www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Obligatiunile CEC, la Bursa

Autor: Bancherul.ro
2024-12-22 12:58

CEC Bank listează astăzi, 20 decembrie, pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB), o emisiune de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de euro, de tip senior nepreferențiale, negarantate, eligibile pentru cerințe MREL, cu scadență în 2029, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:


Dobânda este de 5,625% pe an iar obligațiunile au primit rating BB din partea Fitch.


Emisiunea de obligațiuni, cu simbolul bursier CECRO29E, a fost lansată în cadrul programului MTN al CEC Bank în valoare de 1,5 miliarde de euro, fiind listată și la Bursa de Valori din Luxemburg în luna noiembrie a acestui an.


CEC Bank a mandatat Erste Group Bank A.G. și ING Bank N.V. ca Joint Bookrunners și Co-Aranjori ai emisiunii de obligațiuni, în timp ce BT Capital Partners a acționat în calitate de Co-Manager și de intermediar pentru listarea emisiunii de obligațiuni la BVB.


Dentons a acționat în calitate de consultant juridic al CEC Bank, în timp ce Erste Group Bank A.G. și ING Bank N.V. au fost consiliate de Clifford Chance, prin birourile acestora din București și Frankfurt.


„Mulțumim tuturor partenerilor noștri care au făcut posibil succesul acestei tranzacții și apreciem în mod deosebit încrederea investitorilor în parcursul viitor al CEC Bank, care ne dorim să reconfirme permanent rolul asumat încă de la început în dezvoltarea economică a României. Strategia noastră în perioada următoare rămâne în continuare ambițioasă, centrată pe creștere organică în condiții de profitabilitate îmbunătățite, adaptându-ne modelul de afaceri pentru a răspunde în mod prompt și eficient nevoilor clienților noștri. În acest context, prezența CEC Bank pe piețele de capital va fi recurentă în următorii ani, acestea urmând să joace un rol din ce în ce mai important în strategia noastră de finanțare”, a declarat Ionuț Lianu, Ofițer Șef Management Active și Pasive CEC Bank.


„Fiecare listare a unei emisiuni de obligațiuni la Bursa de Valori București de către o instituție financiar - bancară reconfirmă parteneriatul sistemului bancar cu piața locală de capital. CEC Bank, instituție de referință în sectorul financiar-bancar al României, cu o istorie de 160 de ani, listează astăzi, la bursă, a 4-a sa emisiune de obligațiuni și confirmă angajamentul declarat odată cu ocazia primelor sale listări de obligațiuni din 2023 de a transforma CEC Bank într-o bancă atractivă pentru investitori, cu aplicarea principiilor de guvernanță corporativă”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.


„Listarea emisiunii de obligațiuni a CEC Bank de astăzi este prima astfel de operațiune demarată de o instituție financiar-bancară în acest an la bursă. CEC Bank ne este partener în dezvoltarea pieței locale de capital prin decizia de a lista la bursa locală emisiunile sale recente de obligațiuni și, de asemenea, începând cu acest an, ediția BVB Arena, programul nostru dedicat antreprenorilor, este Powered by CEC Bank. Vă felicit pentru interesul ridicat pe care investitorii instituționali internaționali și locali l-au arătat față de această nouă emisiune de obligațiuni și ne dorim să vedem listate la bursă și viitoarele emisiuni de obligațiuni ale CEC Bank”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.


„Succesul unei emisiuni internaționale de obligațiuni este definit de mai mulți factori tehnici: gradul de suprasubscriere, prețul final și evoluția acestuia în piața secundară, precum și distribuția investitorilor. De asemenea, contextul economic care influențează percepția de risc asupra țării, sectorului și, în final, a emitentului, joacă un rol important în determinarea distanței dintre realizări și așteptări. În aceste condiții, suntem în fața unei listări a unei emisiuni de succes din partea unei instituții de referință pentru istoria și viitorul financiar-bancar al României, care își creează propriul drum în piața de capital și care livrează investitorilor randamente atrăgătoare”, a declarat Daniela Secară, CEO BT Capital Partners.


Emisiunea de obligațiuni asigură conformarea cu cerințele de reglementare MREL și sprijină planurile de dezvoltare generală a Băncii, reconfirmând statutul CEC Bank de emitent regulat pe piețele internaționale de capital. Obligațiunile emise de CEC Bank în 2022 și 2023, simbol CECRO25 și CECRO25E, în valoare totală de peste 650 de milioane de lei și CECRO28E, în valoare de 281,9 milioane euro sunt, de asemenea, listate la BVB.


Despre CEC Bank


CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de 93,23 miliarde de lei, la sfârșitul semestrului I 2024.


CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM și POS, mobile banking (CEC app) și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.


Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.


Despre Grupul CEC Bank


Grupul CEC Bank a luat ființă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC BANK S.A., a pachetului majoritar de acțiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii pe seama fondurilor publice, a surselor proprii şi a oricăror alte surse pentru credite şi alte instrumente de finanţare care pot fi obţinute de persoane fizice şi juridice - producători agricoli şi procesatori de produse agro-alimentare, pentru realizarea producţiei agricole, stocarea / procesarea produselor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii în aceste domenii. FGCR acordă garanții pe seama surselor puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și în condițiile stabilite printr-o serie de acte normative. Detalii se regăsesc pe website-ul FGCR – https://fgcr.ro/ .