www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Presedintele ARB, Radu Ghetea: Nu sunt foarte optimist in privinta deciziei BNR de modificare a normelor de creditare

Autor: Bancherul.ro
2008-11-27 15:57
Preşedintele ARB, Radu Gheţea, a spus, joi, că nu este "foarte optimist" în privinţa deciziei pe care o va lua Banca Naţională a României (BNR) privind noul regulament de creditare, precizând că nu crede că banca centrală va lua o decizie în acest sens până la următoarea şedinţă de politică monetară.

"Am trimis acum două zile o scrisoare băncii centrale în care am menţionat ce măsuri considerăm necesare pentru fluidizarea creditării, în baza cărora activitatea de creditare să continue, luând în calcul contextul internaţional", a spus preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, la aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Finanţe din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

El a adăugat că punctul de vedere al ARB transmis băncii centrale conţine "numai o parte din ce am trimis iniţial Ministerului Economieri şi Finanţelor", actuala versiune conţinând opinii pe care le-a agreat împreună cu ministerul.

"Nu-mi fac iluzii că BNR ar putea lua decizii înainte de următoarea şedinţă de politică monetară", a mai spus Gheţea.

Cu toate acestea, preşedintele ARB a spus că speră ca bancherii să se mai întâlnească cu reprezentanţii BNR ca să discute despre măsurile care ar trebui luate în actualul context de criză internaţională.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declarase, miercuri, la un seminar desfăşurat la Sinaia, că Banca Naţională a României va reanaliza, în ianuarie 2009, cu reprezentanţii băncilor comerciale, oportunitatea modificării normelor de creditare a populaţiei recent introduse, în condiţiile în care datele disponibile în prezent nu sunt relevante.

De altfel, potrivit datelor băncii centrale, ritmul anual de creştere a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a încetinit semnificativ în octombrie, la 44,8%, de la 50,5% în luna precedentă, ca urmare a comprimării accentuate a împrumuturilor în valută.