www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Europeană de Investitii (BEI) vrea sa majoreze finantarile pentru Romania

Autor: Bancherul.ro
2008-11-25 08:21
Banca Europeană de Investiţii (BEI) caută modalităţi de majorare cu o treime a sumei anuale de 1 miliard de euro alocată finanţărilor pentru Romānia, măsură luată de instituţie pentru statele partenere, īn contextul crizei financiare, a spus luni vicepreşedintele BEI Matthias Kollatz-Ahnen.

Īmprumutul de 1 miliard de euro aprobat pentru Romānia este cel mai mare proiect co-finanţat de BEI cu un stat membru al UE.

"Ţările europene dezvoltate au fost afectate mai devreme şi mai mult de criza financiară, dar trebuie să realizăm că nu există un zid īntre acestea şi ţările din regiunea central şi est europeană, precum Romānia. De aceea, BEI se pregăteşte să facă mai mult şi să crească valoarea finanţărilor cu o treime īn următorii doi ani. Īn cazul Romāniei, īn loc de 1 miliard de euro, ar putea fi vorba de 1,33 miliarde euro", a spus Kollatz-Ahnen, cu ocazia semnării acordului de īmprumut īn valoare de 1 miliard euro īntre MEF şi BEI.

Īmprumutul va fi utilizat pentru finanţarea şi cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile de la UE pentru trei programe principale - transport, mediu şi creşterea competitivităţii, dar şi pentru finanţarea altor programe prioritare, eligibile pentru asistenţa bnerambursabilă de la UE, dar care nu beneficiază īn prezent de finanţare de la UE şi vor necesita o evaluare separată, conform criteriilor de eligibilitate ale BEI.

Potrivit secretarului de stat īn MEF Eugen Teodorovici, printr-un memorandum semnat īn 2006, BEI s-a angajat să sprijine Romānia cu īmprumuturi de cāte 1 miliard euro īn fiecare an.

Īn cadrul negocierilor pentru acest īmprumut, a apărut īn vară şi propunerea acordării unei prefinanţări de 250 milioane euro, care reprezintă prima tranşă din īmprumutul BEI şi pe care statul romān este obligat să o folosească pentru finanţarea proiectelor din domeniile stabilite sau pentru alte proiecte europene prioritare.

Pentru această primă tranşă, MEF a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care ar trebui să fie aprobat marţi īn şedinţa de Guvern, astfel īncāt să se poată trage cāt mai repede prima tranşă.

Tragerea banilor se va face īn tranşe de minimum 25 milioane euro şi maximum 250 milioane euro, iar condiţia pentru acordarea următoarei tranşe este ca banii acordaţi antrerior să fie deja alocaţi proiectelor finanţate īn proporţie de cel puţin 80%. Rambursarea banilor se face după scheme stabilite de statul romān, care poate opta pentru o rată fixă, īn cazul căreia costurile sunt puţin mai ridicate, dar sigure, sau pentru o rată variabilă, calculată īn funcţie de dobānda din piaţă plus o marjă.

Potrivit lui Teodorovici, sunt proiecte care pot deja să fie trimise la BEI, printre care opt proiecte pe mediu, care sunt deja aprobate şi au o valoare totală de 800 milioane euro. De asemenea, o serie de proiecte de transporturi sunt deja trimise la Comisia Europeană pentru aprobare.