www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu: Romania ar putea sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara

Autor: Bancherul.ro
2008-06-04 21:44
România ar putea să aibă mai mult de câstigat decât de pierdut din criza financiară internatională, în conditiile în care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de crestere a creditării si la restrângerea deficitului de cont curent, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Sunt tentat să afirm că impactul crizei financiare internationale asupra economiei românesti a fost mai degrabă unul pozitiv. În cazul în care criza persistă, riscul ar fi să se tempereze prea mult cresterea economică, însă, din ce am văzut până acum, nu sunt semne de încetinire", a spus Isărescu, la Forumul Financiar Central si Est-European.

Guvernatorul a precizat că principalii factori pe care îi urmăreste sunt calitatea portofoliului băncilor - care au fost tentate până în prezent să dea mai usor credite, având în vedere excesul de lichiditate - si sustenabilitatea cresterii economice, care a fost stimulată prea mult de majorarea cererii si nu de avansul productivitătii.

Criza financiară la nivel mondial a început în august 2007 si a fost generată de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din Statele Unite. Efectul principal al crizei a fost reducerea accesului la lichidităti, ca urmare a lipsei de informatii asupra expunerilor jucătorilor pe active perdante.

Multe bănci mari, mai ales din Statele Unite si Europa, au afisat, de altfel, deprecieri masive de active după debutul crizei.

În ciuda crizei financiare la nivel mondial si a scumpirii creditului în lei, după majorarea cu 2,75 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară a BNR, creditul neguvernamental a continuat să crească într-un ritm sustinut în România, cu rate anuale de peste 60% în primele luni ale acestui an, potrivit statisticilor băncii centrale.

Sperante, dar nu optimism, în privinta atingerii tintei de inflatie

Isărescu a spus că speră ca, în conditiile în care nu apar presiuni suplimentare dinspre cresterea salariilor, inflatia să se tempereze spre 6% la sfârsitul acestui an si să reintre în coridorul tintit de BNR până la finalul lui 2009.

"Nu sunt optimist în privinta inflatiei, dar cred că avem în continuare sanse de temperare până la 6% la sfârsitul anului si, dacă presiunile pe partea de salarii nu se accentuează, inflatia ar trebui să revină în coridorul tintit în 2009", a declarat Isărescu.

În ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la începutul lunii mai, BNR si-a revizuit în usoară urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, în conditiile în care si-a fixat o tintă de inflatie de 3,8% plus sau minus 1% pentru decembrie 2008.

Pentru sfârsitul lui 2009, BNR a anuntat o tintă de inflatie de 3,5%, încadrată într-un culoar de plus/minus 1%.