www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Doar 7,5% dintre romani pot obtine un credit pentru achizitia unui imobil

Autor: Bancherul.ro
2008-05-21 14:54
25% dintre români intentionează să cumpere o proprietate imobiliară în următorii zece ani, dar în prezent doar 7,5%, dintre acestia, adică putin peste 400.000 de persoane, au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, se arată într-un studiu al UniCredit Țiriac Bank.

"Numărul mare de cumpărători potentiali, respectiv 50%, este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectivă de crestere", se precizează în studiu.
Studiul a fost realizat pe 1.000 de persoane, cu vârsta de peste 15 ani, care locuiesc în marile orase.

Potrivit calculelor băncii, bazate pe datele Institutului National de Statistică privind nivelul veniturilor lunare, 10% din populatie îsi permite să cumpere o locuintă, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentantii UniCredit, la prezentarea studiului.

Principalul scop al achizitiei unei locuinte este uzul personal, în timp ce alte optiuni, dar cu ponderi foarte mici, sunt închirierea, pentru copii, pentru investitie si pentru a avea o a doua locuintă.

Achizitia unei a doua locuinte si cumpărarea unei case ca formă de investitie sunt luate în calcul mai ales de persoanele în vârstă si cu venituri mari.

Potrivit studiului UniCredit, piata imobiliară rezidentială din România se adresează în prezent populatiei cu venituri superioare, în conditiile în care suprafata utilă medie depăseste 100 de metri pătrati la apartamentele noi. În Bucuresti, de exemplu, media pretului locuintelor noi este de 2.475 euro pe metru pătrat, iar al celui vechi este de 2.177 euro.

"Preturile apartamentelor au crescut de 4-5 ori fată de nivelul din 2000, cu un ritm superior al cresterii veniturilor. Oferta este încă scăzută, mult sub nivelul din Uniunea Europeană, de 7 unităti la 1.000 de locuitori, dar în continuă crestere. Cresterea numărului locuintelor finalizate este de asteptat (...). Proiectele existente doar în Bucuresti ar putea aduce 35.000 de unităti noi, în următorii 7-10 ani", se precizează în studiu.

Numărul persoanelor care îsi permit să achizitioneze o locuintă ar putea să fie însă afectat în perioada următoare, având în vedere cresterea costului de finantare care va tempera cererea.

"Majorarea costurilor de refinantare ale băncilor combinată cu cresterea nevoii de finantare externă si deprecierea monedei nationale pot conduce la un risc mai ridicat si la o deteriorare gradată a capacitătii de finantare a populatiei", a declarat economistul sef al UniCredit Țiriac Bank, Rozalia Pal.

Pe de altă parte, analistii UniCredit apreciază că ritmul de crestere economică si a veniturilor vor alimenta îndatorarea populatiei.

"Ritmul de crestere a creditelor ipotecare se va mai pondera, dar cu toate acestea împrumuturile pentru achizitia de case vor reprezenta circa 5,2% din PIB în 2010, în conditiile în care previziunile pentru acest an indică un nivel de 4,3% din PIB, iar în 2007 ponderea a fost de 3,7%", a precizat Pal.

La realizarea studiului, banca a utilizat date din sondaj, precum si de la Banca Natională a României, divizii ale grupului UniCredit si presa locală.