www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Legea insolventei persoanelor fizice (falimentul personal) intra in vigoare din 1 noiembrie, dar inca nu se poate aplica

Autor: Bancherul.ro
2016-10-05 10:51

Camera Deputatilor a decis ieri ca legea insolventei persoanelor fizice (falimentul personal) sa intre in vigoare de la 1 noiembrie, cu doua luni mai devreme decat a decis initial guvernul, care a amanat, la finalul anului trecut, aplicarea legii pentru 1 ianuarie 2017.


In prezent, legea falimentului personal nu poate fi aplicata, intrucat inca nu au fost aprobate nomele metodologice de aplicare a legii si nici nu au fost constituite comisiile de insolventa care trebuie sa aprobe cererile clientilor bancilor de intrare in faliment personal, a declarat, pentru Bancherul.ro, presedintele Autoritatii pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Bogdan Pandelica.


ANPC este responsabila cu implementarea legii falimentului personal, insa pana acum nu a reusit sa constituie comisiile de insolventa, in care trebuie sa angajeze in jur de 300 de persoane, din lipsa fondurilor pe care trebuie sa le primeasca in acest sens de la bugetul de stat, spun oficialii institutiei.


Este greu de crezut, asadar, ca legea se va putea aplica din 1 noiembrie.


De altfel, legea insolventei persoanelor fizice, initiata de deputata PSD, Ana Birchall, a aparut ca o alternativa la propuneri de legi mai drastice initiate impotriva bancilor, precum cea de conversie a creditelor in valuta si franci elvetieni sau legea darii in plata.


Iar propunerea de intrare in vigoare a legii mai devreme decat termenul propus de guvern, initiata tot de Birchall, a fost sustinuta de catre bancheri, prin ARB, inca din aceasta primavara, dupa intrarea in vigoare a legii privind darea in plata, astfel ca lobby-ul bancherilor pe langa Ana Birchall nu a fost prea eficient.


De ce s-a amanat intrarea in vigoare a legii


Guvernul a decis sa amane cu un an intrarea invigoare a legii insolventei persoanelor fizice motivand "imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplicate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare." (vezi aici detalii)


Ulterior, Ministerul Economiei a publicat "Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice".


Potrivit acestui plan, pentru aplicarea legii insolventei persoanelor fizice este nevoie de personal suplimentar de nu mai putin de 2.030 de persoane la nivelul ANPC, Registrului Comertului si instantelor de judecata. (vezi aici detalii)


La inceputul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat Hotărârea prin care se vor constitui Comisiile de insolvență la nivel central și teritorial, una dintre etapele incluse în Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice. (vezi aici detalii)


De atunci, nu s-a mai auzit nimic despre planul de actiune pentru implementarea legii.


Ministerul Economiei si ANPC nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro privind stadiul implementarii legii.