www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



OTP Bank se teme ca nu va primi acordul BNR pentru cumpararea Bancii Romanesti: care ar putea fi problemele

Autor: Bancherul.ro
2018-03-03 14:25

Sandor Csanyi, seful bancii maghiare OTP Bank, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa la Budapesta, ca se teme ca nu va primi aprobarea de la BNR pentru a cumpara Banca Romaneasca, desi tranzactia a primit unda verde de la Consiliul Concurentei.


Seful OTP Bank a precizat, citat de Reuters, ca ceea ce-l face sa aiba “presimtiri sumbre” cu privire la preluarea Bancii Romanesti este intarzierea aprobarii tranzactiei de catre BNR.


OTP Bank si National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar al Bancii Romanesti, au anuntat in urma cu 7 luni, in 27 iulie 2017, semnarea unui acord definitiv de cumparare/vanzare a Bancii Romanesti. OTP a precizat atunci ca se așteapta ca finalizarea tranzacției să aibă loc la începutul anului 2018.


Consiliul Concurentei a anuntat in 18 decembrie 2017 ca a autorizat operatiunea prin care  OTP Bank România a achiziţionat Banca Românească SA şi unele active româneşti ale acesteia aferente sucursalei din Londra si filialei din Malta apartinand NBG.


Cat a platit OTP Bank pentru Banca Romaneasca


Tranzactia prin care OTP Bank a cumparat Banca Romaneasca de la grupul grecesc National Bank of Greece (NBG) a presupus trei elemente principale de cost: un pret de achizitie, recunoasterea unor pierderi pentru creditele neperformante si rambursarea imprumuturilor subordonate. (vezi aici detalii)


Care ar putea fi problemele


Principala problema care ar putea determina BNR sa nu aprobe tranzactia ar putea fi cea a creditelor in franci elvetieni (CHF).


Banca Romaneasca are credite in franci in valoare de 1 miliard de lei, obtinute de aproximativ 7.000 de clienti, un sfert din totalul creditelor in CHF pe care le mai au in prezent bancile romanesti, in valoare de 4,1 miliarde lei. (vezi aici detalii)


OTP Bank a avut, la randul sau, multe credite in franci, iar oferta de conversie a acestora in lei derulata in 2016, a avut o rata de succes de doar 70%.


Pe de alta parte, este posibil sa existe multe credite in franci externalizate de Banca Romaneasca in alte tari, credite neincluse in tranzactia cu OTP Bank, asa cum este si cazul Bancpost, cumparata recent de Banca Transilvania, care de asemenea are un volum important de credite in franci externalizate neincluse in tranzactia cu Banca Transilvania. In bilant, Bancpost are credite in CHF in valoare de 880 milioane lei.


Ce se intampla cu detinatorii acestor credite dupa preluarea celor doua banci de OTP Bank, respectiv Banca Transilvania? O intrebare care inca asteapta raspuns.


Banca Romaneasca nu a facut nicio oferta de conversie a creditelor in franci in lei, iar Bancpost a avut o propunere neatractiva pentru clienti.


OTP Bank a anuntat ca dupa preluarea Bancii Romanesti va face si clientilor acestora o oferta de conversie in lei a creditelor in franci.


Ofertele de conversie cu o reducere a datoriei (discount) de aproximativ 25% derulate atat de Banca Transilvania cat si de OTP Bank presupun asumarea din partea acestora a unor pierderi in urma schimbarii monedei din franci in lei.


Este posibil, de aceea, ca BNR sa faca presiuni asupra OTP Bank si Bancii Transilvania sa-si asume niste pierderi mai mari, astfel incat problema creditelor in franci, una veche, care afecteaza si banca centrala, sa fie rezolvata mai eficient si mai rapid decat pana acum.