www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mai putine asigurari tip unit-linked la ING

Autor: Bancherul.ro
2009-05-11 14:11
Ponderea vânzărilor noi de produse cu componentă investiţională (unit-linked) a coborât la 20% din portofoliul ING în primul trimestru din acest an, de la 35% în acelaşi interval al anului trecut, a spus pentru NewsIn directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman.

În întregul portofoliu al ING, ponderea asigurărilor unit-linked s-a redus cu 4 puncte procentuale în primul trimestru din acest an, până la 57%, de la 61% în aceeaşi perioadă din 2008.

"Rezilierile din ianuarie şi februarie au reprezentat 1,5% din numărul total de contracte de asigurări în vigoare în cazul ING Asigurări de Viaţă, ajungând la 1,3% în martie", a precizat Coman, care a adăugat că, în aprilie, tendinţa este una descrescătoare.

Din numărul toatal de rezilieri, circa 60% au fost pe segmentul de asigurări unit-linked, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare. "Răscumpăra poliţelor, atunci când ele se află la pragul de jos, nu este cea mai bună decizie pe care o pot lua asiguraţii", a spus Coman.

Mulţi asiguraţi şi-au reziliat contractul din cauza presiunii financiare crescute şi a scăderii veniturilor disponibile, a explicat ea. Creşterea costurilor cu creditele şi a altor cheltuieli în urma deprecierii leului au reprezentat alte motive pentru care unii clienţi au decis să renunţe la asigurare.

"Au fost clienţi care nu au înţeles beneficiile pe care le are o poliţă de asigurare de viaţă, motiv pentru care a au renunţat cu uşurinţă", a subliniat directorul general al ING Asigurări de Viaţă, adăugând că românii au nevoie de informare şi de educare în ce priveşte acest produs.

"Cei care şi-au reziliat contractele au decis să-şi menţină acelaşi nivel de trai, în condiţiile în care cheltuielile familiale au crescut. Este o alegere mai degrabă pe termen scurt", a mai spus Coman.

Un român ar trebui să-şi asigure, în medie, 50.000 de lei pentru a-şi proteja financiar familia în următorii cinci ani, în cazul decesului persoanei care aducea cel mai mare venit, a precizat Coman.

Ea a explicat că, în prezent, suma asigurata medie este de circa şase ori mai mică, respectiv 8.300 de lei.

"Este cu atât mai important, în perioade de criză, ca oamenii să încheie o asigurare de viaţă pentru a-i pune la adăpost pe cei dragi", a explicat Coman.

Ea a adăugat că preţul unei asigurări de viaţă care asigură riscul de deces este foarte mic. "La o sumă asigurată de 1.000 lei pentru 35 de ani, prima de asigurare este de numai 1 leu pe lună", a spus Coman.

"Există încă percepţia că asigurarea este un produs de lux. Sunt produse care acoperă riscurile de bază, dar şi produse mai sofisticate, cu capitalizare, pentru cei care vor să economisească", a adăugat şefa ING Asigurări de Viaţă.

Coman a subliniat că nevoia de protecţie în România este foarte mare, având în vedere îmbătrânirea populaţiei şi gradul de îndatorare în creştere.

La o sumă asigurată în caz de deces şi în caz de supravieţuire de 50.000 lei, prima lunară este de 100 lei, produsul fiind o asigurare de viaţă mixtă (asigurare de deces cu componentă de economisire). În acelaşi timp, o asigurare de protecţie - asigurare de deces din orice cauză cu o sumă asigurată de 50.000 lei - va costa 10-15 lei lunar.