www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Un grup de lucru al CNSM analizeaza taxa bancara

Autor: Bancherul.ro
2019-02-04 15:52

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), compus din reprezentantii BNR, ASF si Guvern, au decis infiintarea unui grup de lucru care sa analizeze taxa bancara, dupa ce in sedinta de astazi BNR a prezentat studiul de impact al acesteia.


Rezultatele analizei grupului de lucru vor fi prezentate intr-o noua sedinta a CNSM, programata peste doua saptamani.


Intr-o analiza preliminara realizata de BNR, luand in calcul prima forma a taxei, de 0,9% din activele bancilor, adica in jur de 3 miliarde lei, mai mica decat cea din forma finala a OUG 114/2019, de 1,2% din active, sistemul bancar ar urma sa sufere pierderi de 680 milioane lei in 2019 şi de 3,4 miliarde lei in anul 2020.


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declatat, in 8 ianuarie, ca va convoca o sedinta de urgenta a CNSM pentru discutarea taxei bancare, dat fiind potentialul impact major al acesteia asupra stabilitatii financiare, politicii monetare si economiei in ansamblu.


El a dat de inteles ca va incerca sa convinga Guvernul sa modifice taxa, pentru ca in caz contrar "am putea pierde niste avantaje extraordinare, ca tara". (vezi aici detalii)


BNR a avertizat, in cadrul sedintei din 8 ianuarie, ca riscurile si incertitudinile cresc substantial, din cauza taxei impusa de Guvern, primele efecte fiind deja manifestate, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei. (vezi aici detalii)


BNR a criticat si faptul ca taxa este aplicata in functie de nivelul ROBOR, ceea ce afecteaza politica monetara. (vezi aici detalii)


La nivelul din prezent, de 1,2%, taxa bancara este cea mai mare din Europa, fiind de opt ori mai ridicata decat media taxei din tarile in care mai este aplicata. (vezi aici detalii)


Si bancherii s-au revoltat, spunand ca taxa este nesustenabila, fiind de trei ori mari ridicata decat media profitului sistemului bancar din ultimii 10 ani. (vezi aici detalii)


Comunicatul CNSM


Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit în data de 4 februarie 2019, în ședință ordinară.


În cadrul ședinței a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Națională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.


Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României.


Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.


Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale.


Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.