,2 milioane lei, in crestere cu 57% fata de anul precedent, cand era de doar 45,2 milioane lei.

In prima parte a anului trecut, banca a trebuit sa puna deoparte provizioane de 79 milioane lei, mai multe decat profitul operational, astfel ca banca a inregistrat o pierdere de 33,7 milioane lei.

In prima jumatate a acestui an, dupa cum am vazut, profitul operational a crescut, dar nu suficient de mult pentru a acoperi volumul de provizioane aferente anului trecut. Noroc insa ca acestea au scazut, la randul lor, cu mult sub nivelul profitului operational, astfel ca banca a ajuns sa raporteze un profit de 24,4 milioane lei.

Mai exact, OTP Bank si-a redus substantial, cu 40%, adica 31 de milioane de lei, volumul de provizioane pentru creditele neperformante, de la 77 la 46 milioane lei. Totusi, in T2, provizioanele au crescut cu 18% din cauza noilor cerinte prudentiale ale BNR.

Diferenta au facut-o tot provizioanele

In concluzie, in prima parte a acestui an, spre deosebire de anul precedent, OTP Bank a incasat venituri suplimentare de 22 milioane lei, in special din dobanzile aferente creditelor de consum in crestere cu 56%, iar in acelasi timp a avut cheltuieli cu provizioanele mai mici cu 31 milioane lei.

Diferenta au facut-o, pana la urma, tot provizioanele, care daca s-ar fi mentinut la acelasi nivel ar fi provocant in continuare pierderi OTP Bank, ale carui venituri din dobanzile pentru credite nu ar fi fost suficiente pentru a obtine un rezultat net pozitiv.

Desi creditele de consum ale OTP Bank au avansat cu 56%, soldul total de imprumuturi al bancii a crescut cu doar 3%, ca efect al diminuarii cu 5% a soldului creditelor ipotecare. In schimb, creditele corporate au avansat cu 11%.

Rata creditelor neperformante, cu intarzieri la rambursare de peste 90 de zile, s-a mentinut la 18,3%, sub media sistemului bancar, de 22%, in timp ce rata de acoperire cu provizioane a neperformantelor este de 76,8%.

Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 4%, astfel ca raportul credite/depozite a ajuns la 193% la finalul lunii iunie.

Solvabilitatea OTP Bank Romania era de 15,3% in iunie 2014, in crestere fata de 13,8% in martie 2014, ca urmare a unei majorari de capital de 50 de milioane de lei efectuata de banca-mama.

Strategia OTP Bank: creditele de consum cu marje mari de castig

Cresterea incasarilor din dobanzile pentru creditele de consum acordate clientilor a fost asadar un element important in revnirea OTP Bank pe profit, alaturi de diminuarea provizioanelor.

Este vorba cu precadere de credite de consum negarantate, pe care OTP Bank le-a majorat cu 56% in prima parte a anului, comparativ cu anul precedent.

Banca a acordat credite de consum de aproximativ 650 de milioane de lei, daca tinem cont de faptul ca banca a raportat la finalul lui 2013 un sold al acestor credite de 550 milioane lei, reprezentand 17% din volumul total de credite, 33% fiind credite ipotecare iar 50% credite corporate.

OTP Bank a aplicat anul trecut pentru acest tip de credite in lei o dobanda anuala efectiva medie de 15,12%.

In raportul pe 2013, OTP Bank Romania subliniaza "evolutia spectaculoasă a creditelor de consum, a caror volum s-a dublat, stimuland astfel rezultatele financiare ale bancii".

Această performantă, precizeaza banca, s-a realizat printr-un control aprofundat al costurilor, efectul fiind o reducere de 4% a costurilor totale ale bancii si o scădere cu 14% a costurilor cu riscul de credit.

OTP Bank s-a focusat pe vanzarile de credite de consum, un tip de imprumuturi cu marje de castig ridicate, de la inceputul lui 2013, odata cu stabilizarea mediului economic, in detrimentul creditelor ipotecare, supuse si restrictiilor BNR. Banca a reluat, de asemenea, si vanzarile de carduri de credit, de asemenea un produs cu dobanda ridicata.

Pentru cresterea vanzarilor, banca a initiat campanii promotionale si concursuri interne intre angajati.

Creditul de nevoi personale fara ipoteca este un produs care se adreseaza persoanelor fizice cetateni romani sau straini rezidenti in Romania, scopul acestui imprumut fara garantii fiind acoperirea nevoilor generale ale clientilor.

OTP Bank România acceptă o mare varietate de venituri eligibile si ofera împrumutul numai în lei.

Oferta include diferite subtipuri de produse (preturi speciale pentru creditele de nevoi personale pentru refinantare, credit de nevoi personale cu incasarea veniturilor, etc), cu diferite scheme de tarifare, pentru a fi în linie cu piata si pentru a acoperi mai bine nevoile clientilor sai.

Suma maxima a creditului este 44 000 RON sau 66 000 RON / 88 000 RON pentru aplicatii care îndeplinesc unele conditii predefinite.

Pentru a creste vânzările de noi credite, OTP Bank România a continuat să promoveze campania creditului de nevoi personale "dobanda 0 la fiecare a 12-a rata, daca nu se inregistreaza intarzieri".

În august 2013, OTP Bank România a schimbat strategia de stabilire a costului creditelor personale credite, care se aplica in functie de profilul de risc al clientului.

Drept rezultat, la sfârsitul anului 2013, cresterea netă a soldului de credite de consum a crescut cu 113,9% fată de 2012.

Pentru a fi in tendintele pietei si pentru a creste noile vanzari de credite, începând cu iunie 2013, valoarea maximă a unui credit de nevoi personale pentru pensionari a crescut de la 44.000 lei la 66 000 de lei pentru cererile care au îndeplinit anumite conditii predefinite.

Având în vedere contextul economic si pentru a fi in acord cu practica pietei, OTP Bank a lansat, începând cu iunie 2013, creditul de nevoi personale cu asigurarea de plata a ratelor, care acopera urmatoarele riscuri: somajul involuntar pe o perioada de 6 luni, decesul din accident si boală, invaliditatea totala permanentă din accident si boala - invaliditate de gradul I sau II.

Achizitia Millennium Bank

OTP Bank România a semnat, pe 30 iulie 2014, la București, contractul de achiziție în procent de 100% a acțiunilor subsidiarei din România a Banco Comercial Português, Millennium Bank Romȃnia. Valoarea tranzacției este de 39 milioane de EUR.

Cu active totale în valoare de 2,83 miliarde RON (aprox. 635 milioane EUR), la 31 decembrie 2013, Millennium Bank ocupa poziția 22 în clasamentul instituțiilor bancare din România, având o cotă de piață de 0,8%. Ȋn urma acestei achiziții, OTP Bank România va înregistra o cotă de piață de 2.1% și va urca pe poziția 11 în clasamentul băncilor din România.

Ca urmare a tranzacției, OTP Bank România va avea aproximativ 150 de sucursale și peste 160 de ATM-uri pentru cei aproape 400.000 de clienți persoane fizice și corporații. Procesul final de integrare este estimat să dureze 1 an.

Profitul net consolidat al OTP Group însumează 74.3 miliarde HUF, în contextul unei valori excelente a capitalului și lichidității grupului.

La nivelul grupului, cele mai bune rezultate au fost înregistrate de subsidiarele din Bulgaria, România, Slovacia și Croația.

Potrivit raportului original depus la Bursa de Valori din Budapesta, subsidiara din România a OTP Group a încheiat prima jumătate a anului 2014 cu active totale în valoare de 6.581 milioane RON.

Comentarii

Escu
dobanda
Evident ca au obtinut profit la ce dobanzi au.... Eu am luat un credit, in ian 2014, cu o dobanda de 17%



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii