BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank devine mai responsabila: intra in legalitate in privinta comisioanelor pentru un cont de baza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-21 23:17

Raiffeisen Bank, una dintre bancile care au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni inainte de criza din 2008, devine un pic mai responsabila. De data aceasta cu privire la chestiunea contului de baza, a carui lege a intrat in vigoare de la inceputul acestui an.

Este vorba de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza, in vigoare din 27 ianuarie 2018.

Legea, o transpunere interna a unei directive europene, obliga bancile sa ofere persoanelor care nu mai au in prezent niciun cont bancar un cont cu comisioane mai mici decat un cont standard, pentru cresterea bancarizarii.

Raiffeisen Bank a publicat tarifele aferente contului de baza, la trei zile dupa intrarea in vigoare a legii, insa Bancherul.ro a constatat ca banca nu respecta legea in totalitate.

Raiffeisen nu a respectat legea in prima faza

Legea impune bancilor sa ofere clientilor cu venituri mici (persoane vulnerabil financiar, conform jargonului juridic), adica sub 1.500 de lei lunar, un numar de 10 plati si transferuri gratuite in fiecare luna pe teritoriul UE, asadar atat in lei cat si in valuta, la ghiseele bancilor, la bancomate sau online.

De asemenea, prevede legea, platile tip SEPA in euro “nu pot depasi nivelul comisioanelor percepute pentru plati in lei.”

Dar conform listei de tarife pentru contul de baza publicata atunci de Raiffeisen (vezi foto), comisionul unei plati in lei era de maxim 10 lei, in timp ce o plata in euro costa minim 50 de lei, asadar de cinci ori mai mult.

Raiffeisen gresise, de altfel, chiar si tarifele la platile in lei: platile interbancare le-a prezentat ca avand comision 0, cand de fapt gratuite erau cele intrabancare (intre conturile Raiffeisen).

De asemenea, in cazul clientilor vulnerabili financiar, lista publicata initial de Raiffeisen prevedea un comision extern (pentru plati in euro) de 0,13%, minim 50 lei, maxim 750 de lei, fara a se face precizarea ca primele 10 astfel de operatiuni trebuie sa fie gratis.

Banca a corectat ulterior lista de tarife, la sesizarea Bancherul.ro.

De asemenea, au fost facute modificari si in privinta tarifelor la platile in euro.

Raiffeisen pastreaza in lista valoarea comisionului pentru plati externe (0,13% din suma, minim 50 de lei), dar adauga o steluta, care spune asa:

“ *Valoarea comisionului pentru platile interbancare SEPA aplicat clientilor Titulari ai contului Curent de tip Pachet Asist Standard este egala cu valoarea comisionului platilor interbancare in Lei, aplicabil canalului prin care plata a fost ordonata. “

Ceea ce inseamna ca banca s-a conformat legii: platile in euro tip SEPA au acelasi comision ca platile interbancare in lei, adica 4,15 lei pentru plati cu valori sub 50.000 de lei si 10 lei pentru sume mai mari.

De asemenea, in cazul clientilor vulnerabil financiar, in noua lista a Raiffeisen se precizeaza ca pentru platile externe se aplica un comision 0 pentru un numar de 10 tranzactii.

Taguri: Raiffeisen Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiNeplata a creditelor bancare devine risc important pentru sistemul financiar din Romania, dupa 10 ani de la criza

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental (populatie si firme) a fost clasat de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca risc sistemic ridicat in raportul privind stabilitatea financiara publicat astazi, dupa ce in raportul din decembrie 2017 banca detalii

FMI recomanda BNR sa ingreuneze accesul populatiei la credite, pentru evitarea supraindatorarii

Cresterea rapida a creditarii persoanelor fizice din Romania din ultimii ani necesita revizuirea normelor prudentiale, in vederea prevenirii vulnerabilitatilor populatiei, pentru evitarea indatorarii excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adica a ponderii ratei lunare la detalii

FMI dezvaluie rezultatele testelor de stres asupra sistemului bancar romanesc: impact negativ semnificativ in cazul unei noi crize

Fondul Monetar International (FMI) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au efectuat teste de stres asupra sectorului bancar romanesc pentru a vedea cum face fata unei noi crize. Rezultatele publicate astazi de FMI, in cadrul Programului de analiza a sectorului financiar (Financial Sector detalii

Atentie la creditele din magazine! Dobanzile ajung la 50% iar legea protectiei consumatorilor este mai putin favorabila!

Daca vreti sa va cumparati un telefon, un laptop, o mobila sau alt produs dintr-un magazin, pe baza unui credit oferit pe loc, trebuie sa fiti foarte atenti atat la costurile ridicate ale respectivului imprumut, furnizat de regula prin intermediul unor IFN-uri (Cetelem, BRD Finance, TBI Credit, detalii

Ultimele Comentarii

 • loan

  Bună ziua, eu sunt numele de berry și sunt un om foarte simplu. Lucrez într-o companie numită ... detalii

 • Imprumut bancar

  Buna ziua,lucrez de 4 ani in Germania dar nu la aceiasi firma,pot lua un credit daca nu am contract ... detalii

 • Frectie

  Zic si ei ceva (FMI si BNR) pentru a isi justifica existenta. Nu am si nu avem nevoie de ... detalii

 • maiestrie

  Un articol foarte documentat!Ati facut o varza amestecând ordinul cu judecatoria, cu ... detalii

 • Brd

  Nu platesti si gata. E o datorie mult prea ... detalii