www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Caderea sistemului informatic al ING i-a starnit pe clienti sa reclame si alte probleme in serviciile oferite de banca (update)

Autor: Bancherul.ro
2016-09-17 14:50

Caderea sistemului informatic al ING i-a starnit pe clienti sa reclame si alte probleme, mai vechi sau mai noi, in functionarea serviciilor oferite de banca olandeza, in principal in privinta Home Bank, aplicatia de internet banking.


Clientii si-au revarsat naduful pe pagina Facebook a ING (ING Web Cafe), care a fost singurul canal de comunicare al bancii cu clientii sai, in perioada de aproape 12 ore cat nu au functionat sistemele informatice si de comunicare ale bancii, precum platile cu cardul, Home Bank, call-center-ul.


Astfel, una dintre problemele semnalate de clienti este verificarea excesiva a identitatii utilizatorilor de internet banking (Home Bank), care duce uneori la situatii absurde.


De exemplu, banca i-a cerut unui client sa-i spuna cati bani are in cont inainte ca acesta sa se poata loga pentru a vedea soldul existent (vezi foto).


“Pai tocmai asta vreau si eu sa aflu berbecilor si de aia am nevoie sa imi resetez parola cat mai rapid!
Problema este ca asta era a nu stiu cata intrebare. Inainte mai avusesem chestii de genul "cate conturi ai la ING?", "care sunt ultimele 4 cifre de pe card?", "cate conturi in moneda straina ai la ING?" si alte cacaturi de genul asta. Mai aveau putin si ma scanau pe retina”, s-a plans un client.


Al client ING se plange ca pentru fiecare plata trebuie sa sune la call-center-ul bancii:


“Stimati domni, as dori sa stiu care este motivul pt care sistemul dumneavoastra de Home Bank nu functioneaza la fel ca orice alt sistem de internet banking? Pt fiecare plata trebuie sa sun la call center... De ce nu putem face platile prin call center fara sa ne mai autentificam in acest caz?!... Mentionez, in caz ca nu stiati, ca sistemul dumneavoastra are mai multi pasi de autentificare oricum - respectiv, user name dedicat, parola aleasa de utilizator, cod de confirmare venit pe sms (!!!) pe telefonul utilizatorului. Cu toate acestea, trebuie sa sun pt fiecare plata pe care o efectuez (???!!!). Dupa care, trebuie sa reintroduc din nou (!!!) toate datele pe care le-am mai introdus inainte ca plata sa nu poata fi autorizata! Daca tot trebuie sa sun la call center pt fiecare plata pe care o efectuez, rezulta ca dumneavoastra nu aveti serviciul de INTERNET banking functional, la fel ca orice alta banca din Romania (serviciu care nu prevede o interactiune umana pe parcursul efectuarii de operatiuni bancare), drept pentru care va solicit ca toti clientii ING sa beneficieze in mod gratuit de serviciul de private banking care presupune un apel catre consultantul personal pt efectuarea de plati. Astept asadar, numarul de telefon si persoana care mi s-a alocat pentru acest serviciul de private banking, avand in vedere ca nu am fost instiintat ca serviciul de internet banking nu va putea fi folosit la modul normal, ci va trebui oricum sa sun de fiecare data la un call center. Multumesc “


ING a raspuns: “Salut, Oliver! Asa cum ai mentionat si tu, logarea si anumite operatiuni in Home Bank necesita confirmari suplimentare. Acesti pasi sunt necesari pentru o siguranta sporita. Speram ca serviciul nostru sa fie mai pe placul tau. Vrem sa stii ca apreciem feecback-ul!”


Altcineva a facut urmatoarea constatare: “Nu e de mirare ca peste 90% din livrarile in online sunt facute cu COD si nu prin plata cu cardul... Daca si o banca dupa ce primesti sms de autentificare, in contextul in care ai introdus oricum o parola de siguranta, are issue uri de securitate, nu e de mirare ca suntem ultimii din Europa la folosirea instrumentelor financiar bancare... “


Un alt client reclama “2 feateruri si un bug pe care mi le doresc rezolvate de ani de zile”, si anume:


Feature 1: Posibilitatea sa-ti setezi limitele de tranzactie cu cardul permanent la niste valori decente. De fiecare data cand plec din tara trebuie sa-mi aduc aminte sa maresc valorile ( setare valabila doar pt 2 saptamani! ) pentru ca altfel ajung la iesirea de pe o autostrada in incapacitate de plata a serviciului si rezultatul imediat este evident o injuratura la adresa ING.


Feature 2: Plata in valuta in aplicatia de mobil SAU rezolvarea bugului care iti face logout cu eroare din homebank atunci cand incerci sa faci o plata in valuta de pe google chrome pe un telefon android
Bug: Salvarea browserului dupa ce te-ai autentificat cu SMS de validare. Bifez "salveaza browserul". Bifez degeaba pentru ca aleator dupa x ore, y zile imi cere din nou acelasi lucru.


ING a raspuns: “despre autentificarea in HB, iti putem confirma ca sistemul analizeaza recurenta cu care te loghezi si ulterior va inregistra dispozitivul ca fiind sigur.”


Alti clienti au gasit alte doua probleme: limba de utilizare a Home Bank, care nu se poate schimba odata intrat in aplicatie, precum si lipsa orei din extrasele de cont:


“Ce poate fi mai enervant decat un HomeBank de la ING Web Café in care se schimba limba singura la login/logout si nu ai buton de switch cat timp esti autentificat? Raspuns: un homebank unde extrasul de cont returneaza un pdf gol, fara antet, fara date.”


“Este vreun motiv pentru care nici în aplicația web si nici in aplicația de mobil si nici in extrasele de cont nu apare ora si minutul tranzacției, așa cum la alte bănci apare? Nu pot deosebi 2 tranzacții la același comerciant din aceeași zi. Nu pot verifica o tranzacție pe baza orei, etc.” se plange altcineva.


ING a raspuns: “Formatul extraselor noastre de cont nu contine si ora, asa este! Vom nota sugestia ta. Iti multumim:) “


Alt client se plange de “interactiunea execrabila" cu un reprezentant al bancii la call-center, precum si de comisioanele mari pentru plati:


“Buna ziua ING Web Café, va rog frumos sa imi dati o adresa de email valida unde pot face o plangere in legatura cu o interactiune execrabila cu un agent din call center, de asemenea si unde pot raporta cum la fiecare tranzactie PayPal dumneavoastra percepeti niste comisioane frauduloase si nefondate.


Alt client ING reclama nefunctionarea unui bancomat:


“Bancomatul merge dar nu pot fi decat depusi bani..n pot sa scotde azi de dimineata....dupa ce ca am un bamcomat in tot cartierul iar urmatoru este la 2 cartiere distanta...nici asta nu este bun intotdeauna...si acum colac peste pupaza bancomatul funtioneaza dar nu merge sistemul????? “


Un client ING Bank se plange de poprirea facuta pe conturile sale:


"In seara asta as dori sa multumesc ING Web Café si ING pentru abuzul in cadrul unei popriri, unde in loc de a instiinta clientul lor ca urmeaza sa se aplice astea poprire (1/3 din venitul lunar, maximul posibil prin lege ) au decis in mod INSTANT sa pune "sechestru" pe toate fondurile disponibile la acel moment.
Nu vreau sa enumar posibilele scenarii in care acei bani erau vitali ci vreau doar sa se observe cum anumite banci din Romania fac ce le taie capul.
In momentul in care am sunat la ING, nu mi s-au oferit informatii clare despre legalitatea acestui act, asa ca, pasul urmator a fost sa fac o reclamatie la ANPC.
Astept raspunsul domnilor de la ANPC pentru a putea solutiona aceasta situatie abuziva.
Cat despre ING,nu vreau sa mai am de a face niciodata cu aceasta institutie.
Ca si nota finala, as vrea sa multumesc celor de la BRD Groupe Societe Generale, care dupa nenumarate apeluri la serviciul de relatii cu clientii ( banca la care si aveam datoria de la care a pornit totul ), nu au fost in stare sa identifice aceasta datorie si o modalitate de solutionare.
In schimb, la final, as dori sa ii multumesc domnului BEJ Terinte Florin Catalin, care aparent si-a adaugat comisionul maxim pentru aceasta executare silita, si repet, abuziva din partea ING.
Aparent, aceasta datorie a disparut in negura birocratiei si a iesit la iveala doar atunci cand s-a ivit un domn capabil si pe masura sa aplice LEGEA asa cum se poate mai bine.
SPER, sper ca cei care s-au aflat intr-o situatie similara sa binevoiasca sa redistribuie acest mesaj, poate din nou, se solutioneaza ceva pe calea siteurilor de socializare.
Multumesc."


ING a raspuns: "In general, popririle nu sunt postate de banca, ci de executor, care trimite tuturor bancilor o adresa de infiintare a popririi pentru blocarea conturilor clientilor in cauza. Desigur, desi nu suntem obligati prin lege sa ne anuntam clientii atunci cand au o poprire (pentru datorii la stat, de exemplu), noi ii notificam totusi, din aceeasi dorinta de a ajuta! Cat despre deblocarea contului, vrem sa verificam ce s-a intamplat in cazul tau si vom vedea impreuna ce se poate face pentru a indrepta lucrurile!"


Stire in curs de actualizare