www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: impozitul pe cifra afaceri nu cred ca a pornit de la BNR, este in cartile de economie si se aplica in multe alte tari, inclusiv in Statele Unite

Autor: Bancherul.ro
2017-07-04 00:34

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu a negat faptul ca membri ai conducerii BNR s-au intalnit cu reprezentantii PSD si ai guvernului pentru a discuta noul program de guvernare, in care se prevede, printre altele, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri a firmelor in locul impozitului pe profit.


El nu a dorit sa se pronunte daca este un impozit bun sau rau, insa a precizat ca nu este o idee noua, fiindca se gaseste in toate cartile de economie si este aplicat in multe tari din lume, inclusiv in Statele Unite. Important nu este de unde pleaca aceasta idee ci daca va fi implementata, considera Isarescu.


In presa au aparut informatii potrivit carora la intalnirea cu PSD ar fi participat prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgesu, un fost membru al PSD si ministru de Finante, precum si viceguvernatorul Liviu Voinea.


Mugur Isarescu: “In privinta participarii unor membri ai Consiliului de Administratie al BNR la unele discutii privind programul de guvernare, va readuc in atentie faptul ca in conformitate cu legea, independenta bancii nationale, asa cum este peste tot in lume, nu inseamna lipsa de colaborare cu guvernul. Idea ca noi luptam pentru un mix echilibrat de politici inseamna colaborare cu Guvernul. In privinta colaborarii cu Ministerul de Finante, legatura intre politica monetara si politica fiscala, pentru ca aici au fost cele mai multe discutii, intalnirile dintre specialistii nostri si cei de la Ministerul Finantelor sunt nu doar o data pe saptamana, cateodata sunt chiar de mai multe ori pe zi. Colaborarea este aproape permanenta. Nici nu se poate altfel. Ideea de mix de politici macro-economice care sa fie echilibrat, inseamna o conlucrare cvasi-permanenta, ca sa nu spun permanenta. In ceea ce priveste Ministerul de Finante este permanenta. Insa asta nu stirbeste cu nimic independenta bancii centrale: ne expunem punctele de vedere, ne exprimam opiniile, inseamna chiar mai mult decat slabirea independentei, inseamna intarirea independentei bancii centrale, atata vreme cat punctele noastre de vedere sunt luate in considerare, daca sunt luate in considerare. Pentru o mai buna intelegere, si ca sa nu mai existe aceste speculatii, ca si cum noi aici ne-am inchide intr-un turn de fildes si hotaram in afara realitatilor economice, pot sa va spun ca in 1991, cand am avut prima discutie cu guvernatorul bancii centrale a Olandei, stiti ca noi suntem in constituenta olandeza la FMI, dansul, Duisenberg, cel care a ajuns ulterior primul presedinte al BCE, spunea ca in fiecare luni lua breakfast-ul cu ministerul de finante. Ceea ce, fie vorba intre noi, eu nu am facut mai niciodata. Pentru ca avem alt tip de colaborae. Deci asta chiar cred ca este o idee eronata faptul ca daca discutam si ne asezam la masa discutiilor slabeste independenta bancii centrale. Nu o slabest deloc, e posibil chiar sa fie intarita.


Inca o clarificare. Ideile care sunt atribuite ca pornind de la banca centrala se gasesc in orice manual de politici economice, deci nu trebuie sa plece neaparat de la un personaj care lucreaza la BNR. Important este cine si cum le recepteaza si cum le pune in practica, nu faptul ca cineva emite o idee. Nici nu putem sa cenzuram ideile. Si inca o idee: noi am colaborat, si am spus asta in clar, avem chiar o formula la care tinem – noi am colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat tara.”


Reprezentantii BNR au avut ideea impozitului pe cifra de afaceri? a fost intrebat Mugur Isarescu de Bancherul.ro.


Mugur Isarescu: “Eu cred ca am raspuns foarte clar. Ideea cu impozitul pe cifra de afaceri. In Statele Unite se numeste sales tax – impozit pe vanzari. In orice carte de economie exita. Deci ce facem? Cenzuram idei? Nu stiu daca a plecat de la ei dar puteti sa-i intrebati pe cei de la Guvern. Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit existent in multe tari ale lumii. Eu nu spun ca este bine sau rau. Va spun ca discutia pe tema aceasta, ca o idee a plecat de la Banca Nationala, ce valoare are daca ar fi plecat de la cineva de la BNR? Nu-i vad niciun fel de valoare. Important e cine si daca o recepteaza si cine si daca vrea sa o puna in practica. Intrebarea trebuie sa o puneti celor de la Ministerul Finantelor si nu cred ca a plecat de la noi, daca vreti sa va raspund direct. Dar ce facem? Punem cenzura pe mintea oamenilor? Ii intrebam de ce gandesti asa si nu altfel? Nici nu stiu daca e de stanga sau de dreapta o asemenea ideea.


Bancherul.ro: “Dar o asemenea idee sustinuta de Banca Nationala capata o alta valoare...”


Mugur Isarescu: “Nu a iesit Banca Nationala cu o astfel de idee. BNR este cu guvernatorul, cu purtatorul de cuvant, cu un comunicat al Consiliului de Administrate, BNR este cu politica monetara si cu ideile din comunicat, si anume ca trebuie sa avem un mix echilibrat de politici. Toata amplitudinea care s-a dat acestei speculatii mi se pare ca este politica si in mod normal nici nu cred ca ar trebui sa raspundem noi. Daca suntem consultati, daca expertii nostri sunt consultati de un guvern sau altul, pe stanga, pe dreapta, pe centru, este ceva rau in asta?”


- Nu ar fi trebuit ca problema politicii fiscale sa fie discutata in Comitetul National de Macrostabilitate, tinand cont ca noile propuneri ale guvernului au starnit destul de multa valva in ultimul timp si au existat avertizari cu privire la depasirea deficitului bugetar? a fost intrebat guvernatorul BNR de catre Bancherul.ro.


Mugur Isarescu: “Nu am apucat sa discutam politica fiscala. Avem un comitet de politici macro-economice si nu am discutat inca in acel comitet, nu am avut un subiect despre politicile fiscale. Asta cu atat mai mult arata ca politica fiscala trebuie sa o discutati in primul rand la Ministerul de Finante si la Guvern. Cand va veni timpul, probabil ca in sedinta urmatoare, atunci putem sa avem un punct de vedere la care a lucrat si Banca Nationala, ca institutie. Nu uitati ca la BNR lucreaza sute de specialisti. Ei sunt neutri in manifestarea lor publica, dar care pot sa aiba o inclinatie de stanga, de dreapta, de centru, ceea ce este absolut firesc, asa se intampla in toate bancile centrale. Dar nu au voie, intr-adevar, sa fie manifesti din punct de vedere al pozitiei publice, dar din punct de vedere ideologic este credinta lor. Sunt in principal specialisti tehnicieni, sa spun asa”.


(in curs de actualizare)