www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dobanzile la credite devin mai transparente

Autor: Bancherul.ro
2009-01-06 11:16
Noua lege pentru protectia consumatorilor de produse financiare obliga bancile sa devina mai transparente cu privire la practicarea dobanzilor la credite.

Astfel, legea impune bancilor sa informeze clientii cu privire la modul de calcul al diverselor tipuri de dobanzi, astfel incat beneficiarul unui imprumut sa poata verifica banca daca aceasta i-a modificat, atunci cand este cazul, in mod corect nivelul dobanzii.

Concret, dobanzile pot varia in functie de un indicator independent, de regula un indicator al pietei financiare (ROBOR in cazul imprumuturilor in lei sau EURIBOR la creditele in euro).

De asemenea, bancile pot practica in continuare si o dobanda calculata dupa o formula proprie (dobanda de referinta a bancii, sau prime rate), insa formula respectiva trebuie sa fie transparenta si sa nu depaseasca un anumit nivel, ce trebuie stipulat in contractul de credit.

Legea a fost initiata la finalul anului trecut, in contextul debutului crizei financiare ce a inceput sa afecteze bancile, acestea preferand sa transmita asupra clientilor cresterea semnificativa a costurilor de finantare. Unele banci au majorat insa dobanzile foarte multe, ceea ce a determinat aparitia unor valuri de proteste din partea clientilor.

Ce prevede noua reglementare initiata de Protectia Consumatorilor:

"f) In contract se va menţiona tipul de dobândă, variabilă şi/sau fixă, iar dacă dobânda este fixă numai pentru o anumită perioadă, aceasta va fi precizată cu exactitate;
g) în contractele de credit cu dobândă variabilă se vor aplica următoarele reguli:
1. variaţia ratei dobânzii trebuie să fie independentă de voinţa furnizorului de servicii financiare, raportată la fluctuaţiile unor indici de referinţă verificabili, menţionaţi în contract, sau la modificările legislative care impun acest lucru;
2. dobânda poate varia în funcţie de dobânda de referinţă a furnizorului de servicii financiare, cu condiţia ca aceasta să fie unică pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice ale operatorului economic respectiv şi să nu fie majorată peste un anumit nivel, stabilit prin contract;
3. formula după care se calculează variaţia dobânzii trebuie indicată în mod expres în contract, cu precizarea periodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobânzii, atât în sensul majorării, cât şi în cel al reducerii acesteia;

Bancile au inceput deja sa-si modifice politica de dobanzi, in functie de noua legislatie.

Astfel, BCR si-a anuntat clientii ca va modifica, din luna aprilie, modul de calcul al dobanzii aferente cardurilor de credit in lei.

Astfel, dobanda aferenta cardurilor de credit va fi actualizata trimestrial, in functie de indicatorul ROBOR la trei luni anuntat de BNR in ultima zi lucratoare a lunilor decembrie, martie, iunie si septembrie.

La dobanda ROBOR se va adauga o marja a bancii in valoare de 11,5%, rezultand astfel dobanda nominala aferenta cardurilor.

De exemplu, daca aceasta formula s-ar aplica in prezent, dobanda ar fi de 26,9% pe an (ROBOR la trei luni in decembrie de 15,4% plus marja BCR de 11,5%).

BCR percepe in prezent pentru cardurile de credit o dobanda variabila de 23,9%.

BCR si-a anuntat clientii ca pot opta, intr-un interval de 30 de zile, daca accepta sau nu noile conditii impuse cu privire la dobanda.

Cei care nu accepta noile dobanzi vor trebui sa ramburseze integral linia de credit de pe card, fara plata unor penalizari, precum comision de rambursare anticipata a imprumutului.

La randul sau, Alpha Bank a anuntat ca va stabili dobanda de referinta la creditele in lei cu dobanda variabila in functie de dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, actualizata semestrial.

"In concordanta cu noile prevederi legislative privind creditarea populatiei, Alpha Bank Romania va stabili rata dobanzii de referinta pentru produsele de creditare cu dobanda variabila in baza dobanzii de referinta a BNR actualizata semestrial pentru creditele in lei si in baza cotatiei EURIBOR la 6 luni pentru creditele in euro", a anuntat banca.

Acest principiu se aplica tuturor produselor de creditare oferite de banca, respectiv credite de investitii imobiliare, credite de consum sau credite auto, solicitate incepand cu 29 decembrie 2008.

In prezent, rata dobanzii pentru creditele de investitii imobiliare Alpha Housing in euro este de 8.537%, fiind compusa din cotatia EURIBOR 6M si o marja fixa de 5.5%.

Pentru creditele Alpha Housing in lei, rata dobanzii este de 17,5%, rezultata din dobanda de referinta a BNR de 10,25% la care se adauga o marja fixa de 7,25%.

"Alpha Bank Romania a utilizat si anterior cotatia indicelui EURIBOR la 6 luni pentru stabilirea ratei dobanzii de referinta la creditele Alpha Housing in euro cu dobanda variabila, aceasta masura sustinand o politica de creditare transparenta si totodata in stransa corelare cu piata financiara internationala." a precizat domnul Sergiu Oprescu, Presedintele Executiv Alpha Bank Romania.