Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10% din capitalul bancii.
Conform informatiilor publicate de banca, aceasta are in total 64.000 de actionari. Romanii detin o majoritate de 78,3% din actiunile BT, in timp ce strainii au doar 21,7% din capitalul bancii romanesti din Cluj.
Conform informatiilor publicate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile Bancii Transilvania (cod bursier TLV) sunt detinute de companii in proportie de 74,9%, in timp ce persoanele fizice au o cota de 25,1%.
Informatii detaliate privind structura actionarului nu sunt facute publice, asa incat le-am cules din mai multe surse principale: BVB si companiile care detin actiuni TLV.
NN Group din Olanda (fonduri de pensii si asigurari de viata) era cel mai mare actionar la Banca Transilvania, la finalul lui 2023, cu o cota de 9,36% din actiunile bancii, conform informatiilor publicate de BT.
Al doilea mare actionar al BT este BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), cu 6,87% din actiuni.
SIF-urile (societati de investitii financiare) detineau impreuna 17,9% din actiunile BT, la finalul lunii septembrie 2024, conform informatiilor publicate de banca.
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, detinea la jumatatea lui 2024 o cota de 5,36% din actiunile Bancii Transilvania, conform datelor publicate de companie.
SIF Oltenia si SIF Banat Crisana impart cote asemanatoare din capitalul BT.
Persoanele fizice romane detin in total 22,37% din capitalul Bancii Transilvania.
Firmele romanesti aveau o pondere de 45,13% din actiunile bancii din Cluj, la sfarsitul lui 2023.
Persoanele fizice straine aveau doar 1,09% din actiunile BT, iar alte firme straine - 15,18%, conform informatiilor publicate de banca.
Fondul de pensii private obligatorii Pilonul 2, AZT Viitorul Tau, administrat de germanii de la Allianz, detine 5,65% din actiunile BT.
Americanii de la Metropolitan Life Pensii Private detineau 4,6% in octombrie 2024, conform informatiilor publicate de companie.
Italienii de la Generali, cu fondul de pensii Pilon 2 Aripi, aveau investitii de 3% din actiuniile Bancii Transilvania, la finalul lunii octombrie 2024.
BCR Pensii detinea 1,8% din actiunile Bancii Transilvania la finalul lunii octombrie 2024.
BRD Pensii are actiuni TLV reprezentand 0,9% din capitalul BT, la finalul lunii noiembrie 2024, conform raportarii companiei.
In total, fondurile de pensii si firmele de asigurari detin in jur de 27% din actiunile TLV.
Un alt actionar important al BT este presedintele si fondatorul bancii, Horia Ciorcila, care detine impreuna cu sotia si firmele Castorius Limited si Thelteck Limited in jur de 4,5% din actiunile BT, conform informatiilor BVB.