www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBNR a decis ca e mai inteleapta o abordare prudenta privind cresterea dobanzii de referinta

Autor: Bancherul.ro
2018-07-04 13:51

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis in sedinta de politica monetara de astazi sa nu modifice dobanda de referinta aflata la 2,5%, conform asteptarilor majoritatii analistilor si a opiniei recente exprimate de guvernatorul Mugur Isarescu, care a invocat prudenta in fata unui context intern si extern tensionat, care au determinat cresterea cursului valutar si a dobanzilor.


ROBOR la 3 luni, indicele pietei interbancare in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila, inclusiv cele Prima Casa, a ajuns astazi la 3,34%, cu aproape un punct mai mare decat dobanda de politica monetara, despre care Isarescu spunea ca va fi, de acum inainte, dobanda de referinta.


ROBOR la 3 luni s-a decuplat insa de cateva saptamani de dobanda de referinta, intrucat ar fi trebuit sa fie cu doar 0,2-0,3% mai mare sau mai mic decat dobanda de referinta.


Cresterea dobanzilor a avut loc intr-un context de aversiune a investitorilor pe pietele emergente, care a determinat retrageri de capitaluri din tara si cresterea cursului, motiv pentru care BNR a lasat dobanzile sa creasca mai mult iar in paralel a intervenit pe piata valutara pentru a stopa o depreciere prea mare a leului. Analistii bancilor estimeaza ca in ultimele doua luni BNR a schimbat in jur de 2 miliarde de euro pe piata valutara pentru a sustine leul.


Decuplara dobanzilor interbancare de rata de referinta ar fi trebuit sa determine BNR sa majoreze astazi dobanda de politica monetara, dar guvernatorul Mugur Isarescu a declarat recent ca este inteleapta o abordare mai prudenta in privinta ritmului de crestere a dobanzilor. (vezi aici detalii)


Detalii despre decizia BNR vor fi prezentate de guvernatorul Mugur Isarescu intr-un briefing la ora 15, la care participa si Bancherul.ro.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/bancherul/public_html/print.php on line 104