www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fondurile de Investitii cu Capital de Risc se dezvolta in Romania

Autor: Bancherul.ro
2007-11-08 11:50
Fondurile de Investitii cu Capital de Risc reprezintă un instrument financiar pe termen mediu si lung, care presupune achizitia unei cote din capitalul unei companii, prin realizarea de infuzii de capital în cadrul firmelor nelistate pe bursă.

Reprezentantii Asociatei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) au prezentat, in cadrul unei conferinte desfasurate la Bucuresti, cum functioneaza fondurile de investitii si care sunt avantajele acestora (vezi documentele atasate).

SEEPEA a fost fondată la sfârsitul anului 2005 de către trei dintre cele mai importante companii care administrează fonduri din regiune: GED Capital Development (GED), Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Societe Generale Asset Management (SGAM). SEEPEA isi propune să apere interesele jucătorilor din domeniul investitiilor de capital din România, Bulgaria, Moldova, Serbia, Muntenegru, Macedonia si Albania.

Investitiile în Romania ale fondurilor cu capital de risc ar putea ajunge la 220 milioane euro în 2007, valoare dublă fată de anul trecut, a declarat marti presedintele Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), Robert Luke, în cadrul unei conferinte la Bucuresti.

Anul trecut, fondurile cu capital de risc au investit în Romania 110 milioane euro, iar în 2005, nivelul investitiilor a fost de 70 milioane euro. Cea mai mare pondere au avut-o institutiile guvernamentale (34,3%), urmate de bănci, cu o cotă de 19,4% din totalul investitiilor.

În Romania, domeniile de interes pentru fondurile cu capital de risc sunt constructiile si materialele de constructii, proprietătile rezidentiale, sănătatea si turismul.

Din 2003 până în 2006, sumele colectate de fondurile cu capital de risc au sporit de circa sapte ori. Dacă în 2003 au fost disponibile numai 312 milioane euro pentru toate tările din Europa Centrală si de Est, sumele disponibile au crescut la 2,254 miliarde euro în 2006.