www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareTransfond va lansa serviciul de plati instant in 2018

Autor: Bancherul.ro
2018-10-10 16:24

Transfond preconizeza lansarea serviciului Plati Instant la jumatatea anului 2018.


Prin acest serviciu se vor putea procesa plăți 24/7 în maximum 10 secunde, account-2-account, conform SCTInst Rulebook v1.0 publicat de European Payments Council (EPC).


PROIECTUL PLĂȚI INSTANT


La nivel internaţional, precum și la nivel european în particular, autoritățile în domeniu, alături de experții din industria de profil consideră că procesarea de plăți instant devine noul standard de procesare a plăților de orice tip, dar în special a celor de retail.


De la proiecte inițiate și derulate actualmente la nivel național în state dezvoltate de mari dimensiuni, precum cele din Statele Unite ale Americii și Australia, la sisteme deja lansate în producție într-o serie de economii de mică dimensiune, dar deschise, flexibile și foarte performante, precum Danemarca și Singapore, trecând prin zone unde deja plățile instant în domeniul retail au o istorie consistentă (Japonia și Marea Britanie), serviciul Plăți Instant al TRANSFOND vine să înscrie România într-o tendință ce se face simțită pe tot globul.


O astfel de platformă oferă posibilitatea de încasare a plății în timp real (în interval de câteva secunde de la inițierea plății de către plătitor), atât persoanelor fizice, utilizatori de internet banking și de mobile banking, cat și persoanelor juridice, comercianți tradiționali, magazine virtuale, business-uri din orice fel de industrie, precum și autorităților. Saltul înainte marcat de plata „cont-la-cont” in timp real față de timpul standard actual de execuție a plăților către orice tip de beneficiar dintre cei menționați anterior, respectiv un număr de ore sau de zile de la remiterea ordinului de plată de către plătitor/cumpărător băncii sale, este unul considerabil și are potențialul de a stimula performanța atât în cazul agenților economici, cât și în cazul autorităților care implementează o astfel de capacitate de recepție a fondurilor.


Aliniată de la bun început tedințelor generale descrise, strategia de dezvoltare a TRANSFOND pe anii 2016 – 2018, prevede substituirea în viitor, la o dată ce va fi agreată împreună cu sectorul bancar local, a ordinelor de plată de tip SEPA implementate în prezent, cu ordinele de plată instant.


În acest context TRANSFOND a demarat proiectul Plăți Instant, ce are ca obiectiv oferirea către comunitatea bancară a unui nou produs, capabil să proceseze plăți 24/7 în maximum 10 secunde, account-2-account, conform SCTInst Rulebook v1.0 publicat de European Payments Council (EPC), ce a intrat în vigoare la data de 21 Noiembrie 2017 (SCTInst Rulebook_v1.0).


Lansarea serviciului Plăţi Instant este preconizată pentru jumătatea anului 2018.


Avantajele serviciului:


a) În ceea ce privește prestatorii de servicii de plăți:


îmbogăţirea portofoliului de servicii inovatoare, de o reală valoare, în confruntarea din ce în ce mai acerbă cu fintech-urile și telco-urile, în piaţa serviciilor de plăţi;
fidelizarea clientelei prin oferirea unor servicii bazate pe siguranţă, rapiditate, uşurinţă în utilizare;
reducerea costurilor aferente procesării altor tipuri de plăţi odată cu migrarea către Plățile Instant.


b) Pentru operatorii economici care vor implementa instrumentul „Plăţi Instant” (comercianţi tradiţionali, magazinele virtuale, business-uri din orice alt domeniu), avantajele ar fi:


- recepţionarea imediată a banilor în cont,


- reducerea cheltuielilor cu alte tipuri de incasari/plati
o opțiune serioasă de a lansa noi programe de fidelizare/promovare a propriilor servicii și produse, bazate pe stimularea propriilor clienți de a achita prin Plăți Instant.


c) Consumatorii individuali, utilizatori de mobile banking sau de orice alte aplicații care oferă posibilitatea utilizării plăților instant pot atinge stadiul la care să nu mai fie nevoiți să transporte altceva decât un simplu dispozitiv mobil (de regulă telefon), pentru a putea achiziționa bunuri și servicii în spațiul public sau pentru a face plăți către prieteni.


d) Autoritățile centrale și locale, prin propriile structuri fiscale, pot beneficia de încasări bugetare instantanee, cu toate beneficiile aferente, având și posibilitatea de a oferi noi stimulente pentru plata taxelor și impozitelor, dacă încasările provin prin Plăți Instant.


Sursa: Transfond


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/bancherul/public_html/print.php on line 104