www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Numarul romanilor cu credite in franci elvetieni a scazut la 20.000, anunta BNR, inaintea unui miting de protest

Autor: Bancherul.ro
2019-01-20 22:13

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, inaintea unui miting de protest al unui grup care sustine interesele celor cu credite in franci elvetieni (CHF), ca potrivit informațiilor operative raportate de instituțiile de credit din România, numărul debitorilor persoane fizice cu credite denominate în franci elvețieni (CHF) s-a redus la 20.651 în luna noiembrie 2018, de la 38.519 în luna decembrie 2016 (și 75 412 în noiembrie 2014).


Datele operative arată în plus că, la finele lunii noiembrie 2018, băncile aveau în bilanț 9.294 credite ipotecare şi 8.969 credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atât credite de consum cât și credite imobiliare, a scăzut cu 1,8 miliarde lei, la 3,4 miliarde lei, de la 5,2 miliarde de lei, în perioada decembrie 2016 - noiembrie 2018 (și 9,8 miliarde lei în 2014).


De asemenea, băncile mai deţineau, la sfârşitul lunii noiembrie 2018, 81 credite în franci elvețieni acordate unui număr de 65 de companii, în valoare de aprox. 45 milioane lei.


Dintre debitorii care au solicitat și acceptat conversii sau restructurări începând din 2015, 25 525 au beneficiat de conversii și alți 13 327 de restructurări până la finalul anului 2018, mai arata BNR.


Numarul romanilor cu credite in franci a scazut anul trecut dupa ce Banca Transilvania a facut o oferta de conversie in lei a imprumuturilor in franci detinute de clientii Bancpost, banca pe care a cumparat-o.


Manifestatie pentru sustinerea unui comisar ANPC


BNR a publicat datele privind creditele in franci in 18 ianuarie, cu o zi inainte de o manifestatie in fata ANPC si BNR organizata de un grup care apara interesele celor care au credite in moneda elvetiana, cu scopul de a-l sutine pe un angajat al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor din Constanta, Dumitru Sorin Manțu, care a sanctionat doua banci, Bancpost si OTP Bank, pentru ca au cesionat credite in franci catre entitati din strainatate.


Comisarul ANPC a acuzat bancile ca cesiunea creditelor a fost ilegala, intrucat respectivele entitati carora le-au fost cestionate creditele nu erau institutii de credit, ceea ce inseamna ca nu puteau incasa dobanzi, motiv pentru care bancile au fost obligate sa ramburseze clientilor dobanzile platite de acestia pentru creditele cesionate.


Iar BNR a fost acuzata, intr-un document publicat de comisarul ANPC, ca a permis bancilor sa cesioneze in strainatate creditele in franci. (vezi aici detalii)


Organizatorii manifestatiei au sustinut ca aceasta a fost organizata pentru a-l sustie pe angajatul ANPC, intrucat acesta ar fi supus unor presiuni din interiorul institutiei, din cauza documentelor publicate:


"Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) organizează în data de 19 ianuarie 2019, începând cu ora 12:00, în fața sediului central al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din Bd. Aviatorilor nr. 72, o manifestație autorizată de susținere a comisarului Dumitru Sorin Manțu precum și a altor persoane cu simțul datoriei din cadrul autorității, în contextul presiunilor exercitate ca urmare a emiterii celor 2 procese-verbale prin care Bancpost și OTP Bank au fost obligate să restituie consumatorilor peste 500 milioane de euro. Totodată, pe bază de documente, comisarul Manțu acuză conducerile succesive ale ANPC că ar fi sprijinit și protejat băncile, în defavoarea consumatorilor, pagubele suferite de debitori fiind de ordinul sutelor de milioane de euro".