www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dinu Patriciu: Criza financiara ar putea sa ajunga la apogeu in urmatoarele 3-12 luni

Autor: Bancherul.ro
2008-12-08 14:39
Criza financiară ar putea să ajungă la apogeu īn următoarele 3-12 luni, deşi nimeni nu poate să estimeze cu exactitate cānd se va īntāmpla acest lucru, iar statul trebuie să stimuleze economia, inclusiv prin reducerea TVA la 15%, a declarat, luni, preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.

"Intrăm īntr-o recesiune care va avea ca efecte şomajul, deflaţia, iar metodele de contracarare a scăderii economice se bazează pe reducerea şi optimizarea fiscalităţii pentru stimularea consumului, reducerea cheltuielilor bugetare, atāt de personal, cāt şi de capital. Lucrările publice trebuie finanţate din resurse private, statul trebuie să practice pe scară largă concesionarea şi atragerea de capital privat care să contribuie la dezvoltarea infrastructurii", a afirmat Patriciu.

El a spus că Romānia ar putea avea anul viitor o creştere economică de 2-3% şi că guvernul ar trebui să stimuleze economia prin modificarea Legii exproprierii domeniilor de interes public şi adaptarea legislaţiei achiziţiilor publice după modelul Băncii Mondiale, astfel īncāt să īncurajeze capitalul străin.

"«Gogoriţa» cu alocarea de capital romānesc pentru infrastructură s-a dovedit īn ultimii zece ani extrem de păguboasă. S-au băgat banii contribuabililor īn asfalt şi rămān acolo", a spus Patriciu.

Potrivit acestuia, Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) ar trebui redusă de la 19% la 15%, potrivit recomandărilor UE, şi trebuie create stimulente pentru plata anticipată a obligaţiilor fiscale de către operatorii economici. "Cota unică de impozitare trebuie să fie mai mică, este unul dintre elementele principalele ale competitivităţii statului romān de a atrage investiţii străine, īn comparaţie cu vecinii săi", a adăugat Patriciu.

El a menţionat că actuala criză va determina creşterea numărului de falimente, īn special īn rāndul īntreprinderilor mici şi mijlocii, iar şomerii ar putea fi redirecţionaţi īn infrastructură, īncepānd de anul viitor.

"Cele mai afectate sectoare sunt real estate şi construcţii. Un faliment īnseamnă īnsănătoşire, e ca o operaţie. Este o dramă pentru proprietari şi poate fi o binefacere pentru consumatori", a spus Patriciu, adăugānd că īn Romānia au fost īnregistrate īn ultimele patru luni 12.000 de falimente.

Pe fondul crizei, unele companii din vestul Europei ar putea să īşi mute o parte a activităţilor īn Romānia, īn special pe partea de producţie de bunuri, spune Patriciu.

El a amintit că Romānia dispune de mānă de lucru calificată, iar din acest punct de vedere ar putea primi companii cu obiecte de activitate diverse, de la IT la construcţii.

Pe de altă parte, omul de afaceri a susţinut că, deocamdată, nu este interesat să deţină o bancă şi nu a comentat informaţiile din presă potrivit cărora ar urmări să preia Banca Anglo-Romānă.

Referitor la piaţa imobiliară, el susţine că aceasta nu va reveni, după finalul crizei, la punctul īn care se afla īnainte de declanşarea turbulenţelor financiare.

"De unde a plecat nu va reveni niciodată, ci cel mult la jumătate faţă de anul 2007. Imobilele centrale din Bucureşti sunt cele mai puţin afectate de scăderea preţurilor", a mai spus Patriciu.