www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Prima Casa continua in 2019, cu garantii de 2 miliarde lei si credite de 4 miliarde

Autor: Bancherul.ro
2018-12-29 19:01

Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza jumatate din valoarea unui credit imobiliar acordat de banci, va continua si in 2019, cu un plafon de garantii in valoare de doua miliarde de lei, la fel cat a fost si in 2018, conform unui proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea normelor de implementare a programului, publicat de Ministerul Finantelor.


Ceea ce inseamna ca bancile vor putea acorda si in acest an credite Prima Casa in valoare de 4 miliarde lei, adica un numar de aproximativ 17.000 de credite, daca luam in calcul un imprumut mediu in valoare de 50.000 de euro.


Principalul avantaj al unui credit Prima Casa este avansul de doar 5% din valoarea locuintei necesar pentru obtinerea creditului, de trei ori mai mic decat avansul minim de 15% pentru un credit ipotecar standard.


Un alt avantaj este dobanda mai mica decat la un credit standard. Astfel, DAE (indicatorul care reflecta costul total al unui credit, incluzand atat dobanda nominala cat si comisioanele) maxima impusa de lege pentru un credit Prima Casa este de 2% (marja fixa a bancii) plus ROBOR la 3 luni, in prezent in jur de 3%, adica in total in jur de 5% pe an.


Comparativ, DAE medie la creditele pentru locuinte a fost 6,12% in luna octombrie 2017, conform statisticilor BNR.


In 2018, un numar de 15 banci au acordat credite Prima Casa: Banca Comercială Română (BCR), BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank (First Bank), Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank si Bancpost (care nu va mai exista in 2019, fiind preluata de Banca Transilvania).


Ministerul Finantelor a decis ca din 2018 sa scada cu pana la 20% cota de garantii pentru Programul Prima Casa alocata bancilor care acorda mai multe credite Prima Casa decat imprumuturi imobiliare standard, care au avans si dobanzi mai ridicate.


Volumul de garantii Prima Casa a fost diminuat si in cazul bancilor care au mai multe credite neperformante si dosare de aprobare respinse de Fondul de Garantare (FNGCIMM), prin intermediul caruia se acorda garantiile statului, care acopera jumatate din valoarea unui credit Prima Casa. (vezi aici detalii)


Volumul garantiilor pentru 2019 este in acord cu Strategia Programului Prima Casa pe termen mediu (2017-2021) elaborata la finalul lui 2016 de Ministerul Finantelor, care prevede un plafon de garantii de 2 miliarde lei pana in 2020 inclusiv, in scadere de la 2,5 miliarde lei cat a fost in 2016, urmad ca in 2021 plafonul sa fie redus in continure la 1,5 miliarde lei.


Strategia a fost elaborata “astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât și a ofertei de locuințe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entități implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe).


Reducerea graduala a plafonului de garanții are în vedere o reducere graduală a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor”, se arata in Strategia Programului Prima Casa


Proiectul Hotararii de Guvern publicat de Ministerul Finantelor:


HOTĂRÂRE
pentru completarea art.3 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă"


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,


Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.


Articol unic.- După alineatul (45) al articolului 3 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ”Prima casă”, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.418 din 18 iunie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatele (46) și (47), cu următorul cuprins:


”(46) Pentru anul 2019, se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 2.000 milioane lei.


(47) În anul 2019, pentru plafonul prevăzut la alin. (46), se suspendă aplicarea prevederilor art. 2.7 din Protocolul-cadru prevăzut în anexa nr. 6 la Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţului şi mediului de afaceri nr. 2225/994/2009 pentru aprobarea Convenţiei privind implementarea programului "Prima casă" şi a Convenţiei de garantare şi pentru reglementarea unor măsuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", cu modificările și completările ulterioare.”


PRIM MINISTRU


Vasilica - Viorica Dăncilă