www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ministrul Finantelor acuza bancile de evaziune fiscala in masa, iar BNR si ARB tac si incaseaza o puternica lovitura de imagine si incredere

Autor: Bancherul.ro
2017-08-03 23:36

Ionut Misa, ministrul Finantelor, a facut declaratii fulminante si extrem de grave, acuzand bancile romanesti de evaziune fiscala in masa, afirmand ca 70% dintre acestea nu au platit impozit pe profit in ultimii cinci ani, fara o reactie din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sau Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR), care nu au raspuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro, ca de altfel nici Ministerul Finantelor.


Declaratiile lui Misa sunt insa destul de neclare si inexacte, ceea ce arunca un semn de indoiala cu privire la veridicitatea lor.


"Am indraznit sa atacam si sa efectuam controale la banci. Unul dintre controle s-a finalizat. La una dintre bancile din Romania s-a finalizat prin a diminua pierderea fiscala de 650 de milioane de lei si a stabili suplimentar de plata 104 de milioane de lei. Aceasta pierdere era artificial creata si prin acest control am reusit sa scoatem la suprafata 650 de milioane plus alte 104 milioane. Diminuandu-se pierderea, in anii urmatori acea banca va plati impozit pe profit. Nu va mai compensa impozit pe profit cu pierderile anterioare. Sunt companii care platesc impozit pe profit cat plateste o banca comerciala. Avem 70% dintre bancile din Romania care in ultimii cinci ani nu au platit impozit pe profit", a declarat Misa, citat de presa.


Ministrul Finantelor a mai afirmat ca “la 31 decembrie 2016, din 46 de bănci, 31 erau pe pierdere. Această pierdere totaliza 9,8 miliarde lei. Sunt 15 bănci care au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, aici fiind incluse şi cele care au plătit un singur an. Totalul impozitului plătit de aceste bănci în cei cinci ani este de 1,7 miliarde lei. Dezechilibrul este deja evident. Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa numite de optimizare fiscală”.


Ce arata datele BNR


Datele BNR arata insa ca la 31 decembrie 2016 nu existau 46 de banci, ci doar 36, plus cooperativa de credit Creditcoop, asadar cu 10 banci mai putin.


De asemenea, conform BNR, in 2016 doar 10 banci au raporat pierderi cumulate de 450 milioane lei, in timp ce alte 27 au avut profituri nete de 4,7 miliarde lei, rezultatul net al sistemului bancar fiind de 4,2 miliarde lei.


Asadar daca BNR spune ca anul trecut 27 de banci au raportat profit si in consecinta au platit impozitul aferent, este foarte greu de crezut ca doar 15 banci au platit profit nu doar anul trecut, ci pe parcursul ultimilor cinci ani, cum spune ministrul Finantelor, iar 31 de banci nu au platit niciun impozit pe profit in aceasta perioada.


Chiar daca am pune la socoteala doar 36 de banci, nu 46, e foarte greu de crezut ca 70% dintre ele, adica 25, nu au platit impozit pe profit in ultimii cinci ani.


In ultimii cinci ani, bancile au raportat pierderi anuale nete cumulate de 7 miliarde lei, in anii 2012 si 2014, iar in restul celor trei ani au obtinut profituri cumulate nete de 9,184 miliarde lei, ceea ce inseamna ca rezultatul net al sistemului bancar a fost un profit net de doar 2,184 miliarde lei.


Ministrul Finantelor acuza insa bancile ca au raportat in situatiile financiare profituri mici si pierderi mari, pentru a evita plata impozitului la stat, folosindu-se de diverse artificii fiscale (oprimizare fiscala).


El a dat doua exemple: vanzarea de credite neperformante la preturi reduse, catre firme off-shore controlate de banci, precum si prin obtinerea de imprumuturi subordonate de la bancile-mama din srainatate, cu dobanzi mari mari decat cele aferente creditelor acordate in Romania.


"Cea mai mare pondere a acestor pierderi este din cauza transferului de credite neperformante. In ultimii ani s-a realizat un proces masi de vanzare a neperformantelor. In conditiile in care vinzi un credit de 100 de milioane cu 5 milioane, indiscutabil ca ai o pierdere consistenta, care stinge integral profitul obtinut, si statului nu mai ai de ce sa-i mai platesti bani", a declarat astazi ministrul Finantelor, la a treia televiziune in care a dat aceleasi delcaratii, pe parcursul ultimelor trei zile.


Prim-viceguvernatorul BNR a dat dreptate ANAF


Ionut Misa a inceput seria acuzatiilor la adresa bancilor in toamna anului trecut, cand ocupa functia de
functia de sef al Directiei marilor contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).


El a declarat atunci ca ANAF a initiat controale la banci in privinta vanzarilor de portofolii de credite neperformante, la preturi prea mici, prin care s-a evitat plata impozitului pe profit.


Misa a precizat ca este vorba de preturile de transfer (transfer pricing) de valori mici utilizate de banci pentru vanzarea portofoliilor de neperformante (NPL) catre firme tip off-shore pe care le controleaza, cu scopul de a-si diminua valoarea impozitului pe profit.


“S-au vândut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacțiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul", a declarat Misa. (vezi aici detalii)


Declaratiile lui Misa au fost validate chiar de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, care a sustinut in luna martie ca este justificat controlul ANAF la banci: “În ultimii doi ani, băncile au vândut portofolii substanțiale de NPL ale populației și firmelor la prețuri foarte scăzute, situate, în medie între 8,5% și 10% din valoarea nominală a creditelor, astfel ca se justifică analiza ANAF din perspectiva legalității eventualelor optimizări fiscale efectuate în cadrul acestor operațiuni”. (vezi aici detalii)


Zilele trecute, Misa a mai oferit o explicatie pentru modul in care bancile au facut evaziune fiscale: s-au imprumutat de la bancile-mama din strainatate cu dobanzi mai mari decat cele aplicate la creditele acordate in Romania, pentru a rambursa in strainatate profiturile obtinute aici.


“Banca din Romania se imprumuta de la o banca-mama cu dobanzi cuprinse intre 14,6% si 19%, apoi acorda in tara credite cu dobanzi mult mai mici, iesind astfel pe pierdere in mod artificial. Dar noi am intervenit si am sanctionat astfel de practici, utilizate prin intermediul preturilor de transfer. Nu le-am recunoscut aceste pierderi si am emis decizii de impunere”, a declarat Misa. El a precizat ca ANAF nu a recunoscut bancilor pierderi de 104 milioane lei.


Ministrul Finantelor a facut si o declaratie razboinica la adesa bancilor, cu iz nationalist: “Vreau sa transmit acestor banci un mesaj foarte clar. Anume ca Ministerul Finantelor cunoaste toate operatiunile lor si nu le mai tolereaza. Suntem o tara moderna, avem specialisti. Romania nu este o tara de mana a treia in care oricine poate veni sa practice astfel de operatiuni. Mesajul e valabil si pentru alti operatori, nu numai pentru cei din sistemul bancar”.


Daca declaratiile ministrului Finantelor se confirma, atunci bancile din Romania, in special cele straine, si implicit BNR, sufera o noua lovitura puternica de imagine si de incredere.


Sa vedem insa ce va spune BNR cu privire la acest subiect (probabil dupa o ducumentare intensa) si, poate, si bancherii.