BANCI | Ultima Ora

Programul Prima Casa va fi suplimentat cu aproape 500 milioane lei din garantiile neutilizate pentru cumpararea locuintelor ANL

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-29 16:55

Ministerul Finantelor a anuntat astazi ca va suplimenta bugetul destinat garantiilor pentru programul de credite ipotecare Prima Casă cu suma de 486 de milioane de lei din resursele neutilizate în cadrul programului de achiziție a locuințelor ANL.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat astăzi pe site-ul instituţiei, la rubrica Trasparenţă decizională, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru completarea art.3 din anexa nr.1 la HG nr.717/2012 privind aprobarea normelor de implementare a programului ”Prima casă”.
Prin acest proiect se propune realocarea fondului destinat achiziţei de locuinţe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, rămas nealocat şi/sau neutilizat, ca plafon general de garantare în cadrul programului ”Prima casă”, potrivit unui comunicat al Ministerului.

În anul 2013, pentru achiziţia locuinţelor construite prin ANL a fost alocat un plafon în sumă totală de 500.000.000 lei, până la această dată fiind alocată suma de 314.500.000 lei. Din plafonul de 314.500.000 lei, până în luna iunie 2014, au fost acordate garanţii în valoare totală de 8.797.340 lei, reprezentând o rată de utilizare de 1,7%, se mai arata intr-un comunicat.

Prin comparaţie, plafonul general aferent anului 2014, în sumă totală de 1.200.000.000 lei (exclusiv plafonul destinat achiziţionării locuinţelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program.

Proiectul de act normativ vine în întâmpinarea persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă care nu este construită de ANL, ci este din domeniul privat. Menţinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilităţii de accesare la credite a beneficiarilor programului, mai precizeaza Ministerul in comunicat.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din 2009, cand a fost lansat, până în prezent, au fost acordate prin programul Prima Casă un număr de 117.716 garanții, din care circa 30% destinate achiziției de imobile construite între anii 2008-2013.

Valoarea medie a finanțărilor accesate în cadrul programului este de 38.296 de euro.

Din totalul garanțiilor acordate, doar 239 de garanții au fost executate, aceasta reprezentând o rată de default de 0,2%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii