BANCI | Analiza

Rata creditelor neperformante a coborat la 17,7% in iulie iar restantele populatiei la banci au scazut cu 1 miliard de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-05 20:22

Datele Biroului de Credit publicate astazi de BNR arata ca restantele mai mari de 30 de zile ale persoanelor fizice la plata ratelor la creditele luate de la banci s-au redus cu aproape 1 miliard de lei in luna iulie fata de luna iunie, volumul total al acestora coborand de la 11,3 la 10,3 miliarde lei, un nivel comparabil cu cel inregistrat in aceeasi luna a anului precedent.

Si in luna iunie volumul restantelor a inregistrat o reducere importanta, de aproape 400 milioane lei. Cel mai ridicat nivel al acestor restante s-a inregistrat in luna aprilie 2014, cand au ajuns la 11,7 miliarde lei.

Tendinta de scadere a restantelor la credite in iunie si iulie este efectul masurilor adoptate de BNR de a reduce rata creditelor neperformante, care a ajuns la un nivel de peste 22% la inceputul acestui an, cel mai ridicat dintre tarile din regiune, afectand astfel capacitatea bancilor de a acorda noi credite populatiei si firmelor.

BNR a impus bancilor sa scoata in afara bilantului un volum important de credite cu sanse reduse sau nule de a mai fi recuperate. Astfel, in iunie bancile au scos in afara bilanturilor credite de 45,1 milioane lei, iar in iulie de 46,7 milioane, niveluri substantial mai ridicate decat mediile de 10 milioane din lunile precedente.

In aceste conditii, rata creditelor neperformante a scazut la 17,7% in luna iunie, de la 19,2% in iunie si varful de 22,5% din februarie 2014. In 2009, rata creditelor neperformante era la jumatate, mai exact de 11,85%.

Reprezentantii BNR spun ca in urma masurilor adoptate, rata creditelor neperformante va continua sa scada si in urmatoarele luni.

Comentarii

Tibor
praf in ochi
cum adica a scazut rata neperformantelor? au platit clientii? a crescut numarul clientilor fara restante? prin artificii contabile nu se mai insanatoseste niciodata economia.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii