www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu bancherilor: vedeti-va lungul nasului in dezvoltarea creditarii

Autor: Bancherul.ro
2008-09-24 08:53
Bancherii trebuie să fie prudenţi, deşi criza financiară internaţională a ocolit băncile din Romānia, să evite iluzia că pot tranfera clienţilor toate riscurile ataşate creditării şi să ia īn calcul o viitoare temperare a creşterii economice, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Colegilor mei bancheri le cer să aibă ochii cāt cepele, să fie prudenţi şi să īşi vadă lungul nasului īn dezvoltarea creditării. Nu este un pericol mai mare pentru sistemul bancar decāt exuberanţa. Le cer să nu mai zăpăcească clienţii, să nu mai umple cutiile poştale cu tot felul de promoţii, gen bani doar cu buletinul, de exemplu. Să aibă īn vedere că economia de piaţă are creştere, dar şi descreştere", a spus Isărescu, prezent la o īntālnire cu angajaţii din sistemul bancar, desfăşurată la Rāmnicu Vālcea.

Şeful băncii centrale a explicat că provocările cele mai importante cărora sistemul bancar romānesc trebuie să le facă faţă, deşi "a scăpat nevătămat de criza din prezent", sunt evaluarea responsabilă a riscurilor din activitatea bancară şi pregătirea riguroasă a forţei de muncă din acest domeniu.

"Romānia nu a parcurs īncă un ciclu economic complet. Faptul că economia se află īntr-o fază de expansiune a ajutat mult la menţinerea sănătăţii sistemului bancar. Īn evaluarea riscurilor, īnsă, băncile trebuie să ia īn calcul şi momentul cānd creşterea economică nu va mai fi la fel de viguroasă", a precizat guvernatorul BNR.

El a repetat estimarea de 8 - 9% pentru creşterea economică īn acest an, īn condiţiile īn care, īn primul semestru din 2008, avansul produsului intern brut (PIB) al Romāniei a fost de 8,8%.

O altă "iluzie" pe care bancherii ar trebui să o evite este "că orice risc asumat de bancă poate fi transferat asupra clientului", a adăugat Isărescu, avertizānd că "riscurile excesive se pot uşor īntoarce īmpotriva creditorului".

"Măi, băieţi, voi cu ce vă ocupaţi? Vă daţi credite īntre voi?"

Guvernatorul BNR a subliniat şi riscurile pe care le presupune, pentru bănci, extinderea excesivă a reţelei de unităţi şi a bazei de clienţi. Īn acest sens, el a dat exemplul oraşului său natal, Drăgăşani.

"Numărul sucursalelor bancare aproape că s-a triplat. Ţara s-a bancarizat. Īn Drăgăşani, un oraş īn declin, pe o stradă am descoperit şase bănci. I-am īntrebat: <>", a spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului, creşterea puternică a numărului de clienţi şi de operaţiuni, mărirea numărului de unităţi şi de salariaţi sunt factori de risc operaţional, ce trebuie evaluat şi contracarat, prin măsuri adecvate.

"De multe ori, din păcate, programele de austeritate sacrifică īnsă exact bugetele de pregătire a personalului – ceea ce afectează pe termen lung potenţialul unei īntreprinderi. Mai cu seamă īntr-o industrie atāt de dinamică precum industria bancară, unde forţa de muncă a crescut cu zeci de procente īn fiecare an, iar condiţiile pieţei mondiale sunt īntr-o prefacere atāt de adāncă, pregătirea continuă a personalului este o condiţie sine qua non", mai arată prezentarea susţinută de Isărescu la Rāmnicu Vālcea şi publicată pe pagina electronică a băncii centrale.