BANCI | Analiza

Raiffeisen Bank Romania a devenit una dintre cele mai profitabile banci din Europa de Est ale grupului austriac. Creditele in franci, de 350 mil. euro, sunt asigurate impotriva riscului valutar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-11 15:14

Raiffeisen Bank Romania a devenit una dintre cele mai profitabile subsidiare din estul Europei ale grupului austriac, obtinand in 2014 un profit net de 97 milioane euro, foarte apropiat de cel al subsidiarelor din Slovacia (107 milioane euro) si Polonia (84 milioane euro), arata datele prezentate de banca-mama cu sediul in Viena.

Rezultatul de 97 milioane euro obtinut anul trecut de grupul Raiffeisen Bank Romania, care include banca, firma de leasing si cea de administrare de fonduri de investitii, este cu doar 3% mai mic fata de cele 100 milioane euro din 2013.

Cel mai bun castig a fost adus de subsidiara Raiffeisen din Rusia, de 437 milioane euro, in ciuda crizei din aceasta tara.

Pe de alta parte, Raiffeisen a suferit in Ucraina pierderi de 290 milioane euro, la care s-au adaugat cele din Ungaria, de 398 milioane euro, si din Asia, de 236 milioan euro.

In aceste conditii, grupul austriac Raiffeisen Bank International a suferit in 2014 prima pierdere anuala din istorie, de 493 milioane euro. In consecinta, banca austriaca isi va reduce semnificativ activele din Rusia si Ucraina si va vinde subsidiarele din Polonia si Slovenia, cu scopul de a majora rata capitalizarii. (vezi aici detalii)

In Romania, Raiffeisen si-a majorat activele si capitalul

Subsidiara Raiffeisen Bank din Romania si-a majorat anul trecut activele totale la 6,920 miliarde in decembrie 2014, de la 6,528 miliarde euro la finalul lui 2013.

Capitalul detinut de grupul Raiffeisen in Romania a fost majorat la 726 milioane euro in 2014, de la 674 milioane in 2013.

Valoarea totala a activelor ponderate la risc, printre care se afla creditele, se ridica la 4,140 miliarde euro, in scadere de la 4,266 miliarde euro la cat era volumul creditelor la finalul lui 2013, ceea ce inseamna ca banca a derulat un proces de curatenie a portofoliului.

Provizioanele constituite de Raifffeisen pentru creditele neperformante se ridicau in decembrie 2014 la 85 milioane euro, in scadere de la 106 milioane euro in 2013.

Credite in franci de 350 milioane euro, asigurate impotriva riscului valutar

Raiffeisen Bank Romania are credite in franci elvetieni de 350 milioane euro, fata de cele 2,8 miliarde euro acordate de Raiffeisen in Polonia, 267 milioane euro in Croatia, 131 milioane euro in Ungaria si 80 milioane euro in Serbia, arata datele prezentate de grupul Raiffeisen Bank International.

Banca precizeaza ca toate pozitiile in CHF sunt asigurate impotriva riscului valutar (hedged), prin finantari in aceeasi valuta si operatiuni de schimb valutar (swapped).

Impactul aprecierii francului asupra ratei de capitalizare a bancii este neutru, mentioneaza banca, intrucat grupul RBI detine obligatiuni denominate in CHF cu valoare de capital de rang 2 (Tier 2).

Rata creditelor neperformante la Raiffeisen Bank Romania este de 15%, fata de nu mai putin de 42% in Ungaria, 18% in Croatia, 12% in Serbia si doar 2% in Polonia, potrivit datelor prezentate in raportul grupului austriac. In acelasi timp, rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se ridica la 85% in Romania, 87% in Polonia, 70% in Ungaria, 66% in Croatia si 50% in Serbia.

In aceeasi prezentare referitoare la rezultatele din Romania, probabil valabile doar pentru banca, rata neperformantelor este prezentata ca fiind de 9,6% in decembrie 2014, in scadere de la 11,6% in 2013, in timp ce NPL Coverage ratio era de 799%, fata de 70,4% in 2013.

Grupul Raiffeisen are in Romania un numar de 5.292 angajati, fata de 5.308 in 2013.

Raiffeisen avea 529 de unitati teritoriale la finalul lui 2014, mai putin cu una fata de finalul lui 2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii