Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a fost de +4,8%, potrivit estimării „semnal”, datele urmând să fie revizuite ulterior.
Avansul faţă de trimestrul precedent, 1,1% pe date ajustate sezonier.
De reținut, valoarea bună de creștere pe ultimul trimestru al anului trecut a venit pe fondul unui efect de bază favorabil. Raportarea s-a făcut față de un rezultat economic pe T4 2021 (+1,3%) care a confirmat exact revenirea din pandemie (-1,3% în T4 2020). Ceea ce face ca să avem, practic, o comparație între ultimul trimestru din 2022 și cel de dinaintea pandemiei.
Cu toate acestea, avansul din T4 a suprins în raport cu estimările care vedeau anterior o încetinire a ritmului de creștere, mai ales în contextul în care industria a avut o performanță în scădere pe 2022 (-1,8%, cu -10,3% în decembrie). Astfel, a fost depășită ușor prognoza curentă de creștere economică a CNSP (+4,6%), care ar fi necesitat un rezultat brut de +3,7%, ceva mai slab decât în T3 2022.
Seria ajustată sezonier nu a fost modificată semnificativ față de ultima variantă prezentată, ajustările în jos fiind minore pe parcursul lui 2022. Totuși, vă prezentăm și situația la zi a evoluției economice de la un trimestru la altul, pentru a vedea mai bine evoluția economiei în termeni comparabili și o anumită tendință de încetinire a avansului economic.
[1]
Rezultatul preliminar, peste așteptări
În context, iată cum a evoluat valoarea prognozată pentru PIB 2022 în termeni reali pe parcursul celor mai recente prognoze oficiale, care au condus la ajustări substanțiale succesive ale principalilor parametri macroeconomici. De reținut că abordarea mai prudentă din primăvara trecută nu s-a concretizat și a fost revizuită succesiv înapoi în sus, în pofida majorării neașteptate ale prețurilor.
[2]
Observație foarte importantă, pe parcurs s-au adăugat, în termeni nominali, peste 112 miliarde lei la rezultatul economic. Astfel, creșterea avută în vedere s-a mărit cu 1,7 puncte procentuale în comunicatul-semnal al INS față de cea așteptată de prognoza oficială în luna aprilie a anului trecut.
Pentru ca rezultatul să se apropie de ultima prognoză, ceea ce va ajuta din perspectiva îmbunătățirii raportărilor la nivelul deficitului public.