Treichl, seful Erste Bank, vede o noua criza si ataca dur politicienii: "Sunt prea stupizi si prea lasi" |
Autor: Bancherul.ro 2011-06-03 15:29 |
|
Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a criticat recent, in termeni extrem de duri, politicienii austrieci, mai bine spus politica de reglementare a activitatii bancilor, afirmand, in acelasi timp, ca se asteapta la o noua criza, chair mai mare decat cea din prezent, una a materiilor prime.
Afirmatiile cu care Treichl a facut valva, ridicandu-si in cap politicienii, care l-au acuzat, la randul lor, de aroganta, el fiind nevoit, ulterior, sa-si ceara scuze, au fost facute cu ocazia unei conferinte la Salzburg a OVP, partidul popular din Austria, unul dintre cele doua partide de la guvernare.
"Cred ca este un pericol urias faptul ca bransa mea a invatat relativ putin de pe urma crizei. Pentru ca sunt incredibil de multe oportunitati facile de a castiga foarte multi bani prin metode netraditionale. Cred ca urmatoarea criza nu va veni pe canalul imobiliar ci pe cel al materiilor prime", a spus Treichl, citat de radioul public austriac.
Treichl a precizat ca modelul de afaceri practicat de bancile controlate de Erste Bank in Estul Europei este unul relativ conservator, bazat pe atragerea de depozite si acordarea de credite populatiei si intreprinzatorilor. Astfel ca banca foloseste doar o mica parte din activele detinute pentru investitii speculative, in comparatie cu alte mari banci, precum cele germane.
"Avem active de peste 200 de miliarde euro si facem speculatii cu sapte miliarde. O banca germana are active de 2.000 de miliarde si speculeaza cu 1.500. Este vorba de total alte cifre", a precizat Treichl.
Creditarea afacerilor, mai riscanta decat bondurile Greciei
Dar ceea ce pare a-l fi suparat tare pe Treichl a fost situatia reglementarii bancare in ceea ce priveste adecvarea capitalului pentru acoperirea riscului de credite, comparativ cu evaluarea riscurilor in cazul titlurilor de stat, in special in cazul celor emise de Grecia.
Seful Erste Bank s-a plans de faptul ca autoritatile au restrictionat prea sever in ultimii ani creditarea sectorului privat, in comparatie cu abordarea prea relaxata a riscurilor aferente bondurilor suverane.
"De exemplu daca vreau sa finantez o firma cu 100 de ani vechime, ce nu a avut niciodata pierderi si cu 50% capital propriu, banca trebuie sa detina un capital de zece ori mai mare decat in cazul in care ar investi in bonduri suverane ale Greciei, care acum stim ca nu mai pot fi rascumparate decat de contribuabili", a afirmat Treichl.
"Aceasta e o impertinenta, o foarte mare greseala. Politicienii nostri sunt prea stupizi si prea lasi, fara intelepciune, n-au habar de economie pentru a putea actiona corespunzator, ceea ce va afecta Austria si o va lasa in urma altor tari", s-a infierbantat Treichl.
|
|