www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Firmele si-au diminuat simtitor apetitul pentru credite si investitii, din cauza instabilitatii fiscale si legislative, arata bancherii si BNR

Autor: Bancherul.ro
2017-12-19 22:34

Companiile romanesti, in special cele mici, si-au diminuat in ultima perioada apetitul de a se imprumuta la banci pentru a-si dezvolta activitatea si a derula investitii, din cauza modificarilor fiscale si legislative, precum si in perspectiva scaderii ritmului de crestere economica in 2018, dupa atingerea unui varf in acest an, datorita cresterii puternice a consumului, stimulat de o politica fiscala si monetara prociclice, cu cresteri de salarii, scaderi de taxe si dobanzi mici.


Ultimul sondaj al BNR privind accesul la finantare al companiilor arata ca peste doua treimi dintre acestea, mai multe decat anul trecut, vor sa-si diminueze gradul de indatorare bancara, adica sa-si reduca volumul de credite.


Mai mult, 65% dintre firme, in crestere de la 59% anul trecut, nu sunt interesate de un credit indiferent de ce dobanda ar avea acesta, asadar chiar daca ar fi gratis.


Conform sondajului BNR, cele mai presante probleme cu care se confrunta firmele sunt la fel ca cele de anul trecut: nivelul ridicat al fiscalitatii, impredictibilitatea mediului fiscal si concurenta, in timp ce accesul la finantare este pe penultimul loc.


De altfel, 63% dintre companii, la fel ca anul precedent, spun ca nu au nevoie de finantare de la banci. In acelasi timp, numarul firmelor care si-au exprimat intentia de a-si reduce gradul de indatorare bancara in lei (valoarea creditelor in lei) a crescut de la 59% in decembrie 2016 la 62% in aceasta luna, iar cele care vor sa-si reduca volumul de credite in euro s-au inmultit de la 65% anul trecut la 66% in acest an.


Bancherii confirma tendinta de scadere a cererii de credite


Tendinta este confirmata de bancheri, care au observat in ultimele luni o scadere accentuata a cerii de credite din partea micilor companii.


„Am observat in ultimele 3-4 luni o scadere vizibila a cererii de credite pentru investitii, in special din partea micilor companii, pe fondul modificarilor fiscale si a instabilitatii legislative”, spune Bogdan Boteanu, seful diviziei de companii mici si mijlocii din cadrul ING Bank.


El precizeaza ca firmele mici sunt mult mai puternic afectate de modificarile fiscale si legislative decat cele mari, motiv pentru care decis sa devina mai prudente si sa-si amane sau sa-si reconsidere planurile de investitii, cu impact imediat asupra finantarii bancare.


66% dintre firme nu vor credite chiar daca ar fi gratis


Cele mai multe dintre companii și-au exprimat intenția de a-și reduce gradul de îndatorare, atât în lei, cât și în euro (62%, respectiv 66%), și nu ar contracta un credit nou indiferent de costul acestuia, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (59%, respectiv 65%), se arata in sondajul BNR.


În ceea ce privește creditele în lei, 37% dintre firmele care au declarat că au nevoie de finanțare au indicat nivelul de 2% ca fiind rata maximă a dobânzii la care ar fi dispuse să se împrumute, în timp ce 29% dintre acestea ar accepta un credit în lei cu dobândă de maximum 4%.


Rata maximă acceptabilă a dobânzii pentru creditele în euro, în percepția firmelor care necesită finanțare, este de 1,5% în cazul a 41 la sută din acestea, în timp ce alte 21% ar accepta o rată maximă a dobânzii cuprinsă între 1,5 și 3%.


Rata medie a dobânzii pentru creditele în lei se situa la 3,9% la septembrie 2017. Cu toate acestea, doar 12% dintre companii ar accepta un împrumut cu dobânda cuprinsă între 2% și 4%. În cazul creditelor în euro, rata medie de dobândă la septembrie 2017 era de 2,4%, insa doar 9% dintre firme afirma că ar fi dispuse să contracteze un împrumut cu o rată a dobânzii cu valori maxime între 1,5 și 3%.


Firmele sunt afectate si de cresterea dobanzii si a cursului de schimb


Decizia firmelor de a deveni mai prudente in privinta indatorarii este influentata si de cresterea dobanzilor si a cursului de schimb din ultima perioada, care le afecteaza activitatea.


Sondajul BNR arata ca firmele romanesti au o capacitate redusa de a face fata unor evolutii nefavorabile privind rata de dobanda.


„O creștere de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la împrumuturile denominate în lei, cât și la cele în euro, afecteaza semnificativ activitatea companiei și/sau capacitatea de rambursare a creditului în rândul a peste jumătate din firmele respondente”, arata sondajul BNR.


In septembrie 2017, 40% dintre companii precizează că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au contractat se situează în intervalul 3-5 la sută. Firmele care au accesat împrumuturi în euro se finanțează în mare parte la o rată de dobândă cuprinsă între 2 la sută și 4 la sută.


Ceea ce inseamna ca o crestere a dobanzilor la lei de la 4% in prezent la 7%, iar a celor in euro de la 3% in prezent la 6%, ar putea deveni o problema pentru 57% dintre firmele cu credite in lei si pentru 60% dintre cele cu imprumuturi in euro.


In privinta impactului cursului de schimb, sondajul BNR realizat in septembrie, inainte de deprecierea substantiala a leului, peste nivelul de 4,6 lei, arata ca aproape 40% dintre firmele importatoare sunt deja afectate de nivelul cursului de schimb.


Alte aproape 20% dintre firmele importatoare considera ca vor fi afectate la un nivel al cursului intre 4,6 si 4,9, in timp ce mai putin de 15% dintre importatori spun ca nu vor fi afectati indiferent de evolutia cursului.


Si majoritatea firmelor exportatoare, adica aproape 30%, spun ca sunt deja afectate de nivelul cursului din septembrie, dar in acelasi timp peste 25% dintre ei spun ca nu vor fi afectati indiferent de evolutia leului. Exportatorii sunt, de fapt, favorizati de deprecierea leului.


E important de mentionat ca sondajul BNR a fost realizat inainte ca dobanzile si cursul sa creasca semnificativ, incepand de la finalul lunii septembrie.