www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Autor: Bancherul.ro
2024-01-17 11:54

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite.


Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea incepe din momentul in care inflatia coboara sub rata de referinta, de 7% in prezent, ceea ce s-a intamplat deja, inca din noiembrie, cand inflatia a coborat la 6.7%, iar in decembrie la 6,6%.


BNR anticipeaza insa ca preturile vor rabufni la inceputul primului trimestru al anului spre nivelul de 8%, dupa care vor scadea la finalul trimestrului doi, adica in iunie, sub dobanda de referinta, de 7%.


Ceea ce inseamna ca, cel putin teoretic, BNR ar putea incepe sa scada dobanzile din luna iunie.


Analistii Erste Bank, actionarul BCR, sunt mai optimisti, apreciind ca BNR va incepe ciclul de scadere a dobanzii cheie chiar din luna mai, urmand ca aceasta sa ajunga la 5,75%, la finalul lui 2024, in timp ce inflatia este asteptata sa coboare la 4,8%, asadar cu un punct sub dobanda BNR.


Cu cat ar putea scadea dobanzile la credite?


Daca in prezent IRCC, indicele pentru creditele noi in lei, se afla aproape de 6%, o diminuare a dobanzii BNR cu 1,25 puncte ar putea insemna o scadere a IRCC in acelasi ritm, spre 4,5%.


ROBOR, indicele pentru creditele vechi in lei (se poate schimba oricand cu IRCC), aflat acum la 6,1%, ar putea avea aceeasi cadere, de aproximativ un punct si jumatate, la 4,5%.


Cand inseamna o dobanda cu 1,5 puncte mai mica?


De exemplu, la un credit ipotecar in valoare de 250.000 de lei (50.000 de euro) pe 30 de ani, rata lunara poate scadea cu aproximativ 300 de lei, de la 2.200 la 1900 de lei.