www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ordonanta pentru amanarea ratelor la credite se schimba

Autor: Bancherul.ro
2020-03-30 15:52

Ordonanta Guvernului privind amanarea ratelor la banci pe o perioada de pana la noua luni va fi modificata, a anuntat ministrul Finantelor, Florin Citu.


El a precizat ca noua forma a Ordonantei va fi aprobata in sedinta Guvernului de astazi, urmand sa fie publicata ulterior in Monitorul Oficial. Pentru a intra in vigoare, va fi nevoie si de adoptarea unor norme de aplicare.


Ministrul Finantelor a precizat ca modificarile sunt necesare pentru a clarifica "mai multe discutii aparute in spatiul public".


Discutiile se refera, in principal, la cresterea valorii ratelor dupa perioada de amanare a acestora, in urma capitalizarii (adaugarii) dobanzilor din perioada suspendarii ratelor la soldul creditului, dat fiind ca este de asteptat ca dupa criza virusului COVID-19 sa urmeze si o criza financiara, care-i va afecta pe cei cu credite.


Amanarea ratelor a devenit miza politica


Amanarea ratelor a devenit subiect de disputa politica, dat fiind ca are o tenta populista, dupa ce PSD, care are inca majoritatea in Parlament, a depus un proiect de lege privind amanarea ratelor pe o perioada de sase luni, dar fara cresterea ratelor ulterior.


Capitalizarea dobanzii (sau asa-zisa dobanda la dobanda) se pare ca a fost ceruta de banci, aflate in fata perspectivei de a nu incasa un volum important de dobanzi, pe o perioada lunga de timp, ceea ce le-ar putea afecta serios activitatea.


Daca jumatate dintre credite vor fi suspendate, valoarea dobanzilor neincasate de banci se ridica la 7 miliarde de lei, o suma foarte mare, care va produce pierderi sistemului bancar, conform unui calcul realizat de Bancherul.ro.


Probabil ca de aceea Guvernul a renuntat la propunerea initiala anuntata de premierul Ludovic Orban, de a subventiona dobanzile pe perioada in care sunt amanate.


S-a preferat insa varianta cu cresterea ratei dupa perioada de creditare si garantarea platii dobanzilor de catre stat, ceea ce a starnit critici din partea PSD. 


Majoritatea bancilor a propus pana acum solutii de suspendare a platii ratelor pe perioade de pana la 3 luni, fara majorarea acestora ulterior. (vezi aici cum se amana ratele la banci)