www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Inca din 2007 se stia ca sistemele de stingere a incendiilor cu gaz inert pot afecta hard-disk-urile, cum a patit ING

Autor: Bancherul.ro
2016-09-12 07:53

Din 2007 se cunostea ca sistemele cu gaz inert pentru stingerea incendiilor (IGFSS – Inert Gas Fire Suppression Systems), precum gazul Inergen, utilizat in testul ING, pot afecta unitatile hardware, din cauza sunetului ridicat emis de cilindrii sub inalta presiune din care se elibereaza gazul, releva un studiu publicat in Data Center Journal.


De asemenea, exista o analiza a Siemens (White Paper), in care se prezinta potentialele probleme cu hard-disk-urile computerelor in timpul utilizarii sistemelor de stingere a incendiilor. (vezi aici studiul


Sistemele cu gaz inert pentru stingerea incendiilor (IGFSS – Inert Gas Fire Suppression Systems) au in compozitie argon (Ar), azot (N) sau un amestec al acestor gaze.


Argonul este un gaz inert, iar azotul este de asemenea nereactiv. Aceste gaze nu prezintă nici un pericol pentru electronice, hardware sau pentru oameni.


Sistemele de stingere a unui incendiu cu aceste gaze presupun inundarea rapidă a zonei care urmează să fie protejata și diluarea în mod eficient a nivelului de oxigen până la aproximativ 13-15%. Arderea are nevoie de cel puțin 16% oxigen.


Nivelul redus de oxigen este încă suficient pentru personalul uman prezent la locul incendiului si evacuarea în condiții de siguranță din zona.


De la producerea lor, pe la mijlocul anilor 1990, aceste sisteme s-au dovedit a fi sigure pentru echipamentele de tehnologia informației.


Sistemele de depozitare a amestecurilor de gaz inert sunt în cilindri de înaltă presiune, care pot fi conectati în paralel. În funcție de producător, presiunea din cilindru variază de la 2,200-2,900 livre pe inch pătrat (PSI), sau 152-200 bari și sunt descarcate la presiuni de 870-1,000 PSI (60-69 bar). Datorită adaosului brusc de gaz inert în zona protejată, aerisirea automată este o componentă a proiectului pentru a preveni creșterea presiunii.


Cum sunt afectate unități de hard disk


Incepand din 2007, o serie de rapoarte au relevat că unitățile de hard disk (HDD-uri) au fost deteriorate în timpul evacuărilor de gaze din IGFSS-uri. De atunci, au existat multe speculații si dezinformari cu privire la cauzele problemei, de aceea trebuie să identificăm mai intai care nu sunt cauzele problemei, pentru a clarifica confuzia.


- Problema nu se datorează unei reacții chimice - gazele utilizate sunt inerte și apar în mod natural în atmosfera noastră și nu prezintă nici un pericol pentru HDD-uri.


- Problema nu se datorează presiunii aerului în centrul de date.


Sistemele IGFSS degaja un volum mare de gaz, dar, așa cum s-a menționat anterior, centrul de date este proiectat cu un sistem de aerisire care limitează creșterea presiunii la mai putin de un PSI. Unitățile au o "gaura de aerisire" care permite egalizarea interiorului unui HDD cu presiunea mai mare din exterior, dar aerul trece mai întâi printr-un filtru cu mai multe trepte din HDD, care previne contaminarea. Cercetarile efectuate de Siemens și de către furnizorii de HDD pe unitățile afectate arată că presiunea aerului nu este problema.


- Problema nu se datorează nici schimbărilor de temperatură.


IGFSS-urile emit aproximativ o treime din volumul de gaze al centrului de date, atunci când sunt instalate. Gazul este stocat la o presiune ridicată, astfel încât atunci când este eliberat și scade la presiunea atmosferică normală, temperatura scade putin. Dacă intri în centrul de date după eliberarea gazului, vei observa ca este puțin mai rece decât anterior, dar acest lucru nu este o schimbare problematică pentru HDD-uri.


Care este adevărata problemă? Zgomotul acustic


Atunci când gazul este eliberat din cilindrii de presiune, se deplasează prin conducte cu o viteză foarte mare. La ieșire prin mai multe duze în centrul de date, generează un nivel înalt de zgomot acustic.


Zgomotul provoaca vibratii HDD-urilor, care determină elementul de citire / scriere sa iasa de pe pista de date. HDD-urile de generație recenta au până la circa 250.000 de piste de date per inch, pe discurile lor.


Pentru a citi și a scrie, elementul trebuie să fie într-o raza de ± 15% intre pistele de date. Ceea ce înseamnă că HDD-ul poate tolera o deplasare de mai puțin de 1 / 1.000.000 dintr-un inch de la centrul de cale - orice deplasare mai mare va opri procesul de citire și scriere.


Vezi aici articolul din Data Center Journal