www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



IFC ar putea deveni actionar la ATEbank Romania

Autor: Bancherul.ro
2008-02-24 21:57
International Finance Corporation (IFC), institutie din grupul Băncii Mondiale, ar putea să devină actionar al ATEbank România (fostă Mindbank), cu o participatie de 15%, prin subscrierea la o majorare de capital, a declarat, pentru NewsIn, directorul ATE Bank România, Sergiu Ioan Manea.

Actionarii ATEbank România au aprobat, într-o sedintă desfăsurată vineri, majorarea capitalului social printr-o subscriere în valoare de 20,47 milioane lei de către IFC, până la un total de 136,47 milioane lei. Astfel, institutia membră a grupului Băncii Mondiale ar ajunge să detină un număr de 102,35 milioane actiuni ale ATEbank România cu valoarea nominală de 0,20 lei.

În prezent, banca are un capital social de 116 milioane lei, detinut în proportie de 87,21% de Agricultural Bank of Greece (ATEbank).

Majorarea capitalului social, aprobată de actionariatul băncii, ar urma să se facă prin conversia unui împrumut de 7 milioane dolari, pe care ATEbank l-a luat anterior de la IFC si care asigură IFC 6% din noul capital social, iar restul prin aport de numerar.

În urma schimbării aprobate, banca grecească Agricultural Bank of Greece ar rămâne actionar majoritar, cu o detinere de 74,12%, restul de 25,88% din actiuni fiind detinute de IFC (15%), Uniunea Natională a Cooperatiei Mestesugăresti UCECOM (7,36%) si alti participanti minoritari.

Tot în cadrul sedintei de vineri, banca a decis să vândă sediul băncii de pe Calea Grivitei din Bucuresti, printr-un contract de leasing financiar (lease back), folosind banii în activitatea băncii, urmând ca apoi să răscumpere clădirea în decurs de 10 ani, a mai precizat Manea, pentru NewsIn. Terenul pe care este construit sediul rămâne, în tot acest timp, în proprietatea ATEbank România.

Actionarii băncii au hotărât, de asemenea, să introducă în obiectul de activitate al băncii si folosirea instrumentelor financiare derivate, precum operatiunile de tip "swap", "forward" sau "futures". Aceste instrumente de "hedging" sunt folosite de companii pentru a se proteja de fluctuatiile cursului de schimb sau de modificările de dobânzi.