www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) nu renunta la creditul ipotecar

Autor: Bancherul.ro
2009-03-08 09:48
Agenţia Naţională pentru Locuinţe nu va renunţa la creditul ipotecar, însă băncile, care au înăsprit condiţiile de creditare, ar putea fi forţate de Guvern să fie "mai sănătoase la cap", a declarat, vineri, la Galaţi, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Răzvan Murgeanu.

Întrebat dacă ANL va renunţa la instrumentul "locuinţe prin credit ipotecar" în contextul în care băncile au înăsprit condiţiile de creditare, secretarul de stat a răspuns negativ. "Nu, pentru că politica Guvernului este să nu se renunţe la credite. Ar fi o tâmpenie. În schimb, Guvernul poate să forţeze băncile să fie mai sănătoase la cap, de exemplu. Aici este o chestiune şi să ştiţi că se discută treaba asta", a afirmat Răzvan Murgeanu, transmite corespondentul NewsIn.

Oficialul a explicat că, în prezent, contractarea unui credit ipotecar sau obţinerea unei locuinţe sociale de la primării sunt singurele şanse ale tinerilor de a avea o casă. "Şi aici e de discutat, să vedem dacă statul nu se poate implica mai mult. Mă refer la cuantumul de până în 35 de ani", a adăugat secretarul de stat în MDRL.

În plus, oferta ANL este una mult mai avantajoasă decât cea există pe piaţa imobiliară, cel puţin pentru familiile tinere, a apreciat Murgeanu. "ANL construieşte la nişte preţuri foarte rezonabile pe piaţă faţă de ce se construia până acum. Sigur, real-estate-ul, toată partea de dezvoltare, toată partea de locuinţe o să cadă, pentru că este foarte mare oferta şi foarte mică cererea", a afirmat oficialul.

Secretarul de stat în MDRL, Răzvan Murgeanu, a participat, vineri, la Galaţi, la semnarea contractului de finanţare de către Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, a lucrărilor de reabilitare a unui segment de zece kilometri din DJ 253, între comunele Cudalbi şi Băleni din centrul judeţului Galaţi. Drumul face legătura între DN 25 Galaţi-Tecuci şi DJ 242 Târgu Bujor-Fârţăneşti. Lucrările costă peste 3,6 milioane de euro şi trebuie să fie finalizate în 24 de luni.