BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank devine mai responsabila: intra in legalitate in privinta comisioanelor pentru un cont de baza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-21 23:17

Raiffeisen Bank, una dintre bancile care au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni inainte de criza din 2008, devine un pic mai responsabila. De data aceasta cu privire la chestiunea contului de baza, a carui lege a intrat in vigoare de la inceputul acestui an.

Este vorba de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza, in vigoare din 27 ianuarie 2018.

Legea, o transpunere interna a unei directive europene, obliga bancile sa ofere persoanelor care nu mai au in prezent niciun cont bancar un cont cu comisioane mai mici decat un cont standard, pentru cresterea bancarizarii.

Raiffeisen Bank a publicat tarifele aferente contului de baza, la trei zile dupa intrarea in vigoare a legii, insa Bancherul.ro a constatat ca banca nu respecta legea in totalitate.

Raiffeisen nu a respectat legea in prima faza

Legea impune bancilor sa ofere clientilor cu venituri mici (persoane vulnerabil financiar, conform jargonului juridic), adica sub 1.500 de lei lunar, un numar de 10 plati si transferuri gratuite in fiecare luna pe teritoriul UE, asadar atat in lei cat si in valuta, la ghiseele bancilor, la bancomate sau online.

De asemenea, prevede legea, platile tip SEPA in euro “nu pot depasi nivelul comisioanelor percepute pentru plati in lei.”

Dar conform listei de tarife pentru contul de baza publicata atunci de Raiffeisen (vezi foto), comisionul unei plati in lei era de maxim 10 lei, in timp ce o plata in euro costa minim 50 de lei, asadar de cinci ori mai mult.

Raiffeisen gresise, de altfel, chiar si tarifele la platile in lei: platile interbancare le-a prezentat ca avand comision 0, cand de fapt gratuite erau cele intrabancare (intre conturile Raiffeisen).

De asemenea, in cazul clientilor vulnerabili financiar, lista publicata initial de Raiffeisen prevedea un comision extern (pentru plati in euro) de 0,13%, minim 50 lei, maxim 750 de lei, fara a se face precizarea ca primele 10 astfel de operatiuni trebuie sa fie gratis.

Banca a corectat ulterior lista de tarife, la sesizarea Bancherul.ro.

De asemenea, au fost facute modificari si in privinta tarifelor la platile in euro.

Raiffeisen pastreaza in lista valoarea comisionului pentru plati externe (0,13% din suma, minim 50 de lei), dar adauga o steluta, care spune asa:

“ *Valoarea comisionului pentru platile interbancare SEPA aplicat clientilor Titulari ai contului Curent de tip Pachet Asist Standard este egala cu valoarea comisionului platilor interbancare in Lei, aplicabil canalului prin care plata a fost ordonata. “

Ceea ce inseamna ca banca s-a conformat legii: platile in euro tip SEPA au acelasi comision ca platile interbancare in lei, adica 4,15 lei pentru plati cu valori sub 50.000 de lei si 10 lei pentru sume mai mari.

De asemenea, in cazul clientilor vulnerabil financiar, in noua lista a Raiffeisen se precizeaza ca pentru platile externe se aplica un comision 0 pentru un numar de 10 tranzactii.

Taguri: Raiffeisen Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiUnele banci isi fac reclama inselatoare la credite, dar exista si fair play

Una dintre lectiile pe care trebuie sa le invatam din criza din 2008 este ca bancile trebuie sa devina mai corecte si mai transparente cu clientii, inclusiv in privinta ofertelor de credite cu dobanzi mici afisate cu litere de-o schiopa, care in realitate sunt chiar si de trei ori mai detalii

Creditele online cu 0% dobanda acordate de IFN-uri sunt ilegale, avertizeaza ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) avertizeaza ca IFN-urile care acorda credite online cu 0% dobanda incalca Legea 363 din 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. Bancherul.ro a scris despre pacaleala detalii

Mugur Isarescu greseste in privinta educatiei financiare

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul unei conferinte gazduita de BNR, pe tema educatiei financiare: “Populația, in extenso, trebuie să cunoască noțiunile economico-financiare pentru a face față complexității detalii

FMI sustine BNR in plafonarea gradului de indatorare la creditele ipotecare

Fondul Monetar International (FMI) considera ca plafonarea gradului de indatorare a celor care obtin credite ipotecare va contribui la reducerea riscurilor aferente expunerii bancilor in sectorul imobiliar, in ciuda faptului ca Romania are cel mai redus nivel al creditelor imobiliare comparativ detalii

Ultimele Comentarii