BANCI | Opinie

Raiffeisen: Obligatiunile guvernamentale devin atractive

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-03 17:02

Situatia de pe pietele monetare s-a înrăutătit în primul trimestru al acestui an si va obliga Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânzile, aducând obligatiunile guvernamentale în atentia investitorilor, se arată într-o analiză a Raiffeisen Capital Management.

Obligatiunile guvernamentale au avut de câstigat de pe urma temerilor unei posibile recesiuni în Statele Unite, pe măsură ce situatia de pe pietele monetare si de credit s-a înrăutătit în primul trimestru din acest an, consideră analistii Raiffeisen Capital Management.

Astfel, pietele de credit rămân volatile, dar oferă si posibilităti de valorificare în urma unei selectii atente.

De asemenea, zona euro va fi afectată de situatia economiei Statelor Unite, iar cel mai probabil scenariu va include două sau chiar trei reduceri ale dobânzilor de politică monetară aplicate în a doua parte a anului de către BCE, arată analiza celui mai mare manager de active din Austria.

Raiffeisen Capital Management gestiona la sfârsitul lunii februarie active de 40 de miliarde euro si avea o cotă de piată de aproape 23%.

2008 va fi un an bun pentru obligatiunile guvernamentale din zona euro

În ultimii doi ani, marja pentru obligatiunile guvernamentale din Uniunea Monetară Europeană (EMU) a fost de numai 0,7% pe an, dar în 2008 analistii anticipează un randament mediu de circa 6,5% pe an, nivel apropiat de cel consemnat în 2004.

"Refugierea masivă dinspre activele mai riscante si reducerile importante de dobândă, aplicate de Federal Reserve (banca centrală americană) au adus randamentele obligatiunilor guvernamentale americane la minime ale ultimilor ani, care sunt chiar semnificativ mai mici decât rata inflatiei din acest moment", a explicat directorul departamentului de instrumente financiare cu venit fix din cadrul Raiffeisen Capital Management, Robert Senz.

Astfel, Senz consideră că obligatiunile americane, în special cele emise de Trezorerie, mai au doar un potential limitat de câstig si vor fi în curând neprofitabile.

Situatia pe piata banilor rămâne tensionată

În schimb, situatia pe pietele monetară si de credit rămâne tensionată, în ciuda gradului mai mare de transparentă în privinta bilanturilor contabile ale băncilor. Până acum, chiar si reducerea agresivă a dobânzii cheie în Statele Unite si efortul concertat al băncilor centrale de a pompa lichidităti nu a produs o îmbunătătire sustinută a pietei interbancare.

Creditul a simtit cel mai puternic impactul acestor probleme, pe măsură ce lichiditatea pietelor secundare a secat complet, ceea ce a condus la performante slabe în comparatie cu obligatiunile guvernamentale.

"În această privintă, credem că BCE va tăia cel mai probabil dobânzile în al doilea trimestru, în ciuda ratelor ridicate ale inflatiei", a mai precizat Senz.

Analistii Raiffeisen Capital Management se asteaptă ca, pe măsură ce pietele îsi revin, iar băncile centrale continuă să reducă dobânzile, unii investitori, care s-au refugiat temporar în obligatiunile guvernamentale, să se aventureze în căutarea altor oportunităti de pe pietele monetare si de credit, care oferă posibilitatea de a obtine randamente mult mai atractive.

O altă măsură pozitivă pentru revenirea pietelor de credit este progresul făcut pentru întărirea bazei de capital a băncilor, afectate de pierderile înregistrate pe piata creditelor cu grad mare de risc din Statele Unite. În general, consolidarea bazei de capital este în dezavantajul actionarilor, dar este benefică pentru piata obligatiunilor, consideră analistii mentionati.

"Pe măsură ce conditiile economice se înrăutătesc, companiile se vor concentra în general pe tranzitia de la măsuri benefice actionarilor (răscumpărări de actiuni si plata unor dividende mai mari), la măsuri în avantajul obligatarilor (consolidarea bilantului contabil si reducerea datoriilor)", a mai spus directorul departamentului de instrumente financiare cu venit fix din cadrul Raiffeisen Capital Management, Robert Senz.

Analistul a mentionat că o companiei va reduce în această situatie dividendele plătite actionarilor si va utiliza fluxurile de numerar pentru a-si reduce datoriile si pentru a-si consolida veniturile.

Pietele vor avea nevoie, probabil, de mai mult timp pentru a reveni la normal decât se anticipa la sfârsitul anului 2007, iar procesul se va întinde cel mai probabil până la sfârsitul acestui an, estimează analistii Raiffeisen.

Obligatiunile corporative au devenit mai putin atractive în urma reducerilor de rating

O privire aruncată asupra măsurilor luate de agentiile de rating confirmă o agravare a conditiilor pentru obligatiunile corporative. Migratia ratingului, care este măsurată sub forma raportului dintre numărul de îmbunătătiri ale ratingului si numărul de reduceri ale ratingului, s-a deteriorat substantial pentru companiile europene în acest an.

Dacă anul trecut erau 2,6 majorări ale calificativului pentru fiecare reducere de rating, raportul din acest an a coborât la numai 0,65, ceea ce înseamnă că au fost mai multe reduceri de calificativ decât majorări.

"Un aspect interesant este că reducerea ratingului s-a limitat strict la sectorul financiar (3 majorări de rating la 17 reduceri). În afara acestui sector, raportul este în prezent stabil, în jurul valorii de 1 la 1", a precizat directorul RCM.

Trei strategii cu privire la obligatiunile în conditiile actuale ale pietelor

Analistii de la Raiffeisen Capital Management consideră că obligatiunile corporative au luat-o înaintea actiunilor, atât din perspectiva mărimi corectiilor, cât si din punctul de vedere al sincronizării. Astfel, obligatiunile corporative pot oferi o protejare mai bună a valorii decât actiunile, deoarece companiile îsi îndreaptă atentia asupra posesorilor de obligatiuni.

RCM consideră mai profitabile obligatiunile guvernamentale din zona euro decât cele din Statele Unite. Federal Reserve a ajuns aproape la capăt cu măsurile de reducere a dobânzii, iar Banca Centrală Europeană nu va avea altă optiune decât să urmeze aceelasi traseu si să înceapă tăierea dobânzii cheie, ceea ce înseamnă că, în următoarele luni, randamentele obligatiunilor guvernamentale europene ar trebui să le depăsească pe cele ale bondurilor Trezoreriei Statelor Unite.

Pe măsură ce criza pietelor financiare s-a înrăutătit în ultimele săptămâni, au apărut unele diferente semnificative dintre valorile obligatiunilor guvernamentale ale Germaniei si cele din restul statelor europene. De exemplu, bondurile guvernamentale din Spania si Italia sunt tranzactionate cu reduceri importante fată de obligatiunile germane.

Pentru moment, analistii RCM recomandă cumpărarea obligatiunilor din zona euro, cu exceptia celor germane, si consideră că aceste diferente sunt un fenomen temporar si vor dipărea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii