www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR va realiza mai des operatiuni de sterilizare pe termene mai scurte

Autor: Bancherul.ro
2008-04-17 23:09
Banca Natională a României ar putea realiza mai des operatiuni de sterilizare pe termene mai scurte decât cele utilizate în mod frecvent, în conditiile în care nivelul lichiditătii în piata monetară s-a redus în ultima vreme, a spus joi Dorina Antohi, director adjunct al unei directii din BNR.

BNR atrage bani de la bănci comerciale în depozite care, de cele mai multe ori, au scadente la două săptămâni, dar a alcătuit si depozite pe o săptămână sau doar câteva zile.

De asemenea, numărul băncilor cu excedent de lichiditate si suma totală detinută de acestea pe piata românească sunt din ce în ce mai reduse.

Excedentul de lichiditate detinut de bănci în România ajungea, în februarie 2008, la 8,5 miliarde lei, fată de 10,4 miliarde lei la sfârsitul anului trecut, a mai spus Antohi, care detine functia de director adjunct al directiei de politică monetară si modelare macroeconomică din BNR.

Din excedentul de lichiditate aflat în piată în a doua lună a anului, 63%, respectiv 5,33 miliarde lei, reprezintă banii plasati de bănci în depozitele la BNR, restul reprezentând plasamentele pe piata interbancară.

"Excedentul de lichiditate din piată a scăzut progresiv în ultimele luni, pe fondul stopării interventiilor în piata valutară ale BNR, sporirii consecvente a numerarului si cresterii nivelului prevăzut al rezervelor minime obligatorii", a explicat Antohi.

Ea a precizat că un alt aspect îl constituie volumul relativ redus de colateral (active eligibile pentru a fi utilizate în operatiunile de politică monetară) si faptul că acestea sunt concentrate la un număr redus de bănci. Astfel, trei bănci detin aproape jumătate din activele de acest tip.

Ca tendintă, piata valutară si cea monetară s-au adâncit semnificativ în ultima vreme, în timp ce piata secundară a titlurilor de stat s-a restrâns, din cauza regresului suferit pe partea de operatiuni de tip "repo".

Antohi a mai precizat că o jumătate din volumul de titluri de stat în circulatie, respectiv peste 5 miliarde lei, este detinută de institutiile de credit.