www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR si-a majorat de 8 ori creditele noi pentru firme

Autor: Bancherul.ro
2018-11-03 13:55

Banca Comerciala Romana (BCR) si-a majorat de 8 ori volumul de noi credite acordate companiilor, in trimestrul trei din acest an, la 4,5 miliarde lei, de la numai 568 milioane lei la jumatatea anului.


Banca a reusit astfel sa-si echilibreze productia de credite noi pentru persoanele fizice si microindreprinderi (retail) cu finantarile pentru IMM-uri si companii mari.


La jumatatea anului, BCR avea acordate credite noi sectorului retail in valoare de 4,1 miliarde lei iar pentru companii de doar 568 milioane lei, de 7 ori mai putine.


In septembrie, situatia s-a echilibrat substantial: creditele noi retail au urcat de la 4,1 la 6,3 miliarde lei, in timp ce finantarile pentru companii au crescut de la 568 milioane lei la 4,5 miliarde lei.


In consecinta, stocul creditelor acordate de BCR clientilor a crescut cu aproape 1 miliard de lei in T3, la 35, 9 miliarde lei.


Iar activele BCR au crescut in T3 cu 2 miliarde lei, ajungand la 72,2 miliarde lei.


Creditele neperformante, in crestere


In privinta creditelor neperformante, volumul acestora a crescut in T3 cu 15 milioane euro, la 554 milioane euro, conform datelor Erste Bank, banca-mama a BCR. Motivul principal? Un caz de nerambursarea a creditului acordat unei companii mari.


Rata creditelor neperformante a BCR a crescut, in consecinta, la 6,8% in septembrie, de la 6,7% in iunie.


Profitul net revine aproape de nivelul din urma cu 2 ani


In privinta profitului obtinut de BCR dupa primele trei trimestre, valoarea raportata a fost de 1 miliard de lei, net, suma cuvenita doar actionarului majoritar – Erste Bank. BCR nu raporteaza intreg profitul bancii, adica inclusiv cel aferent minoritarilor, ceea ce nu este normal.


Tot nefireasca este si neprecizarea profitului brut, ci doar a celui net, astfel ca nu putem sti care a fost valoarea impozitului pe profit.


Profitul brut il putem doar deduce prin scaderea provizioanelor pentru credite neperformante (43 milioane lei) din profitul operational, de 1,222 miliarde lei, adica 1,179 miliarde lei, ceea ce inseamna ca 164 milioane lei (14% din profitul brut) reprezinta impozitul pe profit.


Profitul net din primele noua luni ale acestui an este mai mare cu 80% decat cel al aceleiasi perioade a anului trecut, desi profitul brut este mai mare cu doar 16%, echivalentul a 168 milioane lei. Ceea ce inseamna ca anul trecut BCR a achitat un impozit mult mai mare decat in acest an, probabil in urma unor reglari cu autoritatea fiscala.


Profitul net al BCR din primele trei luni ale acestui an revine, astfel, aproape de nivelul din urma cu doi ani, cand se ridica la 1,145 miliarde lei.


Comunicatul BCR


BCR în primele nouă luni din 2018: creștere solidă a creditării pentru IMM-uri și pentru locuințe; transformare digitală accelerată prin lansarea primei platforme de banking inteligent din România


Rezumat (1):


- La finalul trimestrului trei, Banca Comercială Română (BCR) a lansat în operare George, prima platformă de banking inteligent din România. Platforma marchează o etapă importantă în procesul de transformare digitală a băncii și vine în continuarea eforturilor de a îmbunătăți experiența online a clienților.


- BCR a continuat să ofere clienților servicii de planificare financiară pe termen lung, avansând angajamentul său de a crea prosperitate pentru români. Produsul standard de credit ipotecar și creditele de nevoi personale au fost îmbunătățite și adaptate la nevoile pieței, generând un nivel total de finanțări noi de 6,3 miliarde RON în primele nouă luni.


- Banca a finanțat achiziția a peste 10.000 de locuințe în primele nouă luni din 2018. BCR și-a consolidat poziția de principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, deţinând o cotă de peste 22% din creditele imobiliare acordate în primele nouă luni din 2018.


- BCR a continuat să fie un pilon important pentru economia României, prin finanțarea sectoarelor importante pentru creșterea PIB-ului, cum ar fi industria producătoare (în principal auto), energie, agricultură și IT. Nivelul total al creditelor aprobate pentru întregul sector corporate a ajuns la 4,5 miliarde RON (970 milioane EUR) în primele nouă luni.


- Banca a acordat o atenție sporită în generarea de noi afaceri pentru sectorul IMM, stocul total de finanțări ajungând la 5,2 miliarde RON (1,1 miliarde EUR) în septembrie 2018, o creștere de două cifre față de perioada similară din 2017.


- BCR a realizat un profit net de peste un miliard de RON (218,2 milioane EUR) în primele nouă luni ale anului 2018, pe baza unui rezultat operaţional solid şi a unor performanțe ridicate pe toate liniile de business.


“Crearea de prosperitate în România reprezintă un drum plin de provocări, fiind deopotrivă și unul inspirațional. Vom putea ajunge acolo doar printr-o colaborare extinsă și cu această ocazie aș dori să mulțumesc clienților și angajaților noștri care colaborează împreună pentru a face față unui mediu economic și social aflat în continuă schimbare. În ultima instanță, scopul nostru este să contribuim la ridicarea nivelului de încredere al societății și facem acest lucru prin crearea de noi oportunități economice, dar mai ales învățand în permanență de la clienții noștri cum să acționăm ca un consilier de încredere. Sunt deosebit de recunoscător tuturor românilor care cred în programul Școala de Bani și își propun să obțină independența financiară.
Dintr-o altă perspectivă strategică, transformarea băncii este mai impulsionată de tehnologie ca niciodată și suntem conștienți că acesta este doar începutul. Ne adaptăm relația cu clienții la universul digital și credem că aceasta este singura soluție pentru a reuși o transformare durabilă” – Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română


Repere comerciale şi financiare în primele nouă luni al anului 2018


Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în primele nouă luni ale lui 2018 un profit net de 1.015,2 milioane RON (218,2 milioane EUR), susţinut de dezvoltarea afacerilor şi îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.


În activitatea bancară de retail, mulţumită eforturilor de a oferi produse care să răspundă cât mai bine necesităţilor reale ale clienţilor, BCR a generat credite totale noi acordate în moneda locală persoanelor fizice și microîntreprinderilor de 6,3 miliarde RON în primele nouă luni din 2018, pe baza creşterii, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 46% a creditului de nevoi personale “Divers” şi o creştere de patru ori a vânzărilor pentru creditul standard imobiliar “Casa Mea”.


BCR şi-a consolidat poziţia de lider şi principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, cu peste 22% din piaţa creditării imobiliare din România (credite noi generate).


Vânzările pentru microîntreprinderi au crescut cu 50% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinute de oferta îmbunătățită şi de implicarea BCR în programul guvernamental Start-Up Nation.


Datorită strategiei proactive de a susține antreprenorii locali și a dezvoltării activității de leasing, finanțarea pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) a înregistrat o creştere de două cifre, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, stocul total al finanțărilor depășind 5,2 miliarde RON (1,1 miliarde EUR).


În ceea ce privește businessul total corporate (companii mari, IMM-uri, sectorul public), BCR a aprobat un nivel de credite noi de 4,5 miliarde RON (970 milioane EUR) în primele nouă luni din 2018.


În cadrul finanţărilor corporate, BCR se implică în câteva sectoare-cheie pentru economia românească, precum cel industrial (în principal sectorul auto), energie, agricultură și IT. Co-finanţarea proiectelor dezvoltate cu fonduri europene a crescut în ultimul an, BCR având o cotă semnificativă de piață și un portofoliu total de co-finanţări de circa 8,4 miliarde RON.


Rezultatul operaţional s-a situat la 1.222,4 milioane RON (262,8 milioane EUR), mai mare cu 14% decât rezultatul din anul precedent de 1.072 milioane RON (233 milioane EUR), ca urmare a îmbunătăţirii venitului operaţional.


Veniturile nete din dobânzi au crescut semnificativ cu 15,5%, la 1.515,1 milioane RON (325,7 milioane EUR), de la 1.311,3 milioane RON (285,1 milioane EUR) în primele nouă luni din 2017, ca urmare a creşterii nivelului dobânzilor în piaţă, precum şi a volumelor mai mari de credite și conturi curente.


Veniturile nete din comisioane au avansat cu 2,8% la 530,4 milioane RON (114,0 milioane EUR), de la 515,8 milioane RON (112,1 milioane EUR), în primele nouă luni din 2017, datorită veniturilor mai mari din mentenanță, precum și a tranzacțiilor cu și fără numerar.


Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 15,9%, la 325,8 milioane RON (70,0 milioane EUR), de la 281 milioane RON (61,1 milioane EUR) în primele nouă luni din 2017.


Venitul operaţional a crescut cu 12,8% la 2.434,7 milioane RON (523,4 milioane EUR) de la 2.158,3 milioane RON (469,3 milioane EUR) în primele nouă luni din 2017, ca urmare a creşterii veniturilor nete din dobânzi, a veniturilor din comisioane și a rezultatului net din tranzacționare.


Cheltuielile administrative generale în primele nouă luni ale 2018 au ajuns la 1.212,3 milioane RON (260,6 milioane EUR), mai mari cu 11,6%, comparativ cu 1.086,2 milioane RON (236,2 milioane EUR) în aceeași perioadă din 2017, fiind impactate de cheltuilile mai mari de personal, a investiţiilor în noul sediu şi în proiecte IT.


Ca atare, raportul cost-venit s-a situat la 49,8% în primele nouă luni din 2018, faţă de 50,3% în aceeaşi perioadă din 2017.


Costurile de risc şi calitatea activelor


Au fost înregistrate costuri de risc mai reduse în primele nouă luni din 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (43,8 milioane RON versus 61,4 milioane RON), datorită eliberărilor de provizioane mai mari înregistrate în 2018, impulsionate de recuperări importante de cash și rambursări pe segmentul corporate.


Rata NPL (2) de 6,8%, la 30 septembrie 2018, comparativ cu nivelul de 10,5% din septembrie 2017, ca urmare a rezultatelor bune din activitatea de recuperare de credite neperformante și a tranziţiei la IFRS9. Rata de acoperire a NPL s-a situat la 93,8% în septembrie 2018.


Capitalizare şi finanţare


Raportul de solvabilitate conform standardelor IFRS (doar banca) în august 2018 se afla la nivelul de 21%, cu mult peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României.


De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 de 20,7% (Grup BCR), în iunie 2018, arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group. În acest sens, BCR se bucură mai departe de una din cele mai solide poziţii de capital şi finanţare dintre băncile româneşti.


BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii creditării atât în linia de afaceri retail cât şi în linia de afaceri corporate, consolidând astfel capacitatea de a genera venituri semnificative din activitatea sa de bază.


Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 7,4% la 35.983,4 milioane RON (7.515,5 milioane EUR), la 30 septembrie 2018, de la 33.490,9 milioane RON (7.189,2 milioane EUR), la 31 decembrie 2017, ca urmare a unor niveluri de creditare crescute pe segmentul retail (+12,5% an/an), în timp ce creditele corporate au crescut ușor.


Depozitele de la clienţi au stagnat la 52.630 milioane RON (11.284,8 milioane EUR) la 30 septembrie 2018, faţă de 52.496,1 milioane RON (11.268,9 milioane EUR), la 31 decembrie 2017, evoluție determinată de o creştere a depozitelor din zona retail şi o scădere a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanţare diversificate, inclusiv compania mamă.


BCR se concentrează pe creditarea în lei, reuşind deja să inverseze mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei.


(1) În spatele datelor financiare declarate se află rezultatele economice ne-auditate şi consolidate ale Grupului Banca Comercială Română în primele nouă luni ale anului 2018 (1-9 2018), conform IFRS. Dacă nu se declară altfel, rezultatele financiare în 1-9 2018 sunt comparate cu rezultatele financiare în 1-9 2017. De asemenea, dacă nu se declară altfel, ratele de schimb valutar folosite pentru conversia cifrelor în EURO sunt cele furnizate de Banca Centrală Europeană. Declaraţia de venit este convertită folosind rata medie de schimb pentru 1-9 2018 de 4.6520 RON/EUR atunci când se referă la rezultatele în 1-9 2018 şi folosind rata medie de schimb în 1-9 2017 de 4.5993 RON/EUR atunci când se referă la rezultatele în 1-9 2017. Bilanţurile la 30 septembrie 2018 şi la 31 decembrie 2017 sunt convertite folosind ratele de schimb de închidere de la datele respective (4.6638 RON/EUR la 30 septembrie 2018 şi respectiv 4.6585 RON/EUR la 31 decembrie 2017). Toate modificările de procente se referă la cifrele în RON.


(2) Începând cu Dec-14, datele trimestriale sunt raportate conform proiectului de definiţie EBA NPE.