www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bursa in dizgratie, depozitele bancare si titlurile de stat revin in atentie

Autor: Vasile Coman
2008-03-07 07:36
Criza financiară mondială si problemele economiei românesti, mai precis fluctuatiile cursului de schimb, deficitul extern mare si inflatia produc efecte puternice în sectorul financiar românesc. Analistii, presa si autoritătile încep să o recunoască, desi cu jumătate de gură. Realitatea nu se poate nega însă, iar ea este cruntă: Bursa a pierdut în primele două luni ale anului nu mai putin de 26 de procente, după ce pe tot parcursul anului trecut a reusit să câstige numai 22%. Cu alte cuvinte, cei care detin actiuni la Bursă au pierdut în numai două luni tot ce au câstigat într-un an.

Vorbim, fireste, de medie, mai precis de indicele BET a celor mai lichide actiuni la Bursă, care sunt însă si cele mai tranzactionate, asa încât nu suntem departe de adevăr. Dacă ne uităm la toate actiunile Bursei, adică indicele compozit, tabloul nu este chiar asa de negru: o scădere de 24% de la începutul anului, fată de un câstig de 33% pe întreg anul 2007. Dacă până acum fluctuatiile Bursei nu au fost atât de mari, iar investitorii în actiuni nu avea prea mari emotii, având aproape asigurat un câstig anual de 3-4 ori mai mare decât un depozit bancar sau un titlu de stat, perceptia începe să se schimbe.

Cresterea puternică a inflatiei a dus la majorarea dobânzilor, acestea apropiindu-se de 10% pe an în ultima perioadă. Ceea ce nu e de aruncat, în conditiile în care pe Bursă ai pierderi în ultimele două luni. Băncile speculează momentul prielnic si lansează, pe bandă rulantă, promotii la produsele de economisire. Mai ales că si pe piata bancară ne apropiem de o nouă eră, aceea în care lacul lichiditătii începe să sece iar băncile vor ajunge să se împrumute la BNR pentru a acorda credite. Deja statisticile BNR indică un decalaj negativ între depozite si credite, în favoarea ultimelor, iar guvernatorul Mugur Isărescu a anuntat, la ultima conferintă de presă, că BNR se pregăteste să scape de statutul de debitor pe piata bancară, pentru a putea controla mai bine politica monetară.

Și alte instrumente financiare cu câstiguri sigure, precum obligatiunile si titlurile de stat câstigă teren în aceste momente, devenind preferate inclusiv de către fondurile mutuale, care se văd, la rândul lor, mai mult pe pierdere decât pe câstig, pentru că s-au concentrat, în ultima perioadă, pe actiunile bursiere. Dacă ne gândim că firmele de asigurări si fondurile de pensii urmează să investească masiv în diverse instrumente financiare, în goana după profituri mai degrabă sigure decât mari, atunci s-ar putea să asistăm în curând la reasezări de pozitii pe piata financiară.