www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: Nu putem face farmacie cu prognozele, le revizuim in functie de realitate

Autor: Bancherul.ro
2008-05-23 15:03
Banca Natională a României (BNR) consideră, în prezent, că nu are motive să schimbe prognozele de inflatie si crestere economică pentru 2008, dar nu exclude o revizuire până la următorul raport asupra inflatiei, în cazul agravării riscurilor externe, a spus vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

"Estimările le adaptăm la realitate. Nu împărtăsesc punctele de vedere care ne cer sau cred că putem face farmacie în privinta prognozelor", a declarat Isărescu.

În ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la începutul lunii mai, BNR si-a revizuit în usoară urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, în conditiile în care si-a fixat o tintă de inflatie de 3,8% plus sau minus 1% pentru decembrie 2008.

"În prezent, nu avem motive să ne schimbăm prognoza si vedem, în continuare, o crestere de aproximativ 6% a economiei în acest an, însă nu excludem că până la următorul raport de tintire a inflatiei să apară elemente noi", a adăugat el.

Luni, viceguvernatorul BNR Cristian Popa declarase, la Kiev, că estimarea initială a BNR privind cresterea economică din acest an, de 5,5-6%, ar putea fi considerată una "conservatoare", după ce în primul trimestru produsul intern brut (PIB) a avansat cu circa 7,5%.

Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a revizuit, într-un raport publicat duminică, estimarea privind cresterea economică a României din acest an de la 6,5% la 5,1%. În schimb, în ultima prognoză a Comisiei Europene, publicată pe 28 aprilie, Bruxelles-ul a urcat usor estimările pentru cresterea economică a României în 2008, de la 5,9% la 6,2%.

Comisia Natională de Prognoză are cea mai optimistă estimare pentru acest an, mizând pe o crestere economică a României de 6,5%.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase în prima jumătate a acestei luni că economia românească a crescut cu 7,5%, în termeni reali, în primul trimestru al acestui an.