www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Moodys plateste o amenda de 864 milioane dolari pentru ratingurile subprime care au declansat criza din 2008

Autor: Bancherul.ro
2017-01-15 17:21

Agenția de evaluare financiară Moody's Corp a acceptat să plătească suma de 864 milioane de dolari pentru a ajunge la o înțelegere cu autoritățile americane, în legătură cu ratingurile pe care le-a acordat unor obligațiuni ipotecare riscante (subprime) care au contribuit la declanșarea crizei financiare din 2008, a anunțat vineri seara Departamentul american al Justiției, informează Reuters, citata de Agerpres.


Un acord a fost semnat între Moody's Investors Services, Moody's Analytics și firma mamă Moody's Corporation pe de o parte și Departamentul american al Justiției și 21 de state americane pe de altă parte, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului american al Justiției.


"Eșecul Moody's de a adera la propriile standarde de acordare a ratingurilor i-a dus în eroare pe investitori, a jucat un rol semnificativ în colapsul pieței imobiliare și a contribuit semnificativ la marea recesiune", a declarat adjunctul Procurorului general al SUA, Bill Baer.


În replică, Moody's a subliniat că această înțelegere nu înseamnă că agenția admite că a încălcat legea. "Acest acord recunoaște măsurile considerabile introduse de Moody's pentru a întări și promova integritatea, independența și calitatea ratingurilor sale", a precizat Moody's într-un comunicat.


Moody's a devenit a doua mare agenție de rating care a ajuns la o înțelegere cu justiția americană după ce a fost acuzată că a acordat calificative incorecte pentru investițiile legate de creditele ipotecare de tip subprime înaintea crizei financiare din 2008. În urmă cu doi ani, Standard & Poor's a acceptat să plătească suma de 1,37 miliarde de dolari pentru a soluționa aceleași acuzații.


O anchetă a Congresului SUA a descoperit că agențiile de rating au acordat cele mai bune calificative (AAA) unor obligațiuni ipotecare toxice doar pentru a câștiga drept clienți băncile care pregăteau acele obligațiuni. În 2007, aceste obligațiuni toxice au început să se prăbușească, ceea ce a declanșat colapsul pieței imobiliare și a provocat pierderi de peste 1.900 de miliarde de dolari companiilor financiare din întreaga lume în timpul unei crize care a pu în pericol sistemul global mondial. "Această criză nu ar fi avut loc fără agențiile de rating" se arată într-un raport din 2011 al Comisiei de anchetă privind criza financiară.


În prezent, Standard and Poor's rămâne cea mai mare agenție de rating din lume, urmată de Moody's. Împreună cu Fitch Ratings, cele trei firme controlează 96% din piața ratingurilor pentru obligațiuni, comparativ cu 98,8% în 2007, înaintea crizei.