www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile romanesti sunt pe locul secund in topul celor mai profitabile din Europa

Autor: Bancherul.ro
2017-04-06 23:21

Bancile romanesti sunt de aproape cinci ori mai profitabile decat media UE, clasandu-se pe locul secund in topul tarilor cu cele mai ridicate rate de profitabilitate ale sectoarelor bancare, arata ultimele statistici ale Autoritatii Bancare Europene (EBA), care a publicat tabloul de risc al sistemului bancar european.


EBA mentioneaza ca nivelul inalt al creditelor neperformante si profitabilitatea scazuta sunt principalele probleme cu care se confrunta bancile europene. (vezi aici comunicatul EBA)


Astfel, indicatorul ROE (Return on Equity), respectiv profitabilitatea capitalurilor, a fost de 15,7% in sectorul bancar romanesc, la finalul lui 2016, comparativ cu o medie europeana de doar 3,3%.


Sectorul bancar romanesc este pe locul doi in topul ROE dupa cel din Ungaria, cu 16,7%.


De altfel, bancile din tarile vecine au rate de profitabilitate apropiate de cele romanesti: 14,8% in Bulgaria, 14,1% in Cehia, 12,3% in Slovacia, 9,9% in Polonia.


Comparativ, in tarile mai dezvoltate, profiturile bancilor sunt mult mai mici: doar 1% in Anglia, 1,3% in Germania, 6,6% in Franta sau 7,2% in Austria.


In alte tari afectate mai puternic de criza, bancile au suferit pierderi in 2016: -10,6% in Italia, -8,6% in Portugalia si -7,7% in Grecia.


Castigurile ridicate ale bancilor romanesti, care au realizat in 2016 un profit de 4,259 miliarde lei, dupa un record de 4,476 miliarde lei in 2015, au fost obtinute dupa ce in 2014 au suferit pierderi de 4,667 miliarde lei, in urma recunoasterii unui volum ridicat de credite neperformante.


De altfel, atat bancile romanesti, ci si altele din tarile vecine, reusesc sa obtina profituri ridicate, in ciuda faptului ca rata creditelor neperformante este inca mult mai ridicata decat in alte tari: 10,1% in Romania la finalul lui 2016, 11,5% in Ungaria, 12,5% in Bulgaria.


In Cehia, rata creditelor neperformate este doar 2,5%, iar in Polonia de 6,1%.


[1]


Bancile romanesti, precum si cele din tarile vecine, obtin profituri mult mai mari decat cele din tarile dezvoltate in primul rand datorita nivelului ridicat al marjei nete de dobanda (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite).


Astfel, marja neta de dobanda in Romania a fost in 2016 de 3,1%, a treia ca marime din Europa, dupa cea din Ungaria, unde a fost de 4,1% si Bulgaria, cu 3,8%.


In Polonia, marja neta de dobanda a fost 2,9% iar in Cehia – 2,4%.


In Austria, marja de castig din dobanzi a bancilor a fost de doar 1,7%, media europeana fiind 1,4%.


In acelasi timp, castigurile bancilor romanesti sunt determinate si de costurile reduse comparativ cu bancile din alte tari europene.


Astfel, raportul cost/venit a fost in Romania de doar 47%, comparativ cu 70% in Austria si 74% in Italia, media europeana fiind 65%.


Semnificatia culorilor din tabloul de risc


Graficul de mai sus arata culorile stabilite de EBA in privinta  celor noua principali indicatori de risc la nivelul bancilor.


Astfel, in privinta capitalizarii bancilor, se considera ca un nivel al Tier 1 capital ratio (rata capitalului de rang 1) de peste 15% este unul sigur, astfel ca este colorat in verde. Nivelurile sub 12% sunt apreciate riscante iar cele intre 12% si 15% sunt apreciate ca fiind de tranzitie, astfel ca sunt in galben.


In privinta CET 1 ratio, nivelurile sigure sunt cele de peste 14%, iar cele riscante sunt sub 11%.


In cazul creditelor neperformante, EBA apreciaza ca ratele NPL de peste 8% sunt riscante, astfel ca apar cu rosu, un nivel sigur fiind doar in cazul unor niveluri sub 3%.


Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este considerat adecvat la niveluri de peste 55% si riscant sub 40%. Banicile romanesti stau cel mai bine in aceasta privinta, avand cel mai ridicat nivel din Europa, de 65,7%, diminuand astfel riscul volumului ridicat de neperformante.


In privinta creditelor restructurate (forbearance ratio), rate de peste 1,5% fac sa se aprinda culoarea rosie de alterta, ceea ce este cazul si in Romania.


In privinta ratei profitabilitatii (ROE), nivelurile de peste 10% sunt considerate performante, la polul opus fiind bancile care coboara sub 6%.


Un raport cost/profit eficient este apreciat la peste 50%, iar cand urca peste 60% se coloreaza in rosu.


Raportul credite/depozite supraunitar, de peste 150% este apreciat inadecvat de catre EBA, un nivel acceptabil fiind subunitar, adica sub 100%.


Iar ultimul indicator de risc, ponderea datoriilor in capital, este sigur daca se situeaza sub 12% si atinge niveluri de alerta la peste 15%.