www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cresterea economica poate determina BNR sa majoreze din nou dobanda, la 10%

Autor: Bancherul.ro
2008-06-02 15:35
Cresterea peste asteptări a PIB-ului în trimestrul I sporeste semnificativ sansele unei urcări a dobânzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, dar dovedeste rezistenta economiei la socurile externe, consideră analistii, care si-au revizuit în sus, la cel putin 7%, prognoza pentru avansul PIB în 2008.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) în primul trimestru al acestui an, în crestere cu 8,2% fată de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptările analistilor, care se asteptau la un nivel cuprins între 6,5% si 7,8%.

Serviciile, colectările de impozite si contributia negativă mai redusă a agriculturii au crescut PIB-ul

Potrivit datelor publicate anticipat de Eurostat, cresterea în primele trei luni din 2008 a fost sustinută de contributia negativă redusă a agriculturii (- 0,5%), de avansul peste asteptări al serviciilor (7,8%), dar si de veniturile peste asteptări din impozite si taxe (+9,3%).

Pe partea de utilizare, au accelerat atât investitiile, cu peste 33%, cât si consumul, cu peste 15%, mai arată datele detaliate publicate de biroul de statistică al UE.

"Există atât o latură pozitivă, cât si una negativă pentru această cifră pe primul trimestru. Pe de-o parte, cresterea peste asteptări a PIB în primul trimestru ar putea determina o îmbunătătire a încrederii investitorilor străini în economia României, care se dovedeste rezistentă la presiunile internationale", a explicat economistul sef al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru, pentru NewsIn.

Pe de altă parte, el avertizează că datele indică un exces de cerere care se mentine la un nivel foarte ridicat, ceea ce ar putea îngreuna lupta cu inflatia si care pune presiuni suplimentare de majorare a dobânzii cheie, de la nivelul actual, de 9,75% pe an.

"Nu cred că îsi imaginează cineva că o crestere atât de alertă poate fi sustinută pe mai multi ani", a adăugat Dumitru.

Analistul si directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Crăciun, consideră că avansul puternic al PIB-ului în intervalul ianuarie – martie este si o urmare a investitiilor străine directe făcute în economie în ultimii ani. "Întârzierea cu care se văd investitiile străine directe este de aproximativ un an – un an si jumătate", a explicat Crăciun.

Cresterea PIB peste asteptări sporeste mult presiunile de urcare a dobânzii cheie

Analistii consideră că noile date despre PIB cresc sansele unei noi majorări a ratei dobânzii de politică monetară, chiar la următoarea sedintă din 26 iunie 2008, si diminuează posibilitatea de a mai vedea, anul acesta, o primă reducere a dobânzii cheie, în cazul în care inflatia reactionează la măsurile luate de BNR până în prezent.

"Chiar si o crestere de 7,4%, cât prognozam initial, ar fi pus presiuni suplimentare pe inflatie, respectiv pe rata dobânzii. Ne asteptăm la o majorare a dobânzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, în conditiile în care vedem vârful inflatiei, în iulie, la 9,6%", a declarat, pentru NewsIn, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank România.

Cu toate acestea, în cazul unui an agricol bun, el nu exclude temperarea inflatiei, până la aproximativ 6,5% la sfârsitul lui 2008. "Dacă inflatia reactionează, BNR ar putea reduce rata dobânzii cheie încă din octombrie. Se pune problema dacă ar fi potrivit sau nu, dar probabil că banca centrală va prefera să coboare cât mai repede dobânda sub pragul psihologic de 10%", a mai spus Chidesciuc.

Analistii îsi revizuiesc previziunile de crestere a PIB până la sfârsitul anului la mai mult de 7%, dar cifra finală depinde de agricultură

Cei mai multi analisti consideră probabilă cresterea economiei cu peste 7% în acest an si spun că îsi vor revizui în crestere estimările pentru 2008, care până în prezent se situau între 6 si 7%.

"Cresterea PIB anuntată pentru primul trimestru este peste asteptările mele si ale pietei. Dacă ritmul va fi mentinut si în celelalte trimestre, e posibil ca la finalul anului 2008 rata de crestere economică să depăsească cu până la un procent prognoza de crestere anuală de 6,6% din raportul de primăvară", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, pentru NewsIn.

Analistii atrag însă atentia că această performantă depinde, în mare măsură, de rezultatele din agricultură. Pentru unele cereale, precum grâul, prognozele sunt foarte optimiste, însă pentru altele, precum porumbul, specialistii atrag atentia că productia din acest an va depinde foarte mult de cantitatea de precipitatii.

Oficialii din Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) se asteaptă la o productie de grâu de 8 milioane tone, cea mai mare din ultimii patru ani, mai ales după ce anul 2007 a fost puternic marcat de secetă.

Leul a câstigat doi bani după publicarea datelor despre PIB, dar impactul pare de scurtă durată

În primele două ore de la publicarea datelor despre PIB, moneda natională s-a apreciat cu peste doi bani, până la un vârf de 3,5970 lei/euro. După ora 12:00, leul a pierdut, însă, o parte din avantajul obtinut.

De asemenea, banca centrală a afisat, luni, un curs de referintă de 3,6082 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins din data de 25 aprilie, când nivelul de referintă a fost de 3,6055 lei/euro.

"Datele publicate despre PIB au avut un impact pozitiv asupra leului si e posibil să mentină cursul de schimb sub nivelul de 3,60 lei/euro", a mai spus Libocor. Dumitru a explicat că presiunile de apreciere a leului erau de asteptat, dar depinde dacă vor fi persistente sau de scurtă durată.

Institutul National de Statistică (INS) va publica, joi, 5 iunie, datele detaliate despre PIB-ul din primul trimestru al acestui an.