www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Creditele ipotecare au fost singurele tipuri de imprumuturi care au crescut in decembrie, ajungand aproape de nivelul celor pentru consum

Autor: Bancherul.ro
2018-01-23 22:24

Creditele ipotecare in lei au fost singurele tipuri de imprumuturi acordate de banci a caror stoc a crescut in decembrie cu aproape un miliard de lei, un ritm apropiat de cel al lunilor precedente, in timp ce creditele de consum in lei au scazut usor, pentru prima data in ultimele 11 luni, arata datele BNR.


In aceste conditii, stocul de credite imobiliare in lei ale bancilor aproape a atins nivelul celor de consum, pe fondul plafonarii cresterii creditelor de consum, in conditiile restrictiilor anuntate de BNR, si a accelerarii imprumuturilor pentru locuinte, dupa cum se vede si din grafic.


Creditele ipotecare au continuat sa creasca substantial si in ultimele luni ale anului trecut, in ciuda epuizarii garantiilor pentru Programul Prima Casa, care se va relua abia din luna februarie, cu un plafon de garantii diminuat la 2 miliarde lei, de la 2,7 miliarde lei anul trecut, dar si cu noi criterii de distribuire a garantiilor.


Astfel, bancile care acorda mai multe credite ipotecare standard, fara garantia statului, vor primi in acest an mai putine fonduri pentru credite Prima Casa. (vezi aici detalii)


Finantarile pentru firme, in scadere


Finantarile in lei pentru firme au scazut cu o jumatate de miliard de lei iar cele in euro s-au prabusit cu peste o jumatate de miliard de euro, probabil ca efect al vanzarilor de credite neperformante anuntate de banci precum Piraeus Bank sau Alpha Bank.


In aceste conditii, stocul total de imprumuturi acordate de banci populatiei si firmelor, inclusiv creditele neperformante, a inregistrat in decembrie o scadere de 1,4% fata de luna precedenta, la 232, 3 miliarde lei, dar fata de luna decembrie a anului trecut este in crestere cu 5,6%.


Creditele in lei au avut un avans anual de 15,8%, in timp ce imprumuturile in valuta s-au diminuat cu 8,1%.


Creditele in lei pentru populatie au crescut cel mai mult, cu 21,3%, comparativ cu o ascensiune de 9,7% a finantarilor pentru companii.


Pe de alta parte, si imprumuturile in valuta ale companiilor s-au ajustat cel mai mult, cu 11,3%, in timp ce finantarile in valuta ale firmelor au coborat cu 5%.


Vezi aici statisticile complete