www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au crescut in aprilie cu 4,5%

Autor: Bancherul.ro
2008-05-08 18:41
Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au revenit în aprilie în fondurile mutuale cu plasamente preponderent în actiuni, în care au plasat 20,1 milioane lei, sporindu-le activele cu 4,2%, potrivit datelor publicate joi de UNOPC.

În luna aprilie, SAI Prime Asset Management si SAI SAFI Invest au fost admise în Uniunea Natională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) si a u început să functioneze public sase noi fonduri deschise de investitii (unul monetar, unul de obligatiuni, două diversificate si două de actiuni), acestea fiind administrate de SAI Zepter Asset Management si SAI OTP Asset Management.

În ciuda corectiilor masive înregistrate pe piata de capital si în luna aprilie, numărul investitorilor a crescut. Astfel, comparativ cu luna anterioară, cresterea pe ansamblu a fost 1%, iar cel mai mare avans s-a înregistrat la categoria fondurilor monetare, cu 3%, si a celor de obligatiuni, cu 2%.

Fluxul intrărilor nete în fonduri în luna aprilie a depasit 11 milioane euro, potrivit UNOPC.

Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au crescut în aprilie cu 4,5%, la 858 milioane lei (233 milioane euro), însă au scăzut cu 10,2% de la începutul anului, arată datele UNOPC.

Activele fondurilor de obligatiuni au urcat în aprilie cu 5,2%, la 94 milioane lei, si sunt singurele dintre fondurile deschise care au consemnat o crestere a activelor de la începutul anului - cu 28,9%, ajungând la o cotă de piată de 11%.

Fondurile de actiuni, cu cea mai mare expunere pe piata bursieră, au înregistrat în aprilie o crestere a activelor nete cu 4,2%, până la 310 milioane lei. De la începutul anului, fondurile de actiuni au scăzut în medie cu 22,4%.

Fondurile de actiuni nu mai detin suprematia privind cota de piată pe ansamblul fondurilor deschise, având o pondere de 36,1% la finalul lunii aprilie. Ele au fost devansate de fondurile diversificate, care au ajuns la o cotă de 36,6% din piata totală a industriei fondurilor deschise, cu active în crestere cu 4,4% în aprilie, până la 314 milioane lei.

La finalul lunii aprilie, fondurile monetare aveau active de 130 milioane lei, în crestere cu 2,5%.

În clasamentul institutiilor care administrează cele mai mari active din industria fondurilor mutuale, la finalul lunii aprilie, BCR Asset Management si-a consolidat prima pozitie, cu active în crestere la 175,7 milioane lei si o cotă de piată de 20,4%, urmat de BT Asset Management, cu active de 116,6 milioane lei si 13,6% din piată. Raiffeisen Asset Management, cu active de 111,3 milioane lei, avea o cotă de piată de 13%.

În clasament au urmat EFG Mutual Funds Management, cu 105,9 milioane lei (12,9% cotă de piată), SG Asset Management-BRD, cu 79,2 milioane lei (9,2%), si Globinvest - cu 47,5 milioane lei (5,5%).