www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile romanesti au marje de dobanda si rate de profitabilitate mult mai mari decat in alte tari

Autor: Bancherul.ro
2018-05-16 22:47

Bancile romanesti au rate de profitabilitate mai ridicate decat cele din tarile vecine, inclusiv datorita unor marje de dobanda (diferenta dintre dobanzile incasate pentru credite si cele platite pentru depozite) mult mai mari comparativ cu cele din tari precum Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria.


De exemplu, Raiffeisen Bank, grupul austriac prezent in multe tari din Estul Europei, a avut in Romania o rata de rentabilitate a capitalului (Return on Equity - ROE) de 23,4% in primul trimestru din acest an, de peste doua ori mai mare decat in Cehia (10,2%), de patru ori peste nivelul din Polonia (5,7%) si de trei ori mai ridicat fata de Ungaria (8,5%) si Bulgaria (7,3%).


Profitabilitatea ridicata a subsidiarei din Romania se datoreaza, in principal, unei marje nete de dobanda de 3,87%, cu mult peste cea din alte tari: 2,06% in Cehia, 2,33% in Polonia, 1,96% in Ungaria, 2,8% in Bulgaria.


Si BCR, subsidiara altui mare grup austriac, Erste Bank, a avut o marja neta de dobanda peste cea din alte tari, de 2,93%, insa diferentele sunt mai mici: 2,44% in Cehia sau 2,79% in Ungaria, la nivelul grupului indicatorul fiind de 2,27%.


Dobanzi de 12% la credite si de 0,5% la depozite


Raiffeisen incaseaza o dobanda (DAE) de 12,44% la creditele de nevoi personale (pentru consum) si 6% la creditele imobiliare, in timp ce pentru depozitele populatiei plateste o dobanda de doar 0,5% in cazul economiilor la termen de un an.


BCR practica o DAE de 11% la creditele de consum si de 8% la creditele imobiliare si plateste doar 0,6% pentru depozitele la termen de un an.


Conform statisticilor BNR, dobanda medie la credite a fost in martie de 6,34%, iar la depozite de 1,03%, ceea ce inseamna un ecart de 5,31%, in crestere fata de luna decembrie 2017, cand dobanda la credite era de 5,98% iar la depozite de 0,94%, asadar o marja de 5,04%.


BNR a semnalat in minuta sedintei de politica monetara din 9 mai tendinta de majorare a ecartului dintre dobanzile la credite si depozite, sugerand astfel ca este de asteptat ca aceasta diferenta sa se ingusteze in perioada urmatoare, in urma gestionarii mai stricte a lichiditatii din piata bancara:


„A fost evidențiată și tendința de mărire în primul trimestru a ecartului dintre rata dobânzii la creditele noi și cea aferentă depozitelor noi la termen, anticipându-se însă că aceasta se va inversa, pe măsura consolidării efectelor întăririi de către BNR a controlului exercitat asupra lichidității de pe piața monetară, implicând și o creștere a competiției între bănci pentru atragerea de rezerve, eventual potențată de inițiativa Ministerului Finanțelor Publice de a emite titluri de stat pentru populație.” (vezi aici detalii)